Hlavní navigace

Minimálně do pátku kurz USD/EUR zřejmě výrazných změn nezažije

29. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Euro se během včerejšího odpoledne drželo v blízkosti svého 7týdenního maxima proti euru, když se kurz USD/EUR pohyboval nad hranicí 1,255

Zprávy a události

Ceny nemovitostí ve Spojených státech dle indexu S&P/CaseShiller vzrostly překvapivě silně o 0,94 %. Trh předpovídal pouze poloviční růst. ● Index spotřebitelské důvěry v srpnu výrazně propadnul na 60,6 bodu (odhad 66 bodů). ● Richmondský index výrobní aktivity za srpen vzrostl téměř v souladu s očekáváním na –9 bodů.

Německá spotřebitelská důvěra institutu GfK v září stagnovala na 5,9 bodu. Konsensus ukazoval na snížení o jednu desetinu.

Propad španělského HDP za Q2 byl potvrzen na –0,4 %. V meziročním srovnání ekonomika poklesla o 1,3 %.

Maďarská centrální banka překvapivě snížila klíčovou úrokovou sazbu o 25 bb na 6,75 %. Trh očekával ponechání sazby na 7,0 %.

Minimálně do pátku kurz USD/EUR zřejmě výrazných změn nezažije

Euro se během včerejšího odpoledne drželo v blízkosti svého 7týdenního maxima proti euru, když se kurz USD/EUR pohyboval nad hranicí 1,255. V úterý ráno se však kurz nacházel ještě pod úrovní 1,25. Na trzích panovala spíše nižší likvidita a zpevnění eura nad hranici 1,255 bylo dle agentury Reuters způsobeno nákupem měsíční eurodolarové opce jednou z velkých amerických investičních bank.

USD/EUR drží na vyšších úrovních plánovaný páteční proslov šéfa Fedu Bena Bernankeho, od kterého se čeká oznámení (nebo alespoň náznak) možného dalšího kola kvantitativního uvolňování, a v příštím týdnu zasedání ECB, která by měla kromě snížení úrokových sazeb rozhodnout o odkupu státních dluhopisů postižených zemí. Lze tedy očekávat, že zřejmě minimálně do pátečního odpoledne kurz výrazných změn nezažije.

Leccos by o stavu největší světové ekonomiky mohla naznačit dnešní Béžová kniha a tím i zvýšit či rozptýlit spekulace ohledně QE3. Kromě toho se dočkáme struktury HDP za Q2 12. Očekává se, že odhad růstu americké ekonomiky bude revidován nepatrně výše na 1,7 % q/q (v annualizovaném vyjádření) z původního prvního odhadu na 1,5 %. Zásluhu by na tom měly mít především čisté exporty a spotřeba domácností či nižší pokles výdajů vlády, naopak příspěvek tvorby zásob by měl být negativní (původně pozitivní).

Z Evropy pak budou zveřejněny první odhady německé spotřebitelské inflace. Ta by měla za srpen zrychlit svoji meziroční dynamiku na 2,1 % z červencových 1,9 %. Sledované budou i indikátory důvěry z Francie. 

Forint ztrácí pod tíhou rozhodnutí centrální banky 

Koruna včera vévodila regionu. Během úterní seance si připsala zhruba čtvrt procenta. Česká měna skokově zpevnila až na 4,5měsíční maximum na úrovni 24,67 CZK/EUR. Za tímto pohybem dle agentury Reuters stály nákupy některých velkých londýnských bank. Koruna se ale na svém novém maximu dlouho neohřála a odpoledne část svých zisků umazala.

Naopak nejméně se včera dařilo maďarskému forintu, který ztrácel zhruba 1,5 %. Hlavní zásluhu na ztrátách měla maďarská centrální banka, která překvapivě snížila těsnou většinou úrokové sazby o 25 bb. Klíčová sazba se tak nyní nachází na 6,75 %. Guvernér uvedl, že Maďarsko čelí klesajícímu potenciálnímu růstu ekonomiky kvůli slabé investiční aktivitě a vysoké míře nezaměstnanosti. Inflace by měla ale dle něj setrvat nad inflačním cílem prakticky v celém horizontu měnové politiky.

Na českém i swapovém trhu pokračovalo velmi klidné obchodování z pondělka. Výnosy se nijak výrazně nezměnily.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).