Hlavní navigace

Mezibankovní platby zrychlují a pojišťovny ustupují z výluk

8. 6. 2017
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Slevy na pojištění, finanční benefity za uzavření smlouvy, ale i nové produkty a služby. Seznam finančních novinek bank, pojišťoven a dalších společností, které za poslední měsíc přišly na trh.

Banky a jiné finanční i nefinanční instituce své produkty a služby pravidelně inovují. Současně s tím, jak jsou novinky zaváděny, vás v aktualitách na Měšci informujeme o tom, která instituce změnila své služby nebo zavedla nové. Máme pro vás souhrn novinek, které finanční společnosti připravily v průběhu května 2017.

Pojištění

Česká pojišťovna: 1000 Kč na zjištění boreliózy

Pokud si u České pojišťovny v období od května 2017 do září 2017 sjednáte životní pojištění, dostanete k němu nový benefit. Pojišťovna vám dá 1000 Kč na laboratorní zjištění, jestli vyjmuté klíště nepřenáší boreliózu. Tento benefit mohou využít pouze děti, které jsou pojištěné ve smlouvách životního pojištění Můj život, a to na dětský závažná onemocnění s pojistnou částkou minimálně 100 000 Kč.

Musíte také splnit podmínku, že vyjmuté klíště odešlete do laboratoře. Doklad o provedení vyšetření následně předložíte pojišťovně a ta vám částku proplatí do výše 1000 Kč.

ZP MVČR: Větší krytí pro cestovko

Pokud jste klienty Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR a sjednáte si cestovní pojištění u ERGO pojišťovny, dostanete jako bonus nově i pojištění domácnosti pro případ vyloupení v České republice na dobu 21 dnů.

Tento benefit je poskytován pouze klientům ZP MVČR v rámci spolupráce s pojišťovnou. Jestliže už máte toto pojištění sjednáno a splňujete výše uvedenou podmínku, riziko se vám do smlouvy přidá automaticky. Cena se tím ale nijak nezvyšuje.

Sjednáno máte automaticky pojistné plnění s limitem 75 000 Kč v případě základní pojistné ochrany (zajišťuje pojištění léčebných výloh v zahraničí a aktivní asistenci). Případně je možné limit zvýšit na 150 000 Kč, kdy se pojistná ochrana rozšiřuje o připojištění zavazadel, úrazu a odpovědnosti. Pojišťovna v případě vloupání uhradí škodu v nových cenách. Není vyžadován nadstandardní způsob zabezpečení domácnosti.

Kooperativa: poškození majetku hradíme

K inovacím pojištění přikročila i Kooperativa pojišťovna. Když si u ní sjednáte pojištění domácnosti či nemovitosti ve variantě KOMFORT, přidá vám k němu nový benefit obnova. Ten slouží jako finanční příspěvek na obnovu poškozeného či zničeného majetku, a to do výše 50 000 Kč. Tento benefit je možné uplatnit na všechny škody, které nepřesáhnou 75 % z pojistné částky. Zároveň došlo k rozšíření možného připojištění, a to například o připojištění rostlin a porostů na pozemku.

V rámci připojištění elektronických a strojních zařízení nově pojišťovna kryje také škody, které jsou způsobené hackerskými útoky.

Novinkou je i pojištění hrobu či hrobky, v rámci kterého jsou pojištěny veškeré stavební součásti a příslušenství.

Pokud si sjednáte připojištění prodloužení záruky pro domácí spotřebiče, platí vám i na ty spotřebiče, na které se již nevztahuje záruční lhůta. Pro případ poruchy je navíc možné připojistit jak bílou techniku, tak i kotel, bojler či televizor. Toto pojištění prodlužuje záruku o 3 roky. Při pojistné události hradí pojišťovna opravu spotřebiče nebo jeho časovou hodnotu v případě zničení, a to do limitu 30 000 Kč ročně.

Poslední novinkou je rozšíření asistenčních služeb. Nově je pojištěna asistence i v případě hrozby včelami, vosami či sršni.

NN životní pojišťovna: duševní poruchy uznáváme

NN životní pojišťovna upravila připojištění invalidity pro dospělé. Nově došlo k rozdělení krytí, které obsahovalo všechny stupně invalidity. V současné době je krytí rozděleno na 2. a 3. stupeň invalidity, ke kterým je možné zvlášť sjednat i 1. stupeň.

U 1. a 2. stupně pojišťovna odstranila duševní poruchy z výluk pro pojistné plnění. Toto odstranění se dotkne i stávajících smluv. Mění se i čekací doba pro nová připojištění invalidity, a to z 24 měsíců na 18 měsíců.

Nově jsou zařazena připojištění asistenčních služeb, kam patří (v režimu 24/7):

  • telefonická linka pro zdravotní konzultace,
  • lékař na telefonu,
  • infolinka domácí asistence,
  • info o akcích v dětských centrech,
  • přivolání taxi s dětskou autosedačkou.

S celkovým limitem 20 000 Kč ročně sem dále patří:

  • doprava na/z vyšetření u lékaře nebo z nemocnice po hospitalizaci,
  • dovoz předepsaných léků či jídla,
  • nákup základních potravin a hygienických potřeb,
  • zajištění úklidu domácnosti,
  • ošetřování a hlídání dětí,
  • rehabilitační náklady (limit 3000 Kč na převozy a 3000 Kč na pomůcky),
  • návštěva lékaře doma (1× ročně limit 5000 Kč),
  • dětský klaun (3× ročně).

Poslední novinkou je připojištění závislosti dítěte na péči jiné osoby (pojišťovna kryje III. a IV. stupeň od 1 roku) a připojištění vybraných onemocnění. Jde o 114 diagnóz rozdělených do 3 skupin dle závažnosti a doby léčení s jednorázovým plněním 1000 Kč/1500 Kč/2000 Kč (plnění lze sjednat max. do trojnásobku zmíněných částek za vyšší pojistné).

OZP: diabetici na mobilu

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví zavedla mezi své standardní preventivní programy telemedicínu. V rámci programu diaBetty začala proplácet kontrolu zdravotního stavu klientů na dálku přes mobilní telefon.

Tato možnost je dostupná těhotným ženám, které se mohou rozhodnout, jestli jim jejich lékaři mohou sledovat aktuální hladinu cukru v krvi právě tímto způsobem. Případně mohou zvolit tradiční metodu, kdy samy interpretují výsledky testů a řídí se dopředu danými pokyny, jak v určitých situacích postupovat.

Pokud se těhotná žena rozhodne využít novou metodu, je potřeba si přes asistenční službu Oborové zdravotní pojišťovny domluvit návštěvu u diabetologa. Tam dostane domácí glukometr a do telefonu si nahraje aplikaci, která posílá naměřená data k lékaři. Klientku na místě naučíme ovládat glukometr i aplikaci, říká Jiří Potůček, předseda správní rady Institutu pro podporu elektronizace zdravotnictví. K naměřeným hodnotám má pak on-line přístup lékař i pacient.

UNIQA: více krytí pro majetek

UNIQA pojišťovna rozšířila krytí v pojištění odpovědnosti a asistenčních služeb v rámci pojištění domácnosti. Zahrnula i připojištění elektrospotřebičů, asistence pro cyklisty a asistence proti kybernetickým hrozbám.

U pojištění budov Domov VARIANT rozlišuje pojišťovna dokončené budovy po kolaudaci a budovy v rekonstrukci či výstavě. Pokud máte budovu ve výstavbě, získáte slevu z pojistného 30 %.

Pojistné krytí je nově rozšířeno o škody na sanitárním zařízení v domě nebo pojištění plotu proti poškození zvěří. U pojištění domácnosti byla rozšířena územní platnost pojištění na Evropu.  

V rámci asistenčních služeb byla přidána služba deratizace a dezinfekce. U připojištění asistence pro domácí elektrospotřebiče byl navýšen limit plnění – spotřebič vám bude buď opraven, anebo při neopravitelné vadě získáte částku až 15 000 Kč na pořízení nového.

Nově pojišťovna zavádí připojištění asistence k jízdnímu kolu. Obsahem služby je vyzvednutí porouchaného kola, jeho uschování a přeprava do servisu a dále oprava defektu do výše 5000 Kč. Novinkou je i připojištění tzv. kyber asistence. V ní máte pomoc v případě kybernetických či hackerských ataků, jako jsou překonání zabezpečení počítače, zneužití dat z počítače a on-line účtů, poškození pověsti na internetu a sociálních sítích, zneužití platební karty při platbě na internetu nebo rizika spojená s nákupem přes internet.

Bankovní služby

ANO: máme vlastní bankovní kód

ANO spořitelní družstvo přešlo k vlastnímu platebnímu styku, a to prostřednictvím přímého napojení na clearingové centrum České národní banky. Převod finančních prostředků a jejich zasílání přímo na účet vedený u kampeličky tak bude o jeden den rychlejší.

Záložna získala vlastní bankovní kód 2260. Ruší zároveň předčíslí 188 před samotným číslem účtu. Do 30. června 2017 můžete používat nový i původní způsob. Pak doporučuje kampelička přejít pouze na nový způsob, jinak riskujete, že platba nebude řádně připsána.

ČS: nový fond pro zkušenější investory

Česká spořitelna spustila nový akciový fond Stock Small Caps, a to prostřednictvím Erste Asset Management. Akciový fond je určený těm, kteří chtějí investovat na 5 a více let. Vzhledem k vyšší míře rizika je určen zkušenějším investorům.

Minimální investice činí 300 Kč a vstupní poplatek je stanoven na 3 %. V rámci akciového fondu Stock Small Caps je možné investovat do méně známých a menších firem v západní Evropě a severní Americe. U fondu je aktivně řízeno měnové zajištění.

ČSOB: zrychlujeme a otiskujeme

Hned několik novinek si pro klienty připravila Československá obchodní banka. Pokud jste jejím klientem a využíváte SmartBanking, máte nově možnost se do něj přihlásit otiskem prstu, či si v něm nastavit placení kartou na internetu. Tu je také možné kdykoli uzamknout a odemknout. Nová verze SmartBankingu (2.9.0) umožňuje i DEMO režim aplikací, ve kterém aplikaci teprve zkoušíte.

V rámci využívání účtů došlo ke zrychlení plateb. Pokud zadáte platbu na obchodním místě do 11:00, případně v elektronickém bankovnictví či Smartbankingu do 12:00, cizí banka peníze připíše ještě v den odeslání.

V polovině května 2017 spustila banka novou platební kartu s názvem Ona Dnes. Ve vybraných obchodech získáte s touto kartou slevu. Zvolit si ji můžete ve formě debetní či kreditní karty.

Založení a vedení karty je bez poplatku. V rámci karty jsou poskytovány slevy a benefity u 14 partnerů. Banka plánuje do budoucna počet těchto partnerů rozšiřovat.

skoleni_15_4

Seznam slev naleznete na webové stránce karty.

Další novinkou je tzv. Půjčka po ruce, která slouží pro opakované půjčování. Při žádosti o půjčku a sepisování smlouvy se dohodnete na úvěrovém rámci a výše čerpání pak závisí jen na vás. Úrokům podléhá pouze vyčerpaná část půjčky. Splátky úvěru pak závisí na tom, jakou zvolíte rychlost splácení:

  • rychlou (10 % z úvěrového limitu),
  • střední (5 % z úvěrového limitu),
  • pomalou (2,5 % z úvěrového limitu).

Pokud se v průběhu splácení rozmyslíte, je možné variantu bezplatně změnit. A jestliže v den splátky nemáte na účtu dost peněz, strhne se nejnižší možná varianta bez ohledu na to, jakou máte nastavenou.

Úvěr se sjednává na dobu neurčitou s limitem od 10 000 Kč do 80 000 Kč. Není povinností mít u ČSOB nějaký účet.

Banka také začala od května 2017 nabízet ČSOB Autopůjčku s úrokovou sazbou od 2,89 % p.a. Půjčku doplnila o několik služeb. Novinkou je asistenční služba AUTOPILOT, která při potížích na cestách zajistí telefonickou pomoc, která zahrnuje i tlumočnické služby a mechanika na místě. Dále pak odtah do nejbližšího servisu a náhradní vozidlo.

Další doplňkovou službou je balíček pojištění KOMPLEX (např. první rok povinného ručení zdarma, havarijní pojištění, pojištění okenních skel vozidla, pojištění nákladů na půjčovné v případě potřeby náhradního vozidla nebo úrazové pojištění přepravovaných osob) a FLEXI splácení (po 12 měsících řádného splácení možnost odkladu jedné až tří splátek bez prodloužení trvání smlouvy, možnost jednorázového doplacení jistiny, možnost mimořádné splátky, pojištění GAP).

ČMSS: snižujeme poplatek

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) snížila poplatek za uzavření smlouvy. Od 15. května do 30. června 2017 zaplatíte pouze 50 % z poplatku za uzavření smlouvy. Sleva ale může být pouze do výše 1000 Kč.

Kromě toho prodloužila ČMSS odměny za uzavření rodinné smlouvy. Když na pobočce uzavřete smlouvu o stavebním spoření a zároveň založíte stavební spoření i nezletilému dítěti, dostanete houpací síť a dítě prémii do 1000 Kč. Tuto odměnu můžete získat do 30. června 2017.

Poštovka má nový účet s bonusem

Era/Poštovní spořitelna nabízí nový typ účtu s názvem Poštovní účet. Spravovat jej můžete buď v rámci poboček Poštovní spořitelny, nebo na kterékoli pobočce České pošty.

Abyste účet získali bez poplatku, musíte splnit jednu z těchto podmínek:

  • je vám do 26 let,
  • jste na mateřské dovolené,
  • jste na rodičovské dovolené,
  • je vám mezi 26–58 lety a přijde vám na účet alespoň 10 000 Kč měsíčně,
  • je vám více než 58 let a přijde vám na účet alespoň 5000 Kč měsíčně,
  • jste zdravotně hendikepovaní a přijde vám na účet alespoň 5000 Kč měsíčně.

Bez poplatku máte i některé další služby, jako například  2 platební karty a 1 výběr hotovosti na poště měsíčně. Pokud jste novým klientem, dostanete za založení účtu 1000 Kč do věrnostního programu Svět odměn.

Fio: nový kontokorent pro podnikání

Fio banka spustila nový kontokorent pro podnikatele a firmy. Základní úroková sazba začíná na 9,9 % p.a. V případě, že je čerpání bez komplikací, sníží banka úrok o jeden procentní bod každý rok, a to maximálně na 4,9 % ročně.

Kontokorent je bez poplatků za vedení a zřízení. Zřídit jej můžete jako nový i stávající klient banky. Úvěry do 300 000 Kč jsou s úrokem 9,9 %, částka nad tuto hranici je pak úročena sazbou 7,9 %.

mBank: půjčka s pojištěním schopnosti splácet

mBank začala nabízet kombinaci mPůjčky Plus společně s pojištěním schopnosti splácet. Při sjednání této kombinace získáte úrokovou sazbu 7,9 % ročně a máte pojištěné splácení půjčky pro případ:

  • pracovní neschopnosti trvající 30 a více dnů,
  • úmrtí,
  • invalidity III. stupně.

Pokud dojde k úmrtí nebo invaliditě III. stupně, uhradí pojištění zbývající část úvěru.

Produkt je k dispozici ve dvou variantách:

  • pro ty, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou – umožňuje krytí proti nedobrovolné ztrátě zaměstnání,
  • pro ty, kteří mají smlouvu na dobu určitou nebo jsou OSVČ – obsahuje pojištění pro případ hospitalizace.

Pokud budete hospitalizováni, dostanete plnění od 3. dne v nemocnici, a to ve výši 10 % pravidelné měsíční splátky úvěru. Celou splátku úvěru byste tak získali za 10 dní hospitalizace. Maximální délka hospitalizace, po kterou je možné toto plnění dostávat, je 30 dnů a v takovém případě dostanete tři měsíční splátky úvěru.

Pro pojištění pracovní neschopnosti a nedobrovolné ztráty zaměstnání platí shodný model. Sjednání pojištění schopnosti splácet stojí 0,25 % z počáteční výše úvěru měsíčně.

MMB: valuty bez poplatku

Od 15. května 2017 do 31. srpna 2017 bude MONETA Money Bank měnit vybrané měny bez poplatku. Mezi ty se počítá:

  • chorvatská kuna,
  • americký dolar,
  • britská libra,
  • euro.

Nabídku můžete využít na jakékoli pobočce s pokladnou. Aktuální kurzy valut najdete v kurzovním lístku banky.

Kuny v Rajfce

Raiffeisenbank zařadila chorvatskou kunu mezi měny, ve kterých vám povede eKonto bez poplatku. Změna se týká účtů:

  • eKonto Komplet,
  • eKonto Smart,
  • eKonto Student Premium.

UCB: umíme QR kód a čárový kód

UniCredit Bank spustila v rámci Smart Bankingu novou funkci „Skenuj a zaplať“. Tato funkce umožňuje naskenovat QR kód, složenku nebo čárový kód a aplikace následně sama vyplní potřebné údaje k odeslání transakce.

Další novinkou je možnost přímého přístupu do Smart Bankingu z aplikace U-šetřete.

Stravenkovou kartou za dovážku jídla

Se stravenkovou platební kartou Ticket Restaurant je nově možné platit za dovoz obědů, které si objednáte přes společnost DámeJídlo.cz. Platební karta je vydávaná společností MasterCard, a platba tak probíhá v běžné on-line platební bráně.

Služba je zatím dostupná v rámci celé České republiky, kde společnost DámeJídlo.cz rozváží.

Spotřebitelská oblast

Tesco Mobile se naučilo LTE

Virtuální mobilní operátor Tesco Mobile spustil vysokorychlostní internet LTE. Tuto službu mohou využít všichni, kteří mají nějaký datový tarif od tohoto operátora. Váš chytrý telefon však musí tuto technologii podporovat.

Vodafone s novými tarify

Mobilní operátor Vodafone změnil nabídku mobilních tarifů. Uvádí tarify s názvem Red Naplno, které jsou určené koncový zákazníkům i firmám.

Mobilní tarify Autor: Vodafone

Mobilní tarify

Některé byly spuštěny ještě během května 2017 a další budou spuštěny v červnu 2017. S některými tarify získáte každý měsíc bonus v podobě dalších dat v aplikaci Můj Vodafone. Pokud využíváte tarif Start 500, získáte bez poplatku navíc 500 MB dat. Pokud máte tarif Red Naplno, získáte bez poplatku navíc 2 GB dat.

Kromě uvedení nových balíčků chystá operátor i další změny, které se dotknou tarifů Red Naplno a Start 100, 200 a 500 minut.

Pokud vyčerpáte svůj objem dat, nedojde nově ke zpomalení dat, ale automaticky dojde k dokoupení balíčku v závislosti na typu tarifu (100 MB za 25 Kč, 500 MB za 49 Kč).

U každého tarifu bude možné využít službu DataStrop. Po dosažení datového stropu se čerpání dalších dat zablokuje. Tento strop si každý může nastavit podle individuálních potřeb. Pokud si jej nenastavíte sami, bude automaticky nastaven na tyto hodnoty:

Automaticky nastavený DataStrop. Autor: Vodafone

Automaticky nastavený DataStrop.

Cena dokoupených dat se pak liší podle velikosti balíčků následovně:

Zvětšení datového balíčku a účtování dat po vyčerpání základního datového objemu. Autor: Vodafone

Zvětšení datového balíčku a účtování dat po vyčerpání základního datového objemu.

Úřad práce má tichou linku pro neslyšící

Úřad práce ČR spustil tzv. Tichou linku. Ta je určena sluchově postiženým. Aplikaci provozuje společnost Tichý svět a má sloužit k on-line spojení s tlumočníkem znakového jazyka nebo s přepisovatelem mluvené řeči na text.

V současné době je Tichá linka testována na vybraných kontaktních pracovištích krajských poboček Úřadu práce ČR, a to prostřednictvím přenosných zařízení připojených k internetu. Služba je bez poplatku a je poskytována nonstop. Tlumočníka tak není potřeba objednávat dopředu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).