Hlavní navigace

Názor k článku Měsíc taxikářem: oblíbený řidič, zloděj a neplatiči od Dalibor Z. Chvátal - Na to by znal odpověď právník, ale myslím,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2016 13:07

    Dalibor Z. Chvátal

    Na to by znal odpověď právník, ale myslím, že je to běžný občanskoprávní spor, podobně jako když někdo někomu nezaplatí fakturu. Klasická pohledávka, jejíž vymáhání a náklady na ni jdou na vrub poskytovatele služby. V zásadě má podle mě taxikář dvě možnosti:

    1) Zavolat mětskou/státní policii, aby zákazníka dostihla, zjistila totožnost a tyto informace předala taxikáři. Ten by pak měl pomocí zákonných předpisů vymáhat po zákazníkovi pohledávku. Asi je jasné, že toto nikdo dělat nebude už jen pro ty náklady s tím spojené, časovou ztrátu a nejistý výsledek. A navíc, když vám zákazník zmizí ve vchodu nebo v hotelu, asi těžko přesvědčíte PČR, aby kvůli 350 Kč vzbudila celá panelák/hotel a provedla osobní identifikaci, to se vám akorát vysmějí a řekou, že je to váš problém.

    2) Zákazníka zkusit dostihnout a manuálně mu vysvětlit, že se to nedělá. Až mu to někdo bude ručně vysvětlovat, musí si dát pozor, aby tam nebyli svědci... To je většinou nejúspěšnější cesta, co jsem tak odposlechl od ostatních taxikářů. Ale i ta má pro taxikáře nevýhodu: musí někde odstavit vůz, zabezpečit, zamkout, vzít s sebou tržbu, doklady... To jsou cenné vteřiny, kdy zákazník bude mezitím v trapu. A nechat si otevřené auto a běžet za neplatičem v Česku vyžaduje notnou dávku důvěry v ostatní spoluobčany.

    Ta situace je podobná stavu, kdy v MHD jede "černý" pasažér. Rychlejší vyhraje. Problém je v tom, že taxikář je zároveň řidičem a má zodpovědnost nejen za pasažéra, ale i za sebe a vozidlo. Nemůže se jen tak sebrat a běžet pryč. Teoreticky by mohl být uzamčen vůz do doby zaplacení zákazníka, ale dobrý právník by to napadl jako omezování svobody. Je to prostě problém.

    Přesto jeden tip: u pasažérů, kde jsem si nebyl jistý, jsem používal dětskou pojistku. Dveře tak šly otevřít jen zvenčí :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).