Hlavní navigace

Měšec radí: Půjčka na směnku a výpověď „naoko“

25. 11. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna
Když si půjdete půjčit peníze k soukromému investorovi, dobře si podpis směnky rozmyslete. A zrušení pracovního místa „naoko“ jen proto, aby se firma zbavila nepohodlného zaměstnance, se nemusí vyplatit.

Nepřišel do práce ve zkušební době

Ondřej začal pracovat v novém zaměstnání začátkem prázdnin ve zkušební době. Po dvanácti dnech oznámil v práci mistrovi, že končí, a ten mu řekl, že mu zavolá, kdy si má přijít vyřídit „papíry“. Když se dohodli na termínu, přijel Ondřej do práce na personální oddělení, ale protože personalistka byla na dovolené, nic nevyřídil. Znovu proto zavolal mistrovi, a ten Ondrovi řekl, že to vyřídí a „papíry“ že mu firma pošle poštou. Kdyby se do všeho nevložila maminka Ondřeje, čeká dodnes. Jelikož mu stále nic písemně z firmy nepřišlo, začala jsem hledat informace na internetu a zjistila, že zrušení pracovního poměru se musí podat písemně, psala do redakce Měšce maminka Ondřeje. Ten podle nalezených rad sepíše žádost o ukončení pracovního poměru a buď ji odešle poštou, nebo osobně doručí firmě. Jen mi není jasné, jaké datum ukončení máme napsat, když syn naposledy pracoval 19. 7. 2014 a odpracoval celý den, přemýšlela jeho maminka.

Dle ustanovení § 66 zákoníku práce pracovní poměr ve zkušební době musí být zrušen písemně, přičemž skončí dnem doručení výpovědi, není-li v písemném zrušení uveden den pozdější. Pokud Ondřej pracoval ještě 19. července 2014 (tj. v sobotu) a předpokládáme, že v neděli nepracuje, měl by mu pracovní poměr skončit k 21. červenci 2014 (tj v pondělí). Jenže k tomuto datu nebylo zrušení zaměstnavateli doručeno. Doporučuji se osobně zastavit na personálním oddělení a dohodnout se přímo s nimi. Jelikož dokud pracovní poměr není řádně ukončen (což v případě Ondřeje nebyl), pracovní poměr stále trvá, radí právnička Barbora Nováková-Krajcová, která se specializuje na pracovní právo a ochranu spotřebitele.

Půjčka na směnku

Paní Helena měla jiný problém. Zkoušela získat úvěr od banky, ale neuspěla. Značkové nebankovní společnosti její žádost také zamítly a naštěstí u těch neznačkových smlouvu, s ročním úrokem převyšujícím třímístné číslo, nepodepsala. Pak se dozvěděla o trhu půjček, kde si věřitelé vybírají své dlužníky. Na její žádost skutečně jeden věřitel zareagoval a dokonce i cenové podmínky byly oboustranně přijatelné. Helena se ale zarazila při požadavku podpisu směnky. Věřitel totiž nejprve chtěl podepsat směnku, a teprve po jejím podpisu nabídl vyplacení půjčené částky bankovním převodem. To mě rozhodilo. Nebyla jsem si v té chvíli  jistá, zda když si chci půjčit peníze na směnku od soukromého investora, musí být vyplacena částka v hotovosti nebo můžu věřit, že po podepsání smlouvy mi dojdou peníze na účet. Neplatím sice nic předem, ale mám obavu, abych nepodepsala směnku, peníze  nepřišly a já neměla na krku dluh jen tak, přemýšlela Helena nad rizikem takové půjčky,

Pokud bude jediným smluvním dokumentem mezi paní Helenou a věřitelem směnka, doporučuji převzít při podpisu hotovost, anebo zajistit, aby příslušná částka byla zaslána na její účet před či zároveň s podpisem směnky, radí právnička Barbora Nováková-Krajcová a pokračuje: Pro platnost směnky je klíčové, aby obsahovala veškeré formální zákonem požadované náležitosti. Z textu zákona plyne, že směnka musí být jako směnka označena (tj. doslovné označení listiny) a dále musí obsahovat:

  • příkaz bezpodmínečně zaplatit danou částku,
  • identifikaci (jméno, adresa) toho, kdo má směnku zaplatit,
  • údaje o splatnosti,
  • místo placení,
  • identifikaci osoby, které má být placeno,
  • datum a místo vystavení směnky,
  • podpis výstavce.

Nám zbývá jen dodat, že všechny náležitosti směnky lze nalézt v ustanoveních zákona směnečného a šekového.

Výpověď pro nadbytečnost jen naoko

Za poslední 2 roky, co jsem pracovala v naší firmě, jsem měla 6 druhů smluv, následovaly nabídky pracovat na dohodu o provedení práce nebo pracovat na živnostenský list. Nakonec mi jednoho dne přece jen dali pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Své povinnosti jsem si plnila a když už nevěděli, jak jinak by se mě zbavili, řekli mi, že ruší mé pracovní místo, začíná svůj příběh paní Markéta. Výpověď dostala s klasickou 2měsíční výpovědní lhůtou a získala odstupné. To se stává, namítnete. Ale vzápětí jsem viděla, že můj bývalý zaměstnavatel podal inzerát na mou pracovní pozici. To je přece do očí bijící výsměch zákonům, zlobila se paní Markéta. Nenechala nic náhodě a svěřila se Úřadu práce s dotazem, jak se může bránit. Ve svých 54 letech bude práci shánět obtížně a zaměstnavatel se ji chtěl jednoduše jen zbavit. Pracovnice Úřadu práce se jen pousmála nad jejím dotazem, zda tohle zaměstnavatel může udělat, a řekla Markétě: Ano, neměl by, ale víte, jak to chodí… Tím byla stížnost smetena ze stolu.

Už bych tam znovu nechtěla pracovat, ovšem nelíbí se mi způsob jednání s lidmi v celé firmě, bojuje za spravedlnost paní Markéta. Nejprve mě tlačili do smluv na dobu určitou, pak po mně chtěli podnikání, měla jsem „nevidět“ záměrné chyby v daňovém přiznání a nakonec se mě takto zbaví, nebere si servítky s popisem detailů.

Jelikož paní Markéta dostala výpověď z organizačních důvodů (výpovědní důvod dle ustanovení § 52 (c) zákoníku práce), ze zákona muselo její výpovědi předcházet rozhodnutí zaměstnavatele o organizační změně, tzn. zaměstnavatel zrušil její pozici. Pokud je však její pozice inzerována, fakticky, bez ohledu, zda rozhodnutí o organizační změně bylo či nebylo vydáno, ke zrušení její pozice nedošlo a tudíž nebyl důvod pro výpověď, vysvětluje Barbora Nováková-Krajcová.

dan_z_prijmu

Markéta může neplatnost výpovědi napadnout soudní cestou, ale musí si dát pozor na dvouměsíční lhůtu. Tato lhůta počíná běžet ode dne skončení pracovního poměru, resp. ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit. Tato je lhůtou prekluzivní: jejím marným uplynutím její právo na určení neplatnosti rozvázání pracovního poměru zanikne, varuje před otálením Krajcová.

Jenže i další popsané jednání zaměstnavatele je jednáním protiprávním. Pokud dochází k porušení zákona, může se bránit samozřejmě soudní cestou (např. prodlužování zkušební doby nad zákonný rámec). Ale bezplatné, základní informace a poradenství týkající se ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek poskytuje zaměstnancům i příslušný inspektorát práce. Paní Markéta by jej neměla vynechat a měla by jej obratem kontaktovat. Neodvádění daní bude velmi zajímat finanční úřad a hraničí s povinností dokonce podat trestní oznámení, uzavírá své rady Krajcová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).