Hlavní navigace

Měníme peníze na dovolenou, teď nebo později?

3. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Češi patří mezi národy, které velice rády jezdí na dovolenou do zahraničí, a proto je výměna peněz aktuální otázkou. Tradičně nejoblíbenějšími destinacemi jsou Chorvatsko a Slovensko, vzrůstá ale i obliba Bulharska, Turecka či některých severoafrických zemí. Měli bychom ale nakupovat cizí měny teď nebo až těsně před odjezdem na dovolenou?

Hlavní letní sezóna ještě nezačala a málokdo v tuto dobu přemýšlí nad tím, co si sebou vzít do kufru na dovolenou naplánovanou na červenec či srpen. Jedna věc ale stojí jistě za zvážení i pár měsíců před plánovanou dovolenou. Kolik dostanu peněz za české koruny nyní a kolik to může být před odjezdem na dovolenou? Bude koruna dále posilovat k euru či dolaru?

Do Chorvatska, Bulharska, Polska či na Slovensko nebo na Ukrajinu

Mezi tradičně oblíbené destinace patří Chorvatsko a Slovensko. V posledních letech se k nim ještě přidává Bulharsko, kde to přece jen také vyjde levně pro celou rodinu a kvalita služeb se zlepšuje.

Za jednu chorvatskou kunu zaplatíme v těchto dnech asi o 50 haléřů méně než loni v létě. Česká koruna k chorvatské kuně posílila, a tak bychom si mohli letos v Chorvatsku dovolit více. Další vývoj kurzu koruny k chorvatské kuně bude ale záležet na vývoji české koruny k euru, neboť vývoj kurzu téměř kopíruje kurz eura. Další oblíbenou destinací se v posledních letech stalo Bulharsko, kde se platí bulharskou levou. Měnový kurz bulharské levy je zafixován k euru, což zase znamená, že posiluje-li koruna k euru, posiluje i k bulharské levě.

Ti, co vyrazí letos na Slovensko, by si ještě měli užít slovenských korun. Od 1.ledna 2009 je totiž nahradí společná měna euro. Slovenská koruna v posledních týdnech posílila vůči té české hlavně díky spekulacím na posunutí centrální parity k euru, což se tak už stalo a další výraznější posílení se už neočekává. Proto můžete s výměnou peněz s klidnou hlavou počkat až na léto.

Oblíbené je také severní pobřeží Polska či vzdálenější cesty na východ například na Ukrajinu. Polský zlotý prožívá také dobré časy a je jednou z měn, které posílily k euru za poslední rok nejvíce. K české koruně se zlotému ale dařilo až poslední tři měsíce a do budoucna se dá očekávat, že zlotý ještě posílí, vzhledem k atraktivnějším výnosům v Polsku než v České republice. Koruně se také daří dlouhodobě zpevňovat k ukrajinské hřivně a tento trend si koruna jistě dále udrží.

Ve Středomoří si vystačíme s eurem

Tradičně oblíbené je středomoří, země jako Itálie, Španělsko či Řecko. Ve všech těchto zemích se platí eurem a od ledna tohoto roku i na Maltě a Kypru. Česká koruna k euru dlouhodobě posiluje a podařilo se jí i koncem února letošního roku pokořit hranici 25 korun za euro. Od té doby, což už jsou asi tři měsíce, se koruna stále pohybuje v rozmezí 24,70–25,60 korun za euro. Koruna se proto zdá ztrácí dech, pravděpodobně se tedy naplní očekávání a koruna částečně v průběhu letošního roku zkoriguje předešlé zisky k euru. To znamená, že se zde nabízí dobrá příležitost nakoupit si eura již nyní, pokud se chystáte ke Středozemnímu moři. To samé platí pro Chorvatsko a Bulharsko, díky již zmíněném těsném kurzu kuny a eura k české koruně či fixace leva na euro.

Na popularitě nabírá Turecko, Tunis a Egypt

Další oblíbenou destinací je Tunisko, kde je oficiálním platidlem tuniský dinár, kde se ale také neoficiálně dá platit eurem, americkými dolary či britskou librou. V Egyptě se používá jako platidlo egyptská libra, do Turecka se vám budou hodit turecké liry. Česká koruna od loňského léta posílila také výrazně ke všem těmto měnám, i když v posledních týdnech koruna nepatrně oslabuje. V případě korekce zisků koruny k euru a dolaru lze také očekávat, že koruna bude nepatrně ztrácet i k těmto měnám.

Češi bohatnou, dolar slábne, a tak jsou cesty do zámoří stále levnější. Americký dolar již delší dobu oslabuje vůči hlavním světovým měnám a také k české koruně. Ta si připsala vůči dolaru jen za poslední rok asi 23 %. Do budoucna je jisté, že si česká koruna udrží dlouhodobý posilující trend, ovšem mírná korekce kurzu, jakou jsme viděli například loni v letních měsících, se v následujících měsících dá očekávat.

Na severu také s výhodami

Stále více Čechů vyráží také za klidem a pohodou do severských zemí, jako je Norsko či Švédsko. Tak jak koruna posilovala k ostatním hlavním měnám posílila i ke švédské a norské koruně. V posledních měsících je ale kurz víceméně stabilizovaný a koruna spíše mírně oslabuje. Opět i zde se dá čekat, že pokud koruna zkoriguje zisky k euru, zkoriguje i zisky k těmto dvěma severským měnám.

skoleni_15_4

Češi rozšiřují také své obzory na Balkánu. Už to není jen Chorvatsko, jezdí se i do Srbska, Makedonie či Albánie. K měnám všech těchto zemí česká koruna také v posledních letech posilovala a tento trend si jistě udrží i do budoucna.

Autorka je analytičkou společnosti X-Trade Brokers.

Plánujete brzy měnit koruny za jinou měnu, třeba kvůli dovolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se převážně na měnový a dluhopisový trh a vývoj světové ekonomik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).