Hlavní navigace

Názor k článku mBank: Recenze a zkušenosti z Čech i z Polska od Mex - Musím vám oponovat. Mýlíte se a jste přespříliš...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 1. 2008 23:42

    Mex (neregistrovaný)
    Musím vám oponovat. Mýlíte se a jste přespříliš optimistický, co se týče počítačové gramotnosti v Čechám, na Moravě a ve Slezsku :o)

    Opravdu je to hodně špatné a i lidé, kteří mají přístup k internetu, jej zhusta nepovažují za kanál ke komunikaci s kýmkoliv, tím méně s bankou. Mám na mysli mlčící většinu. Jiné je to samozřejmě v různých skupinách podle vzdělání, podle profese i podle věku, ale drtivá většina ekonomicky aktivního obyvatelstva a také důchodců, což jsou poplatky nejvíce zasažené klientské segmenty, není ochotná (což je rozdíl mezi od množina zahrnující jak část množiny schopných i celou množinu neschopných) komunikovat se svou bankou přes net. Pak se k tomu přidá ještě nemalá skupina klientů, kteří nevěří bance na jejíž pobočku se nemohou normálně jít (nikoliv i pár hodin jet) podívat a ještě tací, kteří i když mohou, chtějí, dělají to - tedy komunikují přes net nebo aspoň telefon s bankou, tak přesto některé operace chtějí dělat a dělají přímo na pobočkách. Tohle všechno dohromady znamená, že stávající banky nebudou ještě hodně dlouho v nějakém výrazném presu nástupem mBank. A to ani nemluvím o tom, že takovým bankám bude stačit několik úvěrových a jiných inovací, aby přetáhly i klienty, kteří nejprve utečou k mBank, ale jimž její poněkud omezená nabídka např. úvěrových produktů a nebo jiných služeb typu akreditivů, bankovních záruk apod. nebude dostačovat (a nelze jinak, protože příliš široká nabídka zohledňující různé nuance potřeba by se nedala určitě skloubit s levnou poplatkovou politikou, takže to není výtka vůči mBank, ale jen moje mínění o jejich možnostech, chtějí-li zůstat nejlevnější a skoro výhradně i-netovou bankou).

    No, ještě jednou to tady zopakuju. Kdyby ovšem nástup mBank pohnul hlavně velké banky typu ČS, KB, ČSOB ke zrušení třeba takových poplatků, jakými jsou třeba poplatky za připsání platby, tak to bude fakt dobrý příspěvek.

    Mimochodem mohu srovnávat i anglické banky a řeči o tom, že tam je všude v bankách ohledně účtů všechno zdarma, tak ty se vůbec nezakládají na pravdě, ale přesto i banky, které si účtují nějaké roční poplatky za vedení účtů prosperují v konkurenci bank, který si třeba obdobné poplatky neúčtují. Tak to jen pro ilustraci.

    Jo a ještě jedna připomínka pro nadšence, kteří už vidí 90% klientů všech bank, jak přecházejí k mBank. Bankovní sektor je velice citlivý na různé otřesy a na otřesy v bankovním sektoru je velmi velmi citlivá celá ekonomika. Takže kdyby snad mělo dojít něčemu takovému, jak by si mnozí přáli, že banky najednou z roku na rok by přišly o nějakých 15-20% svých současných zdrojů zisku (to je můj odhad. Jestliže totiž banky mají zhruba 30% zisku z provizí a poplatků, tak samozřejmě není celá tato částka jen z poplatků za transakce a za vedení účtů) aniž by je nahradily jinými zdroji, tak to nebude znamenat je to, že najednou ušetříme na poplatcích. Bude to totiž znamenat také, že investoři budou vyprodávat bankovní tituly, ceny akcií bank budou klesat, ratingové agentury budou snižovat svá hodnocení, banky budou získávat dráž peníze na mezibankovním trhu, tudíž budou muset zdražovat úvěry (a tohle není o spotřebitelských úvěrech), firmám se zvednou náklady, firmy budou tím pádem moci tíž vyvážet a budou dráž prodávat nebo budou méně vydělávat a buď nebudou zvyšovat platy nebo dále stoupne inflace atd. atd. atd.
    A tohle není žádné strašení, ale jen a jen popis nejpravděpodobnějšího scénáře, který by nastal, kdyby banky obratem posadily své sazebníky na úroveň současného sazebníku mBank. Jenže samozřejmě je to jen katastrofický scénář, který nenastane, protože lidé jsou konzervativní a nedojde k žádnému masovému přelivu klientů od stávajících bank k mB., ale jen k malé vlnce čítající jednotlivá procenta trhu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).