Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Máte málo peněz? Pracujte přesčas od Tarzan - Už takhle máme ze života ho**o,to jsou rady.

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 6. 2017 7:35

    Autor článku (neregistrovaný)

    Ano, tuhle námitku beru. Titulek si sestavila redakce sama. Byl jsem požádán o sepsání problematiky přesčasů, že prý je o to velký zájem. Můj názor je, to zase dostanu, že u všech kancelářských profesí (prosím nechci se dotknout lidí dělajících rukama nebo lidí ve službách, lékařů, sester atp.) je přesčasová práce důsledkem jenom nízké produktivity práce, doslova proflákání pracovní doby. Dokud jsem byl činný v zaměstnání, viděl jsem to u svých kolegů.

  • 22. 6. 2017 10:04

    jehovista (neregistrovaný)

    S tou "produktivitou prace" bych byl opatrny. To je totiz ekonomicky pojem, ktery nema nic spolecneho s tim jak clovek pracuje, ale resi jenom to, kolik za to dostane penez.

  • 22. 6. 2017 14:16

    czhunter (neregistrovaný)

    Vy to určitě víte, ale pro někoho jiného, kdo by třeba tuto diskuzi četli je třeba napsat "[...] kolik ya to dostane peněz _zaměstnavatel_"

    Z pohled samotného zaměstnence, to kolik za to dostane peněz on s jeho produktivitou zas tak moc nesouvisí.

    Obecně to nějak koreluje (země, která má třeba 5x vyšší produktivitu bude mít třeba 3x vyšší mzdy, než jiná), ale z pohledu každého jednoho zaměstnance to nesouvisí.
    A zaměstnavtel se snaží (je to v jeho zájmu), aby zaměstnanec svoji produktivitu neznal.

  • 22. 6. 2017 16:07

    jehovista (neregistrovaný)

    Tak to je jasne, ze zamestnanec svou produktivitu nezna. Ja jsem jenom chtel upozornit na rozdil mezi "normalni" produktivitou(kolik uzitecne prace vykonam za jednotku casu) a produktivitou dle ekonomu(kolik penez vydelam za jednotku casu).
    Ceska a nemecka kadernice ktera dela na sebe zvladne za den stejne mnozstvi stejne kvalitnich ucesu. Produktivitu prace(v beznem slova smyslu) maji obe stejnou. Ekonomickou produktivitu prace ma ale ta nemecka nekolikrat vyssi, protoze si za praci muze rict o vic penez.
    Kdyz se ptaji nejakeho ekonoma na to, proc cesi berou mene penez nez nemci, tak jednim z hlavnich argumentu je nizka produktivita prace ceskeho zamestnance. Jenze ta nizka produktivita znamena akorat to, ze dostava malo penez. Tedy uplne klasicka argumentace kruhem.

  • 24. 6. 2017 22:08

    xf (neregistrovaný)

    "A zaměstnavtel se snaží (je to v jeho zájmu), aby zaměstnanec svoji produktivitu neznal."

    No, znám jednoho zaměstnavatele, co v projekci tvrdí, že ho stojí jen peníze, a že peníze mu vydělávají jen obchodníci. Takže ano, i takhle debilně to lze dělat. Nicméně trochu schopný zaměstnanec svou produktivitu přibližně zná, a tyhle pokusy ho jen demotivují. K práci, ne k tomu si říci o jiný plat. Většinou jinde.

  • 24. 6. 2017 22:02

    xf (neregistrovaný)

    U svých kolegů právníků? No možné to je. Pravda je, že jednoho honím v jedné věci už od února, a.. podle autora bude problém v "nízké produktivity práce, doslova proflákání pracovní doby".

    No vida, a já si myslel, že hodně práce.

  • 25. 6. 2017 8:52

    Autor článku (neregistrovaný)

    Za překlep se omlouvám. Samozřejmě v nízké produktivně práce... Podívejte, já psal o právnících v zaměstnaneckém poměru, ale to platí nejen pro právníky, prostě pro úředník. Pokud vy naháníte advokáta od února, tak je to nejspíš proto, že pro něj nejste VIP klient se zajímavým, řekněme odborně, pokud je to člověk, který rád řeší zajímavé případy, nebo, a to bude nejspíš, finančně zajímavým případem.

  • 25. 6. 2017 15:15

    xf (neregistrovaný)

    Mám dotaz: ten zázrak, že v zaměstnaneckém poměru má člověk nízkou produktivitu práce, se vztahuje i na někoho jiného, než na právníky a úředník?
    Kde je možno dělat úředník na živnostňák?
    Ta myšlénka, že když má dotyčný nízkou produktivitu práce, tak je to vina klienta, platí jen pro právníky?

    A teď vážně: to jsou opravdu trapné řeči. Jestli to o něčem svědčí, tak jen o komplexech, či jakési křivně, autora.

  • 25. 6. 2017 19:49

    Autor článku (neregistrovaný)

    Hezký dobrý večer, nejhorší je, že celý post (a psal jsem ho dlouho, snažil jsem se být vtipný, a tak jsem ho stále upravoval a snažil se ho učinit veselejším a veselejším a dal jsem si s tím práci...) mi spadl, protože padl internet... (znovu jsem text prostě nenahodil, třeba to ani nejde, stejně jsem v oblasti IT diletant), takže už to tak hezky a vtipně nenapíši, bude to pouhý příspěvek do diskuse, už to odbudu: Už zase činím výjimku a účastním se lehce slabomyslné diskuse mimo hlavní nosné téma. Ale uznávám, že je to moje chyba, sám jsem diskusi na scestí nasměroval. Prosím, jakou křivdu, máte na mysli? Státní správu jsem opustil dobrovolně, protože mi nestačilo do práce chodit jen pro peníze (relativně slušné a k tomu ty benefity!!!), ale potřebuji, asi nejsem zcela v pořádku, cítit dobrý pocit z dobře vykonané práce (když někde musím sedět 8 hodin denně, tak to musí mít smysl), zatímco jsem cítil jen zmar a zbytečnost. Svou práci jsem odvedl vždy perfektně (kdyby tomu tak nebylo, tak by mne vyrazili a neodešel bych sám), nic neodbyl, neodfláknul, nechoval se jako byrokrat (za každým případem jsem se snažil vidět ne jen spis a paragrafy, ale potřeby, problémy, starosti konkrétního člověka - ukažte mi, safra, úředníka, který postupuje takhle) a přitom jsem stihl o pracovní době chodit do hospody (U radnice, to ještě byla Plzeň jak desítka, tak dvanáctka, desítka byla pro našince za polovic, to ještě i byly dvojí ceny, což nechválím, jen odkazuji na dobu) a ještě vykonávat vedlejší činnost. Nevím, uznávám, jak to chodí v KPR dnes, ale za mne, tedy za pana prezidenta Václava Havla to tak bylo. Nevím, jaký můj komplex máte na mysli. Já si opravdu nestěžuji na to, že nepožívám statutu a výhod státního úředníka. V čem se mé názory liší od majoritního názoru občanů, podnikatelů? Ukažte mi prosím živnostníka, která má rád a chválí státní správu a úředníky. Já chápu, že musí existovat hygiena, finanční kontrola a když je politická vůle, tak také EET, ale to množství zcela zbytečných byrokratických agend, které slouží jen k tomu, aby vyšší úředníci mohli něco vymýšlet a nižší nebyli nezaměstnaní... Nesmyslná hlášení, nesmyslné formuláře, nesmyslné agendy... Zbytečná místa, zbyteční lidé, zbytečné úřady. Nezlobte se, ale mně přijde, že většinu úřednické agendy prostě zvládne trochu sofistikovanější počítačový program (abych tedy nemusel říci přímo cvičená opice). Unavený, udřený úředník mi opravdu přijde jako protimluv. Prostě jen tu flákárnu nezvládá. (V kanceláři jsem seděl já
    mladík, se o 2, ba o 3 generace starším zkušeným kolegou a ten říkal, že to je tedy flákárna, že za socialismu jako úředník musel pracovat, tady nemusí - ono totiž dnes je asi 4 x více úředníků než za socíku, kterému se také někdy říká byrokratický stalinismus. Není to k zamyšlení?) Prosím uveďte mi konkrétní příklady. Já věřím, že třeba sociální práce, práce s nemakačenky vymáhajícími sociální dávky je stresující, ale to je prostě chyba systému, jak je nastaven. Prosím jaké mé komplexy máte na mysli? Já opravdu netoužím po návratu do státní správy. Já prostě chci, aby mi práce byla nejenom obživou, ale i zábavou, posláním. Naopak, prosím neurazte se, mne opravdu nepřísluší urážet čtenáře, takže to fakt nechci, ale právě vy mi přijdete jako zneuznaný úředník: kloťák, kterého nemá nikdo rád. A divíte se tomu? Co přinášíte, jestli jste úředník, vedoucí nesmyslnou agendu, to je fuk, jestli ji nařídil byrokrat z Prahy nebo Bruselu, pokroku, budoucnosti, lidem, přírodě, komukoliv?

  • 26. 6. 2017 20:19

    xf (neregistrovaný)

    Má cenu reagovat na takovou snůšku rádoby navoněné sprostosti? Nikoli. jen bych se v tom také namočil, a stejně voněl. A to nechci. Proto sbohem.

  • 27. 6. 2017 16:58

    Autor článku (neregistrovaný)

    Vám také? I čtenáři, který vesměs vkládá vtipné inteligentní glosy k věci (a nebývale stručné, asi se umíte vyjádřit)? Vždyť v tom napadaném postu (mém vyjádření, které se nelíbí) nic sprostého není, jen popis vlastních zážitků a je toho tam nadto hodně sebekritického. Asi je na místě, abych znovu ukončil debaty se čtenáři, k nimž jsem se vrátil. Když mně to nedalo, já prostě lidem naslouchám, chci se nechat poučit, nejsem politik, který mele monolog, ale jestli vedu dialog, ale tak mám právo se také vyjádřit. To je prostě tříbení názorů. Tak se omlouvám, nebudu se účastnit čtenářských debat, ale je to fakt škoda, z nich se člověk může dozvědět, co lidi trápí, co mají za problémy, jak chápou podané informace, zda je článek přístupný, srozumitelný atp. Politiky to nezajímá, co lidi trápí (když tak před volbami a ještě si na to zjištění najmou agenturu - viz ČSSD), ale mně to zajímá, aby to, co napíši sám nebo vyberu z judikatury bylo pro lidi aspoň trochu zajímavé a přínosné, abych nežil v nějakém teoreticko-právním světě. Hezký zbytek dne.

  • 27. 6. 2017 16:50

    Autor článku (neregistrovaný)

    Hezké odpoledne. Dobře, ať s Bohem, nebo bez boha, to je jedno. Jestli nechcete diskutovat, v pořádku, já sám lituji, že jsem diskusi rozvinul a možná poněkud nevhodně. Ale věřte, že v debatě je nutno přijímat i názory, které se mi nelíbí - a mně se jich nelíbí, ale to je právě ta demokratická, já raději říkám akademická diskuse. Jen mi prosím nepodsouvejte v debatě sprostotu, té se vystříhávám, jsem jí dalek, ač jsem si musel sám od čtenářů zvyknout na cokoliv. Nic sprostého jsem neuvedl, jen přímočarého a nekorektního, ale ne sprostého. Nekorektnost není vulgarita. Jestli jste zneuznaný státní úředník, tak se vám velmi omlouvám, opravdu jsem se vás nechtěl dotknout. (Já to chápu, proč by neúředníci měli mít rádi úředníky? Koneckonců i úředník sám před jiným úředníkem, v pozici prostého občana na jiném úřadě si asi připadá jako s prominutím blbec.) Věřte mi však, můžete to zkusit jako já, že jsem se cítil ve státní správě opravdu špatně, prostě zneuznaný (to není urážka vůči vám, to je popis pocitu státního úředníka, ten samý výraz používám i ve vztahu k sobě), neříkám, že soukromý sektor je dokonalý, to ne, ani náhodou (vyletíte z práce ani nevíte jak, kdežto ve státním máte své jistoty..., o přidání musíte bojovat, ve státním vám přidávají před volbami skoro automaticky), ale je flexibilnější, máte spíše šanci tam najít uspokojení z dobré práce, to nebudete mít z překládání lejster nebo z toho, že někdo sází informace, co mu řeknou občané, do počítače, jak říkám, to by zvládl počítač s dobrým jazykovým korektorem a vším možným příslušným vybavením (omluvte prosím nevhodná technická vyjádření, jsem IT diletant) sám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).