Hlavní navigace

Máte balík peněz ? Investujte ještě letos do bydlení

6. 12. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pozor, přichází další změna, hlásá v pravidelných intervalech trh s bydlením. Jednou se jedná o deregulaci nájemného, podruhé dostává slovo reforma veřejných financí. V současnosti je na pořadu dne změna sazeb DPH a její dopady, které mohou na trhu s nemovitostmi a ve stavebnictví významně zamíchat kartami.

Ostatně nic nového, trh, jehož účastníkem se stane minimálně jedenkrát za život každý z nás, je charakteristický neustálými proměnami. Developerské společnosti, stavební firmy, realitní kanceláře, ale i potencionální zákazníci tvoří jednotné uskupení, které s napětím očekává, kde se nakonec zastaví sazba DPH zvyšující cenu stavebních prací pro následující období.

Už na počátku letošního roku bylo jasné, že z hlediska počtu novostaveb dojde k dalšímu rozmachu a zvýšené poptávce po bydlení. Prvotní signálem byla velice příznivá zima umožňující pokračovat v započatých stavebních pracích, firmy neustále přijímaly nové zakázky. Když se někdo chtěl pustit do velké výstavby nebo rozsáhlé rekonstrukce, občas musel dlouze pátrat po volných stavebních společnostech, které by mu promptně zadaný úkol provedly. Stavělo se a staví, léto 2007 se stalo symbolem dopravních kolapsů způsobených neustálými úpravami silnic a dálnic dotovaných penězi Evropské unie. Proč ve stavebním odvětví současnosti není prostor pro oddychový čas?

Deregulace nájemného

Poslední desetiletí byl v popředí zájmu vlastnický sektor a nájemní bydlení zůstávalo opomíjeno. Vytvářely se přijatelné podmínky pro podporu řešení bytové situace, významný boom zažilo stavební spoření, jehož atraktivnost byla spatřována především ve výši státních příspěvků. Dnes už jsou finanční prostředky z prvních uzavřených smluv čerpány, zásluhu na rozvoji vlastního bydlení má i jiný faktor – deregulace nájemného. Zákonem č.107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného začalo docházet k postupnému uvolňování a zvyšování doposud regulovaného nájemného. Měsíční splátky hypotéčních úvěrů placené za vlastní bydlení se tak v porovnání se zvýšeným nájmem staly přijatelnější formou a začalo docházet k volnému přeskupení účastníků trhu z nájemního sektoru do vlastnického. Všeobecně se tak zvýšil zájem o služby stavebních firem, stejně tak i o developerské projekty výstavby nových bytových komplexů.

Jak na nový rok, tak po celý rok

V roce 2008 dojde kromě novoročních předsevzetí i k implementaci reformy veřejných financí do běžného života každého z nás.

U plnění reformních bodů v rámci trhu s bydlením si ale jako v prvním případě nepůjde říci „když ne tento rok, tak ten příští“. Zatímco se doposud v cenách za stavební práce uplatňovala 5% snížená sazba daně, za necelý měsíc se už bude jednat o 9 %. Pětiprocentní sazbu bylo možno u všech stavebních činností používat díky výjimce udělené Evropskou unií, která byla vyjednána při našem vstupu a platila do konce letošního roku. I když byla doba jejího vypršení EU posunuta o další 3 roky, v rámci České republiky se již nebude aplikovat. Do snížené (i když reformou navýšené) sazby 9 % bude spadat pouze tzv. sociální bydlení, jehož definice byla několikrát modifikována a bývá vždy formulována každým státem individuálně. Aby se dalo hovořit o sociálním bydlení (pozn.: přesné znění sociálního bydlení by mělo být začleněno v novele zákona o dani z přidané hodnoty, která vstoupí v platnost 1.1.2008), je potřeba splnit omezující podmínky týkající se maximální podlahové plochy.

Sociální bydleni
Typ Rodinný dům pro sociální bydlení Byt pro sociální bydlení
Čtvereční metry Do 350 Do 120

Pokud klient projeví od příštího roku zájem o byt či dům větší, než jsou stanovené rozměry, bude muset počítat s prací a materiálem v ceně navýšené o 19% sazbu DPH.

Platba ihned znamená možnost ušetřit

S blížícím se koncem roku se zintenzivňuje snaha a všichni se chytají poslední šance, jak levněji pořídit své bydlení. Pokud se někdo rozhodl pro výstavbu nebo koupi bytové jednotky pocházející z dílny developerské společnosti, je pro něj výhodnější uhradit pořizovací cenu objektu v plné výši do konce tohoto roku. Důvod je prozaický. Zatímco by záloha v rámci letošního roku byla navýšena pouze o 5 % DPH, v příštím roce, nesplní-li vyhotovené dílo specifické podmínky zákona o dani z přidané hodnoty, by byl doplatek vyšší až o 14%.

Potřebujete znát přesné znění paragrafů zákona o DPH pro rok 2008? Měšec.cz doporučuje odborné publikace na serveru Knizky.cz

Trh s byty a rok 2008

„Vzhledem k tomu, že poptávka byla v uplynulých letech poměrně silně akcelerována (a to zejména očekáváním zvýšení DPH a příznivými úrokovými sazbami hypotéčních úvěrů, ale i dalšími stimuly), další podstatný nárůst poptávky v nejbližší době neočekáváme. Pro příští rok předpokládáme spíše stagnaci úrovně poptávky a uklidnění na trhu, v dalším období, po relaxaci trhu na nové cenové hladiny, mírné oživení růstu,“ říká výkonný ředitel společnosti CENTRAL GROUP Aleš Novotný.

Dá se očekávat, že vzhledem k nastavení limitů plochy stavby, pro kterou lze ještě uplatnit nižší sazbu daně, se budou především malé developerské firmy snažit uspokojit poptávku, zejména výstavbou menších objektů. Na druhé straně záleží i na rychlé adaptaci strany poptávky na nově vzniklé cenové podmínky a možném opuštění a překročení stanovených hranic. Na trhu s bydlením může rovněž dojít k tomu, že nabídka převýší poptávku a dojde k jeho přesycení. Výhoda by se pak dala spatřovat ve volnějším prostoru v rozhodování ze strany poptávajících nebo v postupném poklesu cen nemovitostí.

Podle Novotného se neočekává, že by objemy obchodů na realitním trhu v roce 2008 převýšily rok 2007. „Nicméně, jisté uklidnění a tedy i stabilizaci cenové hladiny by měl zaznamenat segment stavebních materiálů a prací, jejichž ceny v posledním období díky převisu poptávky rychle rostly,“ dodává.

skoleni_15_4

V prostředí hypotéčního trhu by mělo dojít k nepatrnému nárůstu úrokových sazeb. Jedním z důvodů je přicházející reforma, díky které se zruší osvobození od daně z výnosů z hypotéčních zástavních listů a dojde k aplikaci 15% daně i na tyto výnosy – banky zaplatí více na úrocích a tudíž budou muset tyto nově vzniklé náklady přenést na své klienty, ve formě vyšších úroků z hypotéčního úvěru.

Dražší podmínky k zapůjčení finančních prostředků a vyšší sazba DPH mohou být považovány za faktory způsobující změnu vývoje trhu s bydlením. Jak ale tvrdí Veronika Krtilová ze společnosti REAL SPEKTRUM, změna DPH již byla většinou zakalkulována do aktuálních bytových projektů. „Negativní vliv na poptávku může mít skutečně zdražování hypoték, ale také pokles investičního optimismu s růstem inflace, snižování výnosů z nájemného, či korekce hospodářského růstu,“ doplňuje.

Jakou variantu považujete za přijatelnější – sazba DPH na stavební práce dle plochy bytu, domu nebo dle výjimky stanovené EU?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).