Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Máte 10 a více let let do důchodu? Pořád se vám vyplatí změnit strategii v „penzijku“ od Skočdopole - Článek je značně manipulativní. U konzervativních fondů ukazuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 10. 2022 7:17

    Skočdopole

    Článek je značně manipulativní. U konzervativních fondů ukazuje hodnoty pro jednotlivé roky ale pro dynamické fondy jen kumulativní hodnotu. Proč neukážete hodnoty za poslední roky? A hodnota za 2022 to bude teprve jízd! DOLU!

    Nerozporuji že kumulativně za mnoho let to jde asi nahoru. Ale co poradíte člověku co chce jít TEĎ do důchodu a všechny jeho statisíce ne-li miliony jsou aktuálně na 60% hodnoty? Poradíte ať počká dalších 5 let a do důchodu nejde v 65 ale v 70?

    Lidi v tomhle věku často nemají prostor čekat dalších X let "až se to zase vrátí nahoru".

  • 14. 10. 2022 8:33

    xls

    Jako finanční produkt je to naprostý propadák, jedno v jaké variantě, jsou to naprosto čučkaři. Jsou schopní mít výnosy v lepším případě okolo 0, já mám nejkonzervativnější investici do stát. dluhopisů s čistým výnosem okolo 16, výnosy z akcií ještě výš.

    Z druhé strany by to opravdu nemusel být špatný tah ty peníze z konzervativních fondů přesunout do dynamických, když je to na dně, protože do pár let by to mělo jít nahoru.

  • 14. 10. 2022 8:37

    Ivana Bondareva Dubnová

    Dobrý den,
    v článku je odkaz na kompletní přehled zhodnocení všech účastnických fondů od roku 2015 až do 2021. Je to velká tabulka, proto je jen v odkazu. Možná jste ji přehlédl, tak Vám ji tady ještě jednou zkopíruji. https://www.apscr.cz/wp-content/uploads/2022/03/Zhod-UF-2021.pdf
    Data za rok 2022 ještě pochopitelně nejsou k dispozici.
    Člověk, který jde teď do důchodu, by neměl mít penzijko v dynamické strategii, ale v konzervativní. I o tom se v článku píše. Pezijko také neslouží v tomu, abyste si ho vybral najednou celé, ale abyste si z něj nechal vyplácet měsíční rentu. Pokud si ho vyberete celé, nejenže ho vyberete s aktuální ztrátou, ale ještě zaplatíte 15% daň ze zisku.

  • 14. 10. 2022 12:29

    Skočdopole

    Jojo tu pohádku "5 let před důchodem do přesuň z akcií do dluhopisů" tu znám taky a je to podobná ptákovina. Je to moment rozhodnutí a moment rizika že je všechno na polovině hodnoty posunuje o 5 lět dřív.

    A k jednorázovému vybrání - on existuje někdo normální kdo si nechá vyplácet rentu?

  • 14. 10. 2022 14:29

    Luděk

    Kupříkladu já. Smyslem kdysi mnou založeného penzijního připojištění bylo ne "vydělat" na stát. příspěvku či si našetřit na auto, ale zabezpečit se na vlastní stáří, neboť tzv. státní penze nemáme na úrovni "Švýcarů" (s čímž jsem počítal, logicky, již před 25-ti lety). Vím, momentálně je vysoká inflace, která nám najednou ukousla cca. 20% z těchto letitých "úspor." Ale to je všude.... Proč si tedy nenechat zasílat alespoň 10 let rentu (v mém případě mi spočítali cca. 5.000,- Kč....) a založit si nové, např. dynamické, byť na 5-10 dalších let. Škoda, že zamrzl návrh kdysi ministryně Schillerové na tzv. odečet daně při dlouhodobém investovaní. Každopádně, část renty z původního penzijka se dá "otáčet" do dynamického DPS a investovat zbytek, jak každý po deset let dalších potřebuje či "umí". S protiinfl. státními (ne privátními) dluhopisy se můžeme totiž na dlouho rozloučit, dokud se nevrátíme k dlouhodobé meziroční infl. kolem 2% , - což my, padesátníci či šedesátníci, budeme, asi již "vousatí"... :-) . Stát si s rizikem vyplácet až 18 i více % (jako dnes) nebude zahrávat - současný ministr Stanjura se určitě poučil už jen tím, že zrušil nové emise, jak to šlo....

  • 15. 10. 2022 15:09

    majlant

    Dobrý den, a mohu se zeptat z jak vysoké naspořené částky Vám tu desetiletou rentu 5000 Kč měsíčně spočítali? Jde mi hlavně o to vnitřní výnosové procento, kterým se po dobu čerpání renty prostředky zhodnocují. Já jsem se to ani po opakovaných dotazech ze své penz. spol. nedozvěděl. Jen mlžili, pak se ani nedivím, že téměř nikdo rentu nechce. Máte postupný odprodej penzijních jednotek nebo Vám penz. spol. "garantuje" pevnou částku každý měsíc výplaty po celou dobu?

  • 16. 10. 2022 11:42

    Luděk

    Samozřejmě. Mám ještě "staré" penzijní připojištění s podmínkami z r. 2000, resp. s garantovaným výnosem 3%. u Allianz PF. Částka byla PF vypočítána z reálně "naspořených" cca. 500.000,- Kč. Nejdříve jsem si však písemným dotazem ověřil, zda úroky budou počítány i (logicky) budou započítány po dobu "plnění", resp. vyplácení renty. Jde totiž o to, že musejí zahrnout i úroky ze zůstatků (díky 3% garanci úroků). Pokud z půl milionu vyplatí za rok 60 tisíc, pak se musí zúročit ze zůstatku. Čili, do 4. roku vyplácení "jdete" o cca. 13.000 vyšší částkou, tzn. . V tom je ten fígl. až do konce 10-ti leté výplaty.... Nevýhoda je, samozřejmě, že tatkto vysoká částka bude vyplácena jen v případě, pokud se vzdám výplaty zůstatku či renty dědicům v případě úmrtí v průběhu vyplácení. renty Lze to i s ní (rentou, tuším na 5 let i více), ale pak je o min. cca. 800,- Kč renta nižší (dle délky vyplácení zůstavitelům). Záleží na každém, zda investuje/spoří tak jak původně zamýšlel (přilepšení na penzi jen pro sebe) anebo myslí i pro dědice v případě úmrtí. Já jsem se rozhodl, že dědici obdrží jiné "majetky" a renta je jen a jen pro mé přilepšení za mého "života". Ostatně tak je myšlen i zákon, neboť v případě úmrtí jde zůstatek na účtu mimo dědické řízení. Dědici jsou buď ve smlouvě určené osoby anebo, v mém případě, fond. Vím, že riskuji, ale je mi 56 et, takže předpoklad, že se dožiji alespoň 66 je trošku vyšší, doufám... :-) Kdyby Vám PF nechtěl "řádně" odpovědět, napište, poradím Vám, přes "koho" se dotázat. Myslím, že si i domyslíte.

  • 18. 10. 2022 8:09

    majlant

    Dobrý den, nejsem tak zkušený v těchto věcech, takže radu přivítám. Rovněž se jednalo o Allianz PS, jsem ale v DPS. Konkrétní odpověď jsem nedostal, přitom Zákon o doplňkovém penzijním spoření (č. 427/2011 Sb.), konkrétně § 22 Výplata starobní penze na určenou dobu a invalidní penze na určenou dobu odst. 4) bod b) uvádí, že "je sjednána výplata splátek v neklesající výši, měsíčně, bez možnosti výplatu přerušit nebo pozastavit.." . Zajímala mne ta výše pravidelné výplaty pevné částky po dobu 10 let z naspořené částky v DPS účastníka (např. 1 mil. Kč).

  • 18. 10. 2022 11:22

    Luděk

    V tom případě se můžete pro řešení své záležitosti obrátit na adresu stiznosti@alli­anz.cz či zaslat stížnost písemnou formou na adresu sídla společnosti Ke Štvanici 656/3, Praha 8, 186 00. Pokud ani poté neuspějete, je možné obrátit se na "poslední instanci", jíž je ČNB, která nad touto oblastí vykonává dohled, se stížností proti společnosti (více informací ohledně podání stížnosti naleznete na webové adrese http://www.cnbprovsechny.cnb.cz/cs/dohled/zasilani_stiznosti_do_CNB.html). Osobně jsem napsal na info@allianz.cz. Byť jsem čekal asi 14 dnů, odpověděli, co jsem potřeboval. Zkuste žádost opakovat a pokud ani poté neobdržíte potřebnou reakci fondu, doporučuji postupovat, jak jsem shora uvedl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).