Hlavní navigace

Marže Unipetrolu za čtvrtý kvartál ukazují na slušný výsledek hospodaření

6. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Ken Teegardin (Flickr.com)
Unipetrol včera zveřejnil svoje marže za prosinec. Společnost zaznamenala růst marží v petrochemii.

Hlavní události

Další jednání mezi vládou a zástupci OKD by mělo proběhnout 14. ledna. Důl Paskov bude muset být dle J. Mládka uzavřen do konce letošního roku.

Marže Unipetrolu za čtvrtý kvartál ukazují na slušný výsledek hospodaření ve Q4 přes odstávku etylenové jednotky.

Západoevropské akcie by měly zahájit dnešní seanci smíšeně.

Dnes bude ve Spojených státech zveřejněn předskokan pátečních údajů z trhu práce, ADP report. Kromě toho se dočkáme předstihových ukazatelů ISM a PMI a také objednávek dlouhodobého zboží. Večer bude zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu. V Evropě se bude pozornost soustředit na indexy PMI ze sféry služeb v jednotlivých zemích.

Analytici Société Générale snížili doporučení i cílovou cenu pro akcie švédského výrobce telekomunikačního zařízení Ericsson.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový index S&P 500 po celý včerejší den kolísal okolo pondělního zavíracího kurzu. Nakonec si připsal 0,2 % a umazal tak nepatrnou část ztrát z první letošní seance. Index podpořily především akcie telekomunikačních společností a síťových odvětví. Nejhodnotnější firma světa, Apple, včera ztratila 2,5 % poté, co se objevily zprávy, že společnost omezí produkci iPhone v prvním kvartále o zhruba 30 % oproti původnímu plánu.

Většina asijských trhů dnes ztrácí. Obavy investorů o stav čínské ekonomiky tak vede k odlivu kapitálu z rizikovějších aktiv. To má dopad i na posilování japonského jenu, který dosáhl na své dvouměsíční maximum vůči dolaru, čímž snižuje ziskovost japonských exportérů. Negativně se vyvíjely i akcie dodavatelů společnosti Apple. Nikkei 225 tak v dnešním obchodování ztratil jedno procento. Naproti tomou se dařilo čínskému trhu (+1,8 %), který podpořily nákupy akcií státem vlastněnými fondy a zpráva, že tamní regulátor posunul zákaz prodeje akcií velkými investory do konce tohoto týdne.

NWR

Další jednání mezi vládou a vlastníky společnosti by mělo dle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka proběhnout 14. ledna. Dle něj je zejména důležité si vyjasnit, kdo je akcionářem současným a kdo je akcionářem budoucím. Narážel tím tak zejména na držitele dluhopisů, kteří by se mohli stát díky konverzi bondů na akcie vlastníky firmy. Jan Mládek dále uvedl, že Důl Paskov bude muset být uzavřen do konce letošního roku, zbylé doly pak nejpozději do roku 2022.

Zástupci společnosti na posledním jednání přišli s požadavkem 4miliardové dotace, kterou však vláda i odbory odmítly. Nadcházející jednání budou pro osud NWR klíčová. Situaci budeme nadále sledovat, nicméně si myslíme, že management společnosti zahájí kroky k likvidaci společnosti během první poloviny letošního roku.

skoleni_15_4

Unipetrol

Unipetrol včera zveřejnil svoje marže za prosinec. Společnost zaznamenala růst marží v petrochemii, kdy u olefínu činila 344 EUR/t (oproti 305 EUR/t v říjnu a 303 EUR/t v listopadu) a u polyolefínu 547 EUR/t (492 EUR/t v říjnu a 524 EUR/t v listopadu). V rafinérském segmentu pak oproti listopadu klesla na 4,2 USD/barel z 5,6 USD/barel.

Údaje ukazují na slušný výsledek hospodaření i za čtvrtý kvartál, přestože etylenová jednotka zůstává stále mimo provoz. I tak zde ale existuje nemalá šance, že by Unipetrol mohl vyplatit z letošního zisku dividendu. Poslední dividendu společnost vyplatila v roce 2007.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).