Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mám nebo nemám vstoupit do II. pilíře? od Budoucí senior/señora - Ne, zásadnější otázka je tato: proč, když je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 2. 2013 8:42

    Budoucí senior/señora (neregistrovaný)

    Ne, zásadnější otázka je tato: proč, když je 1.pilíř takto nevýhodný, v něm zůstávat? Jakým právem mne v něm někdo nutí zůstávat, nejsem snad svobodným jedincem? Proč se svého přirozeného a legitimního práva na svůj život a majetek musí lidi dobírat pomocí "šedých" metod jako jsou práce na černo, švarcsystém, daňové ráje, atd...?

    Jak si někdo může být jist, že ze těch 20-40 let vůbec něco dostaně? Za takovou dobu se může stát cokoli! Státní bankrot, měnová reforma, válka, převrat, atd... I když by vše šlo hladce dalších X let (někdo tomu věří?), za ty vysoké odvody díky demografii a státnímu "hospodaření" dostaneme poloviční důchod, než dnešní důchodci. Každý to ví, jen oni si stále stěžují, že mají málo. Jenže my už nebudeme mít skoro nic.

    PS: Zkusil jste si někdo vypočítat, kolik byste si stihli naspořit, kdybyste od začátku neházeli SVÉ poctivě vydělané peníze do průběžné černé díry, ale např. za ně (za tehdy aktuální ceny) kupovali půl napůl akcie a zlato? A/nebo si za tyto peníze pořídili další nemovitost?

  • 18. 2. 2013 9:25

    (neregistrovaný)

    Píšeš takové ty klasické laické nesmysly.

    Zaměňuješ spoření a investování.
    Nikdo neříká, že je 1. pilíř nevýhodný, naopak je nejlepší.
    Z 1. pilíře se hradí aktuální důchody, ty tvoje peníze se neukládají do prasátka.
    Důchod z 1. pilíře je pro průměra vyšší, než částka, kterou do něj cpe.
    Jak víš, že po 40 letech dostaneš něco z těch tvých akcií nebo zlata?

    Jakákoli reforma nemá vůbec žádnej smysl. Ale z úplně jiného důvodu, než proklamují všichni ty bankrotáři apod. Skutečným důvodem je, že na pozdější spotřebu si většina lidí odkládá (někdy z objektivních příčin, jindy jen kvůli pocitům) tak malé částky, že jim v budoucnu žádné rozumné zajištění nepřinesou. Je to jako s pojištěním, to si většina lidí taky sjednává jen pro lepší pocit.

  • 18. 2. 2013 10:50

    Budoucí senior/señora (neregistrovaný)

    Každopádně jakožto svépravný a svobodný občan trvám na tom, že mám právo se sám rozhodnout, jakou formou se na penzi zajistím.

    Jestli věříte, že i za 30 let budou pracující ochotni a schopni živit stále větší počet penzistů (+nezaměstnaných, státních zaměstnanců, atd...), pak klidně 1.pilíři věřte a spoléhejte se na něj. Já vám nebráním, vy nebraňte mně.

  • 18. 2. 2013 11:22

    Mantrid (neregistrovaný)

    Bohužel jste asi zapomněl, že nyní tu nemáme anarchii, ale demokracii, kde se pokud chcete dodržovat zákony, musíte podřídit většině.

    Jinak ten Váš příklad by v praxi vypadal, že by se přestaly vyplácet jakkékoli důchody, včetně invalidních, sirotčích, protože by se nikomu nevyplácelo ukládat peníze do I. pilíře. Naopak by se každá rodina musela postarat o své předky, pokud byste tedy nechtěl své předky nechat napospas osudu. Takový bezdětný jedináček by pak měl patrně co dělat aby se na stáří sám zajistil a ještě uživil své rodiče. Takže proto převládl solidární systém, kde zejména ti bohatší přidají do systému víc peněz, aby v populaci nebylo tolik chudých a živořících lidí.

  • 18. 2. 2013 12:22

    Budoucí senior/señora (neregistrovaný)

    1985: Ale prosím vás, dnes tu máme socialismus a tak se musíte podřídit vůli strany a lidu.

    1940: Ale prosím vás, dnes tu máme nacismus a platí Norimberské zákony

    XXXX: Ale prosím vás, dnes su máme otrokářství/ne­volnictví a tak....

    A co jako? Má někdo právo na cizí majetek jen proto, že mu to odsouhlasí jakási většina? Mají kluci ve třídě právo přehlasovat holky a nutit je třeba ke stryptýzu? Mají chudší v družstevním domě právo přehasovat bohatší a zavést příspěvek do fondu oprav odvíjející se od výše příjmu? Má opravdu většina legitimní právo odhlasovat si cokoli a libovolně utlačovat a sdírat menšinu? Tohoto jste zastáncem?
    No ještě že vám to brzy neodvratně zbankrotuje. Pak si tu státní penzi užijete... Budete se pak asi moct posmívat těm hlupákům, co raději kupují americké a asijské akcie, zlato a stříbro. Povíme si, jo?
    Řecko a Španělsko je tady v tom vašem demokratickém socialismu do 10ti let.

  • 18. 2. 2013 14:42

    Santiago (neregistrovaný)

    Ovsem stale ignorujes fakt, ze odvody do prvniho pilire v podstate moc nesouvisi s tim, zda budes ci nebudes sam z nej duchod pobirat, ale jedna se o defacto dan na financovani soucasnych duchodu. Proto je 'vystoupeni z 1. pilire' asi stejny nesmysl jako 'vystoupeni z placeni dane z prijmu'.

    Na tom, ze demokraticke staty mohou uvalovat dane, je vseobecny souhlas. A povinne odvody do prubezneho duchodoveho systemu ma podstatna cast vyspelych zemi vcetne USA a to uz dele nez pul stoleti.

  • 18. 2. 2013 16:27

    Budoucí senior/señora (neregistrovaný)

    Všeobecný souhlas? Znám dost lidí, kteří s tím rozhodně všeobecně nesouhlasí! A tipl bych si, že nikde nepodepsali žádný závazek či smlouvu.

    Zvláštní je, že třeba před 100 lety byla Nejvyšším soudem USA federální daň z příjmu prohlášena za protiústavní, i když ji prosazovali demokraticky zvolení politici. Dnes je to jinak, ale ty důvody přetrvávají, jen politici mají vice moci je ignorovat.

    A pokud mám platit současným důchodcům a zároveň nemám žádnou jisototu, že za to něco dostanu, odpor je zcela pochopitelný.

    Tichý odpor už zahájili všichni, co pracují načerno, na švarcsystém, přesunuli firmy do dańových rájů a všichni ti řemeslníci, kteřá vám dají 20% slevu, když za vymalování či instalatérské práce nebudete chtít paragon, všichni ti hospodští, kteří do příjmů vykáží jen ty tržby, které pokrývají jejich nutné náklady, atd... To je ten váš všeobecný souhlas? Já spíš vidím všeobecnou snahu o únik všude tam, kde to je jen trochu možné. A jak se 1.pilíř bude stávat stále nevýhodnější (stále pozdější odchod, větší odvody a šance na menší penzi) a jak i další státní služby budou čím dál víc na draka (rostoucí spoluúčast u dokora aniž poklesne pojistné - spíše naopak), toto se bude jen rozšiřovat. Až to nakonec nutně klekne.
    Někdo si vytáhne černého petra (celý život bude platit a pak nic nedostane). Pokud to někdo nechá dobrovolně na sobě, OK.

  • 19. 2. 2013 3:22

    J, Novák

    Ono je nutno také vzít v úvahu, že před 100 lety se u nás schylovalo ke světové válce a daňový systém byl v naprostém chaosu, protože ck policie vesele podporovala jí řízené kuplířství a další obcházení daňových povinností. Takže, i když současný systém je také hodně prohnilý, je nutno srovnávat srovnatelné.

  • 18. 2. 2013 11:30

    Jarmila (neregistrovaný)

    Ale prosím Vás, jak jste na ten nesmysl o stále větším počtu penzistů přišel? Stát neustále upravuje parametry podmínek proi odchod do důchodu. Zatímco před r. 1989 odcházely např. ženy, které vychovaly 2 děti, do důchodu v 56 letech, dneska odcházejí už v 62. Věk odchodu do důchodu se má protáhnout na 73 let, protože 65 už nám nestačí. Problémem není počet důchodců, problémem je, že lidé, kterým je 50, a ještě hůře 55+, těsně před důchodem neseženou práci. A dalším problémem je raketově vzrůstající počet lidí, kteří nikdy pracovat nebudou (Slováci už otevřeně přiznali, že na to na nějakou dobu nebudou mít). Proto bude i špatný demografický vývoj, protože mladí lidé se bojí mít děti (a demografii si necháváme zachraňovat menšinou, která nikdy nepracovala, ale která má těch dětí dost. Problémem je, že ani ty děti nikdy pracovat nebudou). Teď dobíhá boom opožděných dětí, kterým mělo být už 10 nebo i 12 let, protože jejich rodiče si je pořídili pozdě. Stát je totiž trestá za to, že si je vůbec pořídili, takže jich bude stále méně, protože stát na bedra rodičů přesouvá stále více nákladů, které doposud hradil ze svých zdrojů. Jestli se máme něčeho do budoucna bát, pak je to řízená státní genocida.

  • 18. 2. 2013 12:26

    Budoucí senior/señora (neregistrovaný)

    Pokud se bude do penze odcházet v 80ti, tak to povede k jedinému: nezaměstnanost bude 40%.
    Nezaměstnaní nebudou jen senioři. Stále se rozrůstá i nezaměstnanost mladých (podívejte do Španělska). Navíc: kdo rodí nejvíce dětí? Inženýři a primářky, nebo nezaměstnaní horníci s nezaměstnanými tkadleami (nebo rovnou "nepřizpůsobiví")? Budou jejich děti produktivní, nebo budou také jen čerpat?

    Ale jak říkám, věřte si čemu chcete. Ale následky si prosím neste jen vy sám společně s lidmi s podpobným názorem. Ostatní do toho prosím nezatahujte.

  • 18. 2. 2013 14:35

    malytenky (neregistrovaný)

    Následky si neseme všichni a ponesou je i ostatní po nás - berte to tak, že platíte důchod vašim rodičům a vaše děti budou přispívat na váš důchod-to co si naspoříte, bude pouze Bonus navíc na přilepšení, tak aby jste na tom byl lépe, než ti,co se na to vykašlou-a to si myslím je největší deviza- jsem zodpovědni sami za sebe ale zároveň solidárně platíme do systemu-pokud toto nepřijímáte jako systemové řešení, ale rázně vykřikujete, že nic platit nikomu jinému nebudete-bude potřeba zvolit si jiný živočišný druh za své....

  • 18. 2. 2013 16:31

    Budoucí senior/señora (neregistrovaný)

    1) Bohužel platím i bezdětným. Stejně tak platím těm, co mají 7 dětí, ale všechny na podpoře.

    2) Nikde nemám záruku, že moje děti budou moct platit jen na mne a ne na ostatní (kteří děti neměli, nebo vychovali nezaměstnatelné)

    3) Nakonec nikde namám ani záruku, že budou ochotny platit na mne

    Představte si, že by takovýto systém začala provozovat nějaká firma. Okamžitě by je zavřeli za podvod či za provoz pyramidové hry!

    Jak je možné, že lidi, kteří mají plná ústa solidarity, nerozdají veškerý svůj majetek afričanům, kteří jsou na tom zdaleka nejhůře?

  • 18. 2. 2013 11:28

    AAA (neregistrovaný)

    Důchod z 1. pilíře je pro průměra vyšší, než částka, kterou do něj cpe - no to sice jo, jenze do nej cpal mnohem dele nez vybiral, takze ani nahodou nedostane ani to, co do nej nacpal.

  • 19. 2. 2013 11:01

    Asociace penzijních fondů (neregistrovaný)

    Právě odkládání příliš malých částek II. pilíř, alespoň částečně řeší a kvůli státnímu příspěvku motivuje k odkládání adekvátní částky z platu.

  • 19. 2. 2013 20:47

    MoB (neregistrovaný)

    Nemotivuje. Direktivně nařizuje, navíc bez možnosti jakékoliv změny. Jakmile jednou do II. pilíře vstoupíte, bude to jako daně: budete vydán(a) napospas státní zvůli. A o tu, až budou natvrdo někde chybět peníze, nebude jistě nouze.

  • 18. 2. 2013 16:21

    Nox (neregistrovaný)

    Pravem silnejsiho. A pokud se ti to nelibi, sezen si nejake nezabrane uzemi, armadu abys to ubranil a vytvor vlastni stat... ale to musis minimalne na Venusi, zbytek uz je obavam se zabrany.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).