Hlavní navigace

Mám důchodový věk a pracuji. Jak mi roste důchod?

10. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Většina občanů jde do penze při dovršení zákonem stanoveného důchodového věku, někteří dokonce do předčasného důchodu. Jsou však lidé, kterým zdravotní stav a povaha jejich práce umožňují pracovat i po dovršení důchodového věku. Zaměstnavatel rád využívá jejich zkušeností. A důchod jim roste.

Každých 90 dní práce navíc je 1,5 % důchodu navíc

Každý občan, který dovrší důchodový věk, a má potřebný počet let pojištění, si může požádat o důchod. Není to však povinnost a klidně může pracovat dál. Důchodový věk není výpovědní důvod. Neuplatnění žádosti o důchod je pouze záležitostí každého jednotlivce.

O kolik si ovšem polepší pracující důchodce? Za každých 90 dní, které odpracuje každý občan po dosažení důchodového věku, se mu jeho důchod zvyšuje o 1,5 %. Do těchto 90 kalendářních dní se však nepočítají dny, kdy pobírá nemocenské dávky a jiné tzv. náhradní doby.

Příklad

Důchodový věk dovršíte 10. září, žádost o důchod však chcete uplatnit až od 1. ledna následujícího roku. Takže po dosažení důchodového věku odpracujete v září (30 – 9) = 21 dní, v říjnu 31 dní, v listopadu 30 dní a v prosinci 31 dní, celkem tedy 113 dní včetně víkendů. Máte nárok na zvýšení důchodu o 1,5 %.

Pokud byste od 10. září do 31. prosince byl v pracovní neschopnosti 20 dní, pořád máte splněnou podmínku 90 dní a důchod se vám zvýší o 1,5 %. Pokud byste byl ovšem v pracovní neschopnosti 30 dní, už byte neměl odpracovaných 90 dní po dosažení důchodového věku, ale pouze 83 dní. A v tomto případě, pokud byste chtěl mít zvýšený důchod o 1,5 %, musel byste odejít do důchodu až 8. ledna.

Evropa: Kdo může, jde do penze dříve

Evropané, pokud to jde, odcházejí do důchodu dříve, než činí státem stanovená hranice. Hlavním důvodem je využívání předčasných důchodů a vlastních úspor. Například Němci chodí díky prodlužující se věkové hranici do penze později než v minulosti - v průměru v 63 letech. Současně však klesá počet lidí, kteří pracují až do 65 let. V roce 1996 pracovalo do 65 let 30 % Němců a v roce 2005 o 2 % méně.

Protože ovšem dochází ke zvyšování důchodového věku, má možnost přestat pracovat v 60 letech čím dál méně občanů. A zatímco v roce 1996 pracovalo pouze do 60 let 40 %, v roce 2005 to bylo již pouze 28 %.

Výše důchodu bude klesat

Současné nastavení důchodů v evropských zemích je poměrně velkorysé. V EU činí penze necelých 75 % příjmu před odchodem do důchodu. Budoucí vlády však vzhledem ke stárnutí populace těžko udrží nastavené systémy. Vzhledem ke stárnutí populace bude reálná hodnota státní penze ve všech evropských zemích mírně klesat, Česko nebude výjimkou.

Kdo si chce užít penze, musí se přestat spoléhat na stát a vzít odpovědnost z velké části do vlastních rukou. Soukromé úspory na penzi jsou již pro dnešní čtyřicátníky naprostou nutností. Ať už ve formě obligací, penzijního a částečně životního připojištění nebo jiných úročených vkladů v různých finančních formách.

Jednoduché to není pro nikoho, především však pro dnešní třicátníky. Musí splácet hypotéku, spořit dětem na studia a ještě si šetřit na stáří.

Jak postupovat při nemoci?

Pokud se člověk rozhodne jít do důchodu, ale onemocní, je lepší uplatnit žádost až po ukončení nemoci. Nejde současně pobírat důchod i nemocenské dávky.

Jestliže však žádost o důchod uplatnil 3 měsíce dopředu, jak to povoluje zákon, a v těchto třech měsících onemocní, musí organizace, která vyplácí nemocenské dávky, tuto skutečnost nahlásit na Českou správu sociálního zabezpečení. Výplata důchodu potom začne až po ukončení nemocenských dávek.

Pobírat mzdu i důchod je reálné

Aby se vaše následující měsíční penze výrazně zvýšila, a to alespoň o 20 %, musíte pracovat přes důchodový věk přibližně 3,5 roku. Což už je skutečně hodně a tak dlouho přes důchodový věk pracují opravdu jenom výjimky.

skoleni_15_4

Z tohoto důvodu se mi jeví výhodnější vzít si klasický starobní důchod a současně dál pracovat a pobírat současně důchod i mzdu, než pracovat na procenta. Ze zákona však s vámi musí zaměstnavatel uzavřít smlouvu na dobu určitou, a to maximálně na jeden rok. Potom je nutné uzavřít opět smlouvu novou. Za této podmínky můžete mít k důchodu neomezený příjem. Tenhle případ se týká ovšem pouze klasického starobního důchodu. S tzv. předčasnými důchody nelze výdělečnou činnost kombinovat.

Prameny: Zákon č. 582/1991, o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, v platném znění a Zákon č. 155/1995, o důchodovém pojištění, v platném znění. 

Jak se připravujete na důchod?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).