Hlavní navigace

Maloobchodu se nedaří, tržby potřetí za sebou klesají

4. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tržby v maloobchodu opět klesají. Lidé nenakupují, a když ano, tak jen podle letáků. Na jídlo ale nezabírají ani akční slevy. Šetřit je v módě, a nezáleží na tom, jestli lidé musí nebo nemusí



Nejistá ekonomická situace a pokles reálných mezd se opět projevil v maloobchodních tržbách. Už potřetí za sebou v tomto roce tržby obchodníků klesly. V květnu se tržby zmenšily oproti loňskému roku o 2,1 %. 

Svůj podíl viny mají prodeje automobilů ( – 6,4 %). Zatímco v loňském roce se auta prodávala téměř sama, letos jejich tržby klesají. Vlna nadšení z velmi nízkých cen osobních aut opadla a poptávka se vrací do své původní polohy. Lidé cítí, že ceny rostou rychleji než jejich mzdy a  proto je potřeba šetřit. 


Nejsou to ale jen automobily, kde se lidé v utrácení omezují. Dlouhodobě klesají tržby i za prodeje potravin. V květnu tržby za potraviny poklesly ve stálých cenách o 0,4 %, tedy bez inflace, ale i v běžných cenách tržby vzrostly o 1,5 %. To je dané hlavně vyššími cenami v porovnání s loňským rokem. Šetření na každé položce je na nákupních košících vidět a lidé si hlídají celkovou cenu za nákup. Výjimkou není ani nákup podle akčních letáků v ruce. 

skoleni_15_4

I přes pozvolný pokles cen pohonných hmot se jich ale prodává méně ( –1,8 %). Řidiči se už naučili jezdit autem méně nebo úsporněji, proto poptávka po benzinu a naftě zatím neroste. Se začátkem letní sezóny, kdy lidé budou více vyrážet na výlety, chaty a zahraniční dovolené je ale předpoklad, že poptávka opět vzroste a čerpadláři utrží více. 


Jedinou pozitivní zprávu přinesly tržby za prodej nepotravinářského zboží (+ 0,9 %). Například tržby za prodej výrobků pro domácnost, kam patří nábytek nebo elektronika, vzrostly o 2,8 %. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).