Hlavní navigace

Maloobchodní tržby pokračují ve spanilé jízdě

14. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Maloobchodní tržby si v prosinci připsaly 6,4 % y/y, což je nejlepší výsledek v maloobchodě za poslední 3 roky. Tržby vzrostly také ve srovnání s prosincem, a to o 1,8 % po sezónním očištění a po upravení o rozdílný počet pracovních dní (SA, WDA).

Lednový růst je o to důležitější, že v předchozích měsících se zvýšení dalo vysvětlit předzásobením, předtím, než obchodníci upravili ceny po listopadových devizových intervencích ČNB. V lednu však tento efekt již nehrál roli. Ve prospěch maloobchodních tržeb tak mluvil fakt, že tento rok nedošlo k obvyklému novoročnímu zdražování, když naopak například ceny energií, které se v minulosti v lednu vždy zvyšovaly, doznaly výrazného snížení. Souvisejícím faktorem je také lepšící se spotřebitelská důvěra, která v lednu dosáhla nejvyšší hodnoty od září 2008. Zdá se tedy, že spotřebitelé uvěřili, že již začíná skutečné ekonomické oživení.   

skoleni_15_4

Maloobchodní tržby pokračují ve spanilé jízdě

K meziročnímu růstu maloobchodních tržeb přispěla, podle ČSÚ, zejména položka prodej a opravy motorových vozidel, která vykázala meziroční růst o 19,7 %. Výrazně rostly také tržby z prodeje nepotravinářského zboží a mírně přispěl i prodej potravin. Již tradičně nejrychleji rostly tržby za prodej zboží přes internet či prostřednictví zásilkové služby a specializovaný prodej počítačového a komunikačního zařízení. Pokles jsme naopak zaznamenali u nákupů ve specializovaných prodejnách farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a také u výrobků pro kulturu sport a rekreaci.

V průběhu roku by se ale měl projevit vliv nízké inflace, která v prvních měsících roku dosáhla pouze 0,2 % y/y. Nízká inflace bude stát za růstem reálných mezd (naše prognóza počítá letos s růstem o 1 %). Zklidňuje se i situace na trhu práce, který již patrně dosáhl bodu zvratu a neočekáváme tak další nárůst nezaměstnanosti. Maloobchodní tržby by tak měly letos přidat 1,9 % y/y po zvýšení o 1 % minulý rok. Spotřeba domácností by pak měla růst o 0,6% po loňské stagnaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).