Hlavní navigace

Maloobchodní tržby nad odhadem trhu

14. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Maloobchodní tržby meziměšíčně vzrostly o 0,4 %. Meziročně překvapily poklesem o 0,5 %, zatímco trh očekával snížení o 2,2 %. Co k tomu přispělo?

 • Maloobchodní tržby včetně motoristického segmentu klesly v lednu o 0,5% r/r (bez i se sezónním očištěním), což je v souladu s našim odhadem –0,7% a nad odhadem trhu (-2,2%). Meziměsíční růst byl o +0,4%. 

• K r/r poklesu nejvíce přispěly tržby za prodej a opravy aut (-1 p.b., samotný prodej aut –0,9 p.b.), díky relativně vysokým cenám pohonných hmot a slabé ekonomice byl záporný i příspěvek prodejů paliv (-0,2 p.b.). Samotný maloobchod ale byl pozitivním přispěvatelem k růstu – prodej potravin sice meziročně stagnoval (což je vzhledem k růstu DPH celkem OK), v nepotravinářském segmentu však byl zaznamenán růst (příspěvek +0,7 p.b.), zejména díky prodejům komunikační techniky, kosmetiky, obuvi a oděvů. 

• Nastává obrat ve spotřebě domácností? No, po doslova příšerném roce 2012 (pokles spotřeby domácností o 3,5% r/r, což se nám zdá sice nerealistické, ale ČSÚ to tvrdí) by bylo na čase. Jisté je, že se zlepšuje důvěra domácností (v únoru se dostala na nejvyšší hodnotu od konce 2011), což dle nás bude mít pozitivní dopad na poptávku domácností (tak jako v minulých dvou letech měl kolaps důvěry dopad negativní). 

skoleni_15_4

• Dala by se postavit i teorie, že lednovému maloobchodu pomohlo i vyplacení bonusů již v prosinci (kvůli daňové optimalizaci firem) – zde ale máme problém s tím, že k takovému postupu došlo jenom u několika vybraných odvětví s vyšší průměrnou mzdou (průměrná mzda v sektoru energetiky ve 4Q12 + 13,1% r/r, v peněžnictví +24,1%) a tedy s menším marginálním sklonem ke spotřebě. Lidí, kterých se dotklo dřívější vyplacení bonusů bude zanedbatelně málo ve srovnání s celou ekonomikou, navíc, posun pouze vyplacení by neměl jejich chování ovlivnit (a daňová úspora nebyla zas tak obrovská). 

• Domníváme se tak, že se spotřeba pomalu stabilizuje. V letošním roce čekáme ještě její mírný pokles, ten ale bude nesrovnatelný s poklesem v loňském roce. Na jedné straně sice letos mírně vzroste nezaměstnanost, na druhé straně však nižší inflace pomůže reálným mzdám a míra fiskální restrikce je letos nižší než v letech 2011 a 2012. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).