Hlavní navigace

Malá spořitelní revoluce: nové kreditky, nový Servis 24, nové technologie

8. 8. 2012
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Česká spořitelna si na srpen připravila sérii novinek, které se dotknou všech klientů. Změna se týká i některých cen, ty se snižují a přibývají bonusy.

Paní Odměna, paní Světová a paní Chytrá

Pamatujete si ještě na Chytrou kartu České spořitelny (CHK)? Banka ji začala prodávat v srpnu 2008 a takřka po čtyřech letech tento produkt končí. Pokud chcete CHK, máte poslední možnost si ji pořídit do čtvrtka 16. 8. 2012, od pátku ji nahradí nové, modernější sestry. Ale spěchat se zřízením CHK nemusíte, nové karty budou pro většinu klientů České spořitelny (ČS) výhodnější.

Již v době publikace článku můžete požádat o dva nové typy kreditních karet. První karta se jmenuje Kreditní karta Odměna a je určena pro nejširší vrstvy klientů banky. Může si ji pořídit takřka kdokoli, kdo projde běžným skóringem banky. Druhá karta má název Kreditní karta World a míří na segment střední třídy, tj. klienty s příjmem od 30 000 Kč, resp. s úsporami od 500 000 Kč. Mezi oběma kartami jsou mírné rozdíly. Karta Odměna má levnější poplatek a karta World naopak více služeb s vyšším poplatkem. Každý si tak musí sám porovnat, jaké služby vyžaduje a jaké (ne)chce platit.

Stávající klienti ČS mohou o nové kreditky požádat na pobočkách ČS. Banka nerozlišuje typ klientů, kteří o kartu požádají, ale v době publikace článku na běžných pobočkách ČS šlo požádat jen o kreditku Odměna. Žádost o kreditku World mohl sepsat pouze privátní bankovní poradce, který je hlavně na větších pobočkách. Jde však o nový produkt, proto ještě asi dojde ke změnám.

Kreditky, co vydělají

Zatím co u CHK jste sbírali odměny v přepočtu 1 bod za 15 Kč utracených bezhotovostně, nové kreditky vám dávají více možností, jak při placení ušetřit. Karta OdměnaWorld mají na sobě logo slevového programu Sphere, ten jste u CHK museli aktivovat zvlášť (a platit za něj v balíčku služeb). Sphere je bezplatnou součástí do odvolání. Novinkou je tzv. cashback, kdy s novou kreditkou při bezhotovostních platbách dostanete zpět 1 % z částky. U ČS je to novinka, byť u již neprodávané Penzijní karty byla rovněž možnost získat zpět 2 % z částky (max. 300 Kč). U CHK jste sice mohli požádat o (placenou) službu, kdy za každých utracených celých 1000 Kč jste dostali zpět 10 Kč (tedy 1 %) na váš účet penzijního připojištění, ale tato služba nebyla příliš konkurenční.

Karta OdměnaWorld vám dají možnost vybrat si, jak ušetřit na placení. Máte na výběr ze dvou alternativ. Buď vám zůstane Bonus program, anebo dostanete zpět 1 % z částky, které můžete použít na vaše penzijní připojištění nebo stavební spoření v rámci finanční skupiny ČS, anebo jej můžete využít i na svůj kartový účet, tedy přímo se vám přičtou zpět na kartu. Spořka to má vychytané: aby zabránila nekontrolovatelnému a účelovému utrácení na kartu, je finanční bonus omezený stropem ve výši 350 Kč za měsíční období. Příklad: když s kartou Odměna nebo World utratíte např. 50 000 Kč, dostanete bonus 350 Kč. Kdo patří mezi vášnivé platiče kartou, měl by raději sáhnout po věrnostním programu Bonus, který strop nemá. U karty Odměna se vám body přičítají podobně jako u CHK v poměru 1 bod za 15 Kč, ale u karty World je poměr lepší, 1 bod za 10 Kč.

Kreditní karta Odměna

S novými kreditkami ČS prodělá jen málokdo. Pokud vám kreditka ČS leží jen v šuplíku jako rezerva, tak si ji nechte, nová kreditka se vám nevyplatí. S CHK zaplatíte méně, tedy „jen“ 427 Kč ročně za nicnedělání. Možná by bylo lepší takovou kartu zrušit. Ale pokud s kreditkou ČS platíte a využíváte výhod bezúročného období, vyplatí se vám nové karty. S nimi jednak ušetříte a jednak vám přihodí pár peněz (nebo bodů) navíc. Při běžném používání karty vám karta Odměna nechá v peněžence 3732 Kč ročně a karta World 3492 Kč. To je rozdíl mezi měsíčním poplatkem a maximálním bonusem, v přepočtu na měsíc je to max. 311 Kč u karty Odměna a 291 Kč u karty World, které vám může ušetřit.

Odměna nebo World?

Kreditní karta Odměna je postavena na základní embossované kartě MasterCard Standard.

Kreditní karta World je z brandu MasterCard World, jde tedy o kartu pro prémiové klienty na úrovni karet Gold a Platinum. V ČR vydává karty MasterCard World pouze několik vydavatelů.

Delší bezúročné období, pojištění zneužití a karty pro rodinu

Nové kreditky mají svorně 55denní bezúročné období. To je další rozdíl oproti CHK, kde se bezúročné období prodlužovalo podle množství aktivovaných služeb. Karta World má v ceně i pojištění osobních věci a zneužití karty do objemu 10 000 Kč. Toto pojištění je platné pro všechny karty vydané k jednomu kartovému účtu. U karty Odměna za totéž pojištění zaplatíte 170 Kč ročně, ale i ono platí pro všechny karty. Naproti tomu u CHK identické pojištění platí pouze pro konkrétní kartu, takže pokud máte k CHK vydané i dodatkové karty, cena pojištění se násobí.

Můžete mít až 4 nové kreditky. Jednu hlavní a tři dodatkové, které lze vydat dětem od 10 let věku. Všechny jsou vydány bezplatně, vždy platíte jen jeden poplatek za vedení kartového (úvěrového) účtu. U CHK platíte totéž, ale plus za každou dodatkovou kartu. Při splnění obratu sice můžete mít CHK bez poplatku, nicméně při tomtéž obratu máte nové kreditky také bez poplatku a ještě vám něco málo vydělají.

Milovníci bankovních poplatků si mohou nové kreditky doslova nabouchat doplňkovými službami a na rozdíl od CHK nemusí za ně zaplatit ani korunu a ještě jim pár drobných zůstane. Stačí jen kartu používat ke každodennímu placení.

Kreditní karta World

Kreditní karta World

Poplatky, úroky a staré bolesti

Nové kreditky ČS nejsou zadarmo, ale mají dobré motivační nástroje ke každodennímu používání. Podobně jako karty konkurence (např. Citibank, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank), nově i karty ČS motivují k placení a umí nabídnout odměnu, která už stojí za zamyšlení a která může zabránit přechodu ke konkurenci. Kde je tedy chyták? Nové kreditky mají vyšší úrokovou sazbu, ta je 23,88 % p. a. pro všechny typy transakcí. U CHK tato sazba je jen pro hotovostní transakce a ty bezhotovostní se úročí sazbou 19,08 % p. a. Na druhé straně, ČS má řešení pro ty, co kreditku nezvládnou a budou ji potřebovat splácet. To se jmenuje Splátkový program a nabídne vám zvýhodněnou úrokovou sazbu (ne o moc, ale přece jen alespoň něco):

  • 18,70 % p. a. pro splatnosti 36 a 48 měsíců
  • 19,90 % p. a. pro splatnosti 12 a 24 měsíců

Slevový program funguje tak, že přes Servis 24 telefonicky požádáte o převedení financí z kreditní karty na váš běžný účet. Na kreditce se vám poté podle doby splatnosti vygenerují splátky. Slevový program je obdobou Programu splátek Citibank s tím rozdílem, že u Citibank funguje zpětně na zaplacené zboží/službu, kdežto u ČS musíte peníze převést předem.

Další změnou je vyšší poplatek za výběr hotovosti kreditní kartou, ten zdražuje z 6 Kč na 19 Kč při použití spořitelního bankomatu. CHK jej má za 6 Kč. Ale vybírat hotovost kreditkou stejně není dobrý nápad… Zatím si můžete nechat zdát o zasílání SMS nebo e-mailu při autorizaci platby kartou nebo při neúspěšném pokusu o transakci. ČS zatím umí jen zasílat jednou denně disponibilní zůstatek na kartě, a ten v době příchodu SMS už stejně nemusí platit. Snad se toho dočkáme při dalším updatu služeb ČS. Podobně za automatické inkaso 100% splátky zaplatíte poplatek. Buď máte dobrou paměť pro využití bezúročného období, anebo si musíte dokoupit tuto službu.

Služba Kreditní karta Odměna České spořitelny Kreditní karta World České spořitelny Chytrá karta České spořitelny
Roční náklady na 1 kartu 468 Kč ročně 708 Kč ročně 228 Kč při splnění obratu 36 000 Kč, jinak 427 Kč ročně
Roční náklady na 2 karty (hlavní + dodatková) 468 Kč ročně 708 Kč ročně 228 Kč při splnění obratu 2× 36 000 Kč, jinak 626 Kč ročně
Roční náklady na 3 karty (hlavní + 2 dodatkové) 468 Kč ročně 708 Kč ročně 228 Kč při splnění obratu 3× 36 000 Kč, jinak 825 Kč ročně
Roční náklady na 4 karty (hlavní + 3 dodatkové) 468 Kč ročně 708 Kč ročně 228 Kč při splnění obratu 3× 36 000 Kč, jinak 1024 Kč ročně
Přepočet ročních nákladů při využití maximálního bonusu úspora 3732 Kč (350×12–468) úspora 3492 Kč (350×12–708) prodělek cca 93 Kč (popl. 228 Kč, útrata 35 000 Kč ročně, přepočet na body, kredit do mobilu)
Odměna za platbu kartou 1 %, max. 350 Kč, nebo Bonus program 1 %, max. 350 Kč, nebo Bonus program Bonus program (cca 0,40 % z částky)
Pojištění karty a osobních věcí do 10 000 Kč 170 Kč ročně za všechny karty 0 Kč 170 Kč ročně za každou kartu
Slevový program Sphere 0 Kč (dočasně akce) 0 Kč (dočasně akce) volitelně podle cenového pásma, cca 360 Kč ročně
Vlastní obrázek na kartě 0 Kč nelze 0 Kč při obratu 60 000 Kč, jinak dalších 349 Kč ročně
Zůstatkové SMS (nikoli SMS po každé platbě) 120 Kč ročně 0 Kč volitelně podle cenového pásma, cca 360 Kč ročně
Splátkové prázdniny 120 Kč ročně 120 Kč ročně volitelně podle cenového pásma, cca 360 Kč ročně
Prodloužená záruka 180 Kč ročně 180 Kč ročně volitelně podle cenového pásma, cca 360 Kč ročně
Automatické stoprocentní inkaso 348 Kč ročně 348 Kč ročně 348 Kč ročně
Bezúročné období max. 55 dnů max. 55 dnů max. 40–55 dnů
Úrok pro bezhotovostní platby 23,88 % p.a. 23,88 % p.a 19,08 % p.a.
Úrok pro výběry hotovosti 23,88 % p.a. 23,88 % p.a 23,88 % p.a.
Orientační roční náklady při extrémním maximu služeb (4 karty) a při obratu 36 000 Kč ročně na celý kartový účet úspora 2326 Kč (dostanete) úspora 2136 Kč (dostanete) náklady min. 1852 Kč ročně (zaplatíte)

Servis 24: Hezčí a příjemnější

Novinkou, která se dotkne všech klientů používajících internetové bankovnictví, je inovovaný Servis 24. Česká spořitelna jej do ostrého provozu chystá spustit na přelomu srpna a září po důkladném otestování. V polovině července dostal příležitost jej otestovat server Měšec.cz, nyní v testování pokračují zaměstnanci spořitelny. Protože novinka je stále ve fázi testování, nebylo by korektní ji hodnotit, finální produkt se ještě může změnit. Prozatím vám prozradíme, že se můžete těšit na užitečné funkce (možnost zaslat potvrzení o zadání platby na více e-mailů, lepší vyhledávání v historii transakcí nebo např. možnost uspořádat si menu pomocí funkce oblíbené). Servis 24 je celkově přehlednější a má i další vychytávky.

Tip: Netrpělivci si mohou nový Servis 24 vyzkoušet v demoverzi.

Porovnání úvodní stránky starého a nového Servisu 24.

Stávající Servis 24

Nový Servis 24

Mobilní karta. Plaťte mobilem

Nejen pro geeky, technologické nadšence a závisláky na výrobcích Apple je určena novinka s názvem Mobilní karta. Tu rovněž Česká spořitelna připravuje ke spuštění a nyní je v konečné fázi pilotního projektu. Mobilní karta je aplikace určena pro iOS, pro plnou funkčnost však potřebujete i zařízení iCarte (lidově rámeček), ve kterém je zabudované NFC. Rámeček je individuálně personalizovaný pro každého klienta, tj. každý rámeček je zároveň obdobou platební karty. Samotné zařízení iCarte pochází od kanadského výrobce Wireless Dynamics. Stejné technické řešení používá více bank – v Česku má identický produkt Komerční banka, v Polsku mBank a na Slovensku Tatrabanka.

Mobilní karta České spořitelny

Možná vás napadne otázka, proč banky upřednostňují řešení v podobě rámečků. Odpověď je jednoduchá, pro vydavatele karty je to cesta s nejmenším rizikem. iCarte je certifikované zařízení pro bankovní služby a mobilní platby a je 100% kompatibilní s iPhone 4/4S, resp. 3/3GS. Čeští a slovenští vydavatelé karet sáhli pro iCarte pro iPhone 4/4S. Problém jiných chytrých telefonů s operačními systémy Android, Symbian, Windows Mobile a dalšími je jejich nejednotnost a značná nestabilita při používání. V podstatě až nový Samsung Galaxy SIII je použitelným zařízením pro mobilní platby, do té doby to bylo výsadou pouze několika málo vybraných modelů a ještě pro vybrané trhy. Naproti tomu u iCarte stačí nasadit na libovolný iPhone a hned funguje.

Platba Mobilní kartou je rychlá a dalo by se napsat i návyková. Je příjemné mít s sebou telefon i kartu v jednom. Několikrát se mi stalo, že jsem si plastové karty zapomněl, ale iPhone jsem u sebe měl vždy, takže jsem přesto zaplatil. Možnosti mobilního placení však padají na akceptační síti, dokud nebudou bezkontaktní terminály běžnou součástí obchodní sítě, platbu mobilem si tak často neužijete.

Jak to funguje

Stáhnete si aplikaci Mobilní karta (v době publikace ještě není veřejně dostupná) a přes iTunes ji zkopírujete do iPhone. Na iPhone nasadíte rámeček iCarte a spustíte aplikaci. Aplikace vás sama provede aktivací a nastavením. Pro aktivaci budete potřebovat PIN, který vám ČS pošle poštou nebo SMS. Během okamžiku je vše připraveno a můžete platit mobilem.

Bezpečnost

Přímo v aplikaci si můžete nastavit, zda chcete automatický nebo manuální režim. Pokud zvolíte automatický, pro platby do 500 Kč (a obdoba v ostatních zemích) nebudete potřebovat PIN. Manuální režim naproti tomu vyžaduje vždy transakci potvrdit tlačítkem nebo PINem. Platby nad 500 Kč vyžadují zadání PIN vždy.

Jsou dva druhy řešení, jak se potvrzuje platba PINem při nadlimitní platbě. Při požadavku na PIN jde Česká spořitelna standardní cestou, tj. přiložíte mobil ke snímači, iPhone vás na displeji požádá o zadání PIN, resp. potvrzení platby PINem a samotný PIN zadáte již do klávesnice PINpadu terminálu obchodníka, podobně jako když platíte plastovou kartou. Komerční banka má jiné řešení, PIN se zadává přímo na displeji iPhone a ten se pak opět přiloží k bezkontaktnímu snímači. Každé řešení má svá pro i proti a není předmětem tohoto článku.

Platit iPhonem lze jen při spuštěné aplikaci. Jakmile zmáčknete tlačítko home, rámeček se odpojuje a je pro platby nepoužitelný – je z něj jen kryt. Totéž nastane v případě, kdy dojde ke zhasnutí displeje a zamknutí klávesnice.

iCarte na iPhone 4

Použitelnost

S Mobilní kartou lze platit na všech bezkontaktních terminálech, které akceptují karty Visa. Rámeček pro iPhone je totiž debetní karta Visa k Osobnímu účtu České spořitelny. MasterCard jde jinou cestou, tyto rámečky sice také umí dodat, ale preferuje bezkontaktní nálepky, přívěsky a další podobné gadgety. Více v rozhovoru s generálním ředitelem MasterCard.

Karta je mobilní doslova, protože ČS u této karty umožnila i transakce na internetu, v aplikaci po zadání PIN vidíte její celé číslo, platnost a CVV kód. To je opět rozdíl od konkurence. Pokud s ní platit na internetu nechcete, v Servisu 24 si ji lze snadno nastavit. Mobilní karta má standardní limity jako plastová karta, takže s ní můžete zaplatit teoreticky až půl milionu korun, pokud by to bylo na bezkontaktním terminálu. Rovněž lze s mobilem teoreticky vybrat hotovost, bude-li obchodní místo vybaveno bezkontaktním snímačem (v praxi se dostanete spíše jen ke cashbacku). S Mobilní kartou jsem platil v běžných obchodech v Česku a v Polsku vybavených bezkontaktním snímačem a platby probíhaly bez jakýchkoliv komplikací (s výjimkou neinformované obsluhy).

dan_z_prijmu

Aplikace

Mobilní karta je přebrandovaná aplikace Visa Mobile od Visy, podobnou cestu zvolilo mnoho vydavatelů karet s rámečkem iCarte. Jde o unifikované řešení, které má své výhody i nevýhody, což ČS příliš neovlivní. Mezi hlavní výhody patří možnost pojmenovat si jednotlivé transakce, můžete si je roztřídit do jednotlivých skupin podle segmentu zboží a služeb. Když se vám název obchodníka „nepropíše“ do aplikace, přidáte jej snadno ručně. Díky grafu pak uvidíte i orientační pohled na vaše osobní finance. Omezením je naopak absence exportu uložených dat a jakékoli možnosti měnit limity na kartě.

Historie transakcí.

Historie transakcí.

Mobilní podzim

Spořitelna zatím cenu a plán spuštění Mobilní karty do komerčního provozu nezveřejnila. Komerční banka identický produkt oficiálně představí tento čtvrtek na tiskové konferenci a během září by mělo začít žít vlastním životem Mobito. Vypadá to na podzim ve znamení mobilního placení. Možná, že k nákupu letošních vánočních dárků už plastovou kartu potřebovat nebudete, co myslíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).