Hlavní navigace

Makrodata příliš pozitivně nevyznívají; vidíme faktory pro opětovné oslabení koruny

3. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Koruna si nakonec v průběhu uplynulého týdne polepšila o zhruba tři čtvrtě procenta a v závěru páteční seance se pohybovala v blízkosti hranice 25,60 CZK/EUR.

Ve srovnání s ostatními regionálními měnami byly však její zisky nejnižší. Nejvíce si připsal maďarský forint. Za zpevněním středoevropských měn stálo v závěru týdnu rozhodnutí ECB snížit úrokové sazby.

Čtvrteční zasedání ČNB zůstalo víceméně bez odezvy trhů. Ta totiž nepřišla s ničím překvapivým, když ponechala úrokové sazby beze změny a zopakovala, že je připravena použít devizové intervence v případě potřeby dalšího uvolňování měnové politiky. To by však přišlo až v okamžiku hrozící deflace. Současný kurz se nachází víceméně v blízkosti prognózy centrální banky. Otázkou je, zda posílení v průběhu týdne bude pokračovat či nikoliv. Dle technické analýzy se nyní kurz nachází v blízkosti spodní hranice rostoucího kanálu okolo hranice 25,67, jejíž proražení by otevřelo prostor k úrovním 25,31 či dokonce 25,16. Rychlé a razantní posílení směrem k hranici 25,00 CZK/EUR by zřejmě nezůstalo bez odezvy centrální banky.

skoleni_15_4

Z pohledu fundamentální analýzy však vidíme riziko spíše oslabování koruny. Kromě probíhající dividendové sezóny budou v příštím týdnu zveřejněna první květnová data. Údaje o reálném stavu ekonomiky (průmyslová výroba, stavebnictví, maloobchodní tržby, zahraniční obchod) příliš optimistické nejsou. Navíc naše odhady jsou pesimističtější a celkové ukazují na přetrvávající recesi tuzemského hospodářství.

Očekávaný pokles míry nezaměstnanosti je opětimistický pouze na první pohled, když za jejím snížením by měl stát začátek sezónních prací. Ve výsledku však sezónně očištěná míra nezaměstnanosti dále poroste. V neposlední řadě míra inflace by měla dle nás dále zpomalit na 1,6 %. Prognóza ČNB naopak ukazuje na akceleraci z březnových 1,7 % na 1,8 %. Pokud se naplní náš odhad, budou čísla znamenat další tlaky na dodatečné uvolnění měnových podmínek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).