Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mají ženy chodit do důchodu dříve než muži? od Didi - Snad se jednou dožijeme toho, že místo důchodové...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 8. 2007 10:46

    Didi (neregistrovaný)
    Snad se jednou dožijeme toho, že místo důchodové daně bude fungovat důchodové pojištějí. Takže když si řeknu, že už té práce bylo dost, pojišťovna sečte co jsem za dobu placení pojistky zaplatil, odhadne jak dlouho mám šanci se ještě dožít a předloží jaký důchod mi bude v dalších letech vyplácet. A když mi to vyhovuje, tak nevidím důvod, proč by měl někdo řešit, jestli jdu do penze v třiceti nebo v devadesáti.
  • 22. 8. 2007 11:44

    jezevec (neregistrovaný)
    ale takhle přece důchodové pojištění funguje - to opravdové co si platíte sám. ta sociální daň co odvádíte státu zmizí v černé díře ještě dřív (na dluh) než jí odvedete, a kdovíco za to dostanete, jestli je vám od čtyřicet tak určitě nic.
  • 22. 8. 2007 15:28

    milan (neregistrovaný)
    no prechod z prubeznyho systemu na sporici bude trochu orech, tedy pokud to vubec jde. ted nehazete penize do nejake cerne diry, ale platite duchod soucasnym duchodcum, oni zase platili duchody tehdejsim duchodcum a nase deti by z platu mely prispivat na nas duchud - to je prubezny system. Kdyz by se to prehodilo na sporici, tak je tu jeste "uzemi nikoho" - tedy kdyz si ted lusknutim prstu vsichni zacnem sporit, kdo bude platit duchod tem soucasnym duchodcum, ktere ma zivit prubezny system? a kdo prispeje tem, co jsou kolem 40ti a do duchodu nemaji sanci nasporit tolik, co si naspori dnesni absolventi? proste tak snadno to nepujde. Navic, abyste mel za 40 let solidni duchod, musel byste si uz dnes platit treba 5-6tis - pocty jsou jednoduche, co nasporite za 40 let, to utratite za 20 let. pokud budete zit dele, tak smula, pokud kratsi dobu, tak taky :) na uroky zapomente, schlastne je inflace. spis pocitejte s menovou reformou, valkou nebo cimkoliv, co v prubehu penize znehodnoti. z tohoto pohledu se prubezny system jevi lepsi, odolnejsi vuci temto vlivum. ovsem zase vyzaduje vetsi pocet pracujicich nez duchodcu :) osobne radim vsem co maji prachy - kupte byt, pronajimejte ho a na stari ho prodate a mate vystarano ;)
  • 22. 8. 2007 16:20

    jezevec (neregistrovaný)
    Teorii máte zmáknutou - ale zdroje prostě nejsou. Čím dál méně výdělečně činných přispívá na čím dál více důchodců, navíc ubývá nejbohatších plátců (naučili se optimalizovat daně přes zahraniční společnosti a osobní náklady). Peníze prostě jednou dojdou a státu bude uplně jedno, jak si s tim kdo poradí. Dluh státního rozpočtu je astronomický a peníze do něj bude potřeba spíš vracet.
    Osobně radim všem co maji prachy - kupte dva byty a nikdy je neprodávejte. V jednom můžete bydlet a pronájem z druhého vám pokryje životní náklady. Důchody nebudou, už prostě není kde brát. Průběžný systém je odolný proti inflaci a tunelování - ale zhroutí se při nedostatku plátců. Což nastalo a zhoršuje se.
  • 22. 8. 2007 17:05

    Honza (neregistrovaný)
    Investice do nemovitostí byly skoro vždy dobrou radou, ale jeden problém může nastat: Kdo tam pak bude bydlet? Současná vláda jde cestou konfrontace, ať už jde o mezinárodní problém se zažehnutím nové studené války, na němž se hloupě podílí kladným postojem ke zřízení základny USA (bez NATO) nebo snižováním daní firmám a bohatším plátcům daně a opomíjením střední vrstvy. Při extrémním kolapsu penzijního systému dojde velmi rychle k radikalizaci obyvatelstva, které již nebude mít co ztratit a v důsledku politických změn i k opětovnému záboru soukromého vlastnictví. Dnes to sice zní, jako něco zcela nepředstavitelného, ale to si nacionalisté v roce 1947 mysleli taky...Poučte se z historie, stále se opakuje, stejně jako móda, jen mívá tragičtější důsledky...
  • 23. 8. 2007 2:18

    Jimmy (neregistrovaný)
    A jaké je tedy řešení ?
    Neinvestovat, užívat si a doufat, že ve stáří se o mě někdo postará ?

    Protože když už se budou konfiskovat byty, tak už se budou konfiskovat i všechny fondy a akcie.
  • 23. 8. 2007 17:58

    Radek (neregistrovaný)
    Přesně tak. A nepomůže ani průběžný systém, protože těm, co měly domy a akcie stát odepře i důchody.

    Při takovémto krizovém vývoji je jedno, jak se člověk snažil zabezpečit - pokud se tedy nezabezpečil dostatečně a ve více státech (a ani to nemusí vždy stačit). Takže má smysl se zabezpečit pro případ stáří i s rizikem, že přijde s jistou pravděpodobností krizový vývoj.
  • 22. 8. 2007 17:03

    Pan D. (neregistrovaný)
    Tomu to nevysvětluj. To je házení perel ...... Ani kdybys byl sám Keynnes, tak by považoval sebe za lepšíh odborníka.
  • 22. 8. 2007 17:06

    Nox (neregistrovaný)
    kupte byt, pronajimejte ho a na stari ho prodate a mate vystarano - a co budes delat za nejakych 30-40 let, az soucasna silna generace tricatniku pujde do duchodu a bude se stehovat do mensiho a levnejsiho? Nebojis se ze nebude komu pronajimat?
  • 22. 8. 2007 20:20

    jezevec (neregistrovaný)
    To je jednoduchý. Koupim jeden byt lepší a větší a druhej menší a horší. Když bude doba dobrá - odstěhuju se do menšího bytu, na úvěr ho zrekonstruuju, a velkej byt pronajmu za kakáč peněz (z těch pak zaplatim rekonstrukci a průběné náklady). Když bude doba zlá - zustanu v pěknym velkym bytě, případně vezmu do podnájmu eroticky založenou studentku, a nájem z menšího bytu mi na inkaso bude stačit. Kdyby nebylo vůbec komu pronajímat, značí to že všichni budou byty kupovat - ten velkej byt teda dobře prodám a peníze uložim do dluhopisů, což mi zase na inkaso stačí.
  • 29. 8. 2007 14:33

    Honza (neregistrovaný)
    Jenže když nebudou děti, bude málo lidí - málo lidí potřebuje málo bytů. Co se stane, když bytů bude mnohem ví,c než po kolika bude poptávka? Cena mnoha bytů bude 0.
  • 22. 8. 2007 22:08

    hm (neregistrovaný)
    V teorii je díra.

    Nebo si myslíte že ze dne na den byly lidem (v neproduktívním věku) přiděleny penze aniž na důchodové pojištění platili?

    Tzn. jak to začalo (100 -150let zpět) byly pouze odvody od pracujících a prakticky žádné výplaty důchodů (nepočítaje státní renty).

    Jinými slovy ty peníze tu vždy byly. Jenže naši pradědové, dědové, otcové a nakonec i my. Je dokázali hezky prošustrovat. Na válkách (ať už chtěných nebo ne), revolucích, pučích, měnových reformách, invazích spojeneckých vojsk, normalizacích a divokých privatizacích.

    Jinými slovy máme co jsme sami chtěli ale nepřipadá mi moc morální přetahovat tyto problémy na budoucí generace.
  • 22. 8. 2007 22:27

    hm (neregistrovaný)
    A ještě vám ukážu jak nás stát na důchodovém pojištění okrádá. A to všechny bez vyjímky.

    Příklad vemte si člověka vydělavajícího 16000 Kč hrubého.

    Odvody na sociálním pojištění jeho i zaměstnavatele činí každý rok
    65 376kč.
    Představmě si situaci kdy je nulová inflace a tudíž i nulová valorizace platů. Dále pak že sociální pojištění se zhodnocuje na státním účtu 3% ročně nic nemožného viz. státní dluhopisy.


    Takže každý rok dáte na účet 65376kč.

    Za 40let budete mít 4 935 644kč.

    Tzn. pokud začnete pracovat ve 20letech odejdete do důchodu v 60letech.

    úroky z těchto necelých 5 mil kč činí 148 069kč /rok což je 12339kč/ měsíčně. A to po nekonečně dlouhou dobu. Po smrti pozůstalým zbyde částka 5 000 000kč na účtě pozůstalého.

    Takže máme důchodce který odejde do důchodu v 60letech má o 1/3 vyšší důchod než by dostal od státu. A ještě rodině po smrti zbyde 5mil kč.

    PS: samozřejmě nemůsíde rodině nechat nic a mít důchod ne 12339kč měsíčně ale třeba 30 000kč ale pak se může stát že budete žít déle než vaše peníze.

    PS:

    Tento systém bude samozřejmě fungovat jen ve stabilním politickém prostředí kde ať volíte kohokoliv nic se pro ekonomiku aní obyvatele nezmění. Jakékoliv sociální nebo janošikové reformy jsou nežádoucí.

    Podobné systémy fungují v USA, Austrálii, VB, kanadě a jinde po mnohu desetiletí a naproste spolehlivě. Pokud do toho přidáte stabilní rodinné a sociální prostředí nemusí se bát po několika generacích rodiný příslušník prakticky ničeho.
  • 23. 8. 2007 10:10

    jezevec (neregistrovaný)
    Trošku jste zapomněl na inflaci. Před čtyřiceti lety bylo 65.000 roční plat prezidenta republiky, a majorita populace měla trojciferné mzdy. Kdybyste si platil čtyřicet let lienárně nějakých 13% z tehdejší mzdy, nebudete mít dneska za zadkem 4 mega ale 40 tisíc, a roční výnos ve stokorunách. Podobně tak když si dneska budete platit 63.000 do nějakého fondu - až nám socánkové rozkradou všechno, nastane tisíciprocentní hyperinflace a za vašich 63.000 si roce 2035 koupíte dva rohlíky. (obrazně)
  • 23. 8. 2007 10:21

    čtenař (neregistrovaný)
    A co takhle si to přečíst!

    Je tam jasně napsáno že není uvažována inflace a tudíž ani žádný nárůst platů (valorizace) a úrok je tím taky volen dosti střízlivě.
  • 23. 8. 2007 11:03

    Pan D. (neregistrovaný)
    Nebyl jsi náhodou u policie tím, který umí psát, ale zase neumí číst? Pisatel jen teoretizoval a to dosti zjednodušeně a tudíž už od počátku chybně, ale dopředu na to upozornil. Je to jen matematické cvičení (nic jiného), protože s realitou ani s teorií důchodových systémů do nemá zhola nic společného.

    Jo a proč by nám měli fondy rozkrást zrovna socánkové? Do největšího srabu se naše ekonomika dostala za vlády a troufnu si říct i v důsledku vládnutí Velkého Neomylného Václava. A když vidím, že jeho nástupce je sice "chlap s gulama", ale naprosto bez schopnosti přiznat chyby skutečně chlapsky (viz. dětské výmluvy o jedničce pro Kalouska), tak si nedělám iluze, že bychom si oproti vládě Pánů z Růže s Modrými ptáky o moc polepšili.
  • 23. 8. 2007 21:57

    anonymní
    Dy't nám ale soudruzi z ODS tvrdí, že je inflace kolem 2 % - tady aspoň vidíte, jaké pitomy nám ta modrá totalita přináší!
    V praxi uvidíte, že ta pouhá 2 % nám z peněz nastřádaných do fondu nám pěkně ubírají, zatímco ceny rostou závratným tempem!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).