Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mají ženy a starší lidé šanci na trhu práce? od jezevec - Kdyby ženy skutečně dělaly STEJNOU práci jako muži,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2008 13:34

    jezevec (neregistrovaný)
    Kdyby ženy skutečně dělaly STEJNOU práci jako muži, za méně peněz - zaměstnávání takových žen by se stalo nesmírně lukrativní. Každý by je chtěl zaměstnat, tedy by si je zaměstnavatelé mezi sebu přetahovali a přepláceli, až by se mzda za jejich práci srovnala se skutečným přínosem pro zaměstnavatele, a v tomto segmentu zaměstnaců by byla nulová nezaměstnanost. Ve ale skutečnosti stejná PRACOVNÍ POZICE neznamená že je vykonávána STEJNÁ PRÁCE.
    V době kdy zaměstnavatelé hledají úspory v řádu jednotek až zlomků procent - někomu nasypou až o desetitisíce ročně větší plat jen proto, že je to muž??? Božínku, zkuste si taky někdy někoho zaměstnat, a vydělat na jeho mzdu . . . schválně kolika kamarádům přitom dáte opulentní plat, a kolik klíčových lidí si nízkou mzdou necháte přeběhnout ke konkurenci. Vždyť smyslem podnikání není zisk, že, ale aby se muži zaměstnali mezi sebou. . . . .
    A existují-li nedoplacené ženy, proč se nezaměstnávají navzájem, a nezikvidují neschopné mužské šovinisty? Pokud muži platí ženám až o 30-50% menší mzdu než jim "náleží" - ženy by se mohly vzájemně zaměstnávat za 90% plat, a jejich výstup by byl o 10% levnější než muži vedený podnik. Do roka do dne by fimy vlastněné a ovládané ženami ovládly trh, a mohly by si podmínky diktovat. Proč asi se to nestalo?
  • 28. 8. 2008 13:44

    anonymní
    Vážený jezevče, i když vystupuješ jako správný macho, musím ti přece jen dát v něčem za pravdu. Jako manažerka nadnárodní firmy jsem zastávala stejnou pozici jako kolega. Ten ovšem nevykazoval takové výsledky práce jako já, takže po několika upozorněních, dostal padáka. Šéf totiž ocenil, že ženská může pracovat lépe a výkoněji než pohodlný chlap.
  • 28. 8. 2008 13:56

    Paly (neregistrovaný)
    Jsem mlady muz, tak to mam jednodussi.
    Kolem sebe vidim ze zeny dostavaji nizsi nastupni plat a musi svoje kvality prokazat - po te co kvality prokazi maji platy dle zasluhy. Od muze se ocekava ze ty kvality ma a proto dostanu vyssi nastupni plat - muzu jedine zklamat.
  • 28. 8. 2008 16:28

    Paly (neregistrovaný)
    To je pravda ... u mne se to da dost dobre ocekavat. Carky ve vetach mi nerikaji skoro nic a i v ostatnich pravidlech se casto netrefim.
  • 29. 8. 2008 22:16

    anonymní
    Za komunistů, synku, byste nikdy nevystudoval, nanejvýš tak na zámečníka. Inflace VŠ vzdělání po roce 2000 je dnes již tragická a Vy jste toho zářným dokladem. A ještě jste na svoji nedomrlost hrdý, bléééé....
  • 2. 9. 2008 13:41

    Paly (neregistrovaný)
    No vidis tati, jeste ze uz tu komunisti nevladnou. Dneska mam VS za sebou, ziju si tak, jak chci, do sveta se muzu podivat ... no neni to krasa?
    Kdyby tu vladli komunisti, tak budu mozna zamecnik, mel bych jistou praci, ktera by mne nebavila, kterou bych nechtel, neumel a nemohl delat.
    BTW, tati, seredne se pletes - ja na sve nedokonalosti nejsem hrdy, ale vim o nich a nebojim se jich - tak jsi mne vychoval.
    A tati, rekni mi - jsi spokojenejsi jen proto, ze pravopis umis lepe nez ja, tvuj syn? Mne na VS nikdy z pravopisu nezkouseli - tebe snad ano?
    Tati, ty jsi vzdycky videl to v cem jsem dobry, co jsem dokazal a co bych dokazat mohl a v tom jsi mne podporoval - ale dneska jsi se zameril na moje chyby (o kterych oba vime) a snazis se mi ukazat ze kvuli tomu nic nemuzu dokazat. Tati dnes velice lituji ze jsem tvuj syn - bud prosim zas takovy jakeho te znam. Prestan byt zapskly stary dedek.
  • 3. 9. 2008 13:19

    anonymní
    Ono možná 90 % lidí dělá i dnes práci, která je nebaví, ale musí dělat, aby si vydělali nějak na žití. A řada VŠ manažerů dovede znepříjemnit život podřízeným, že si to člověk za socialismu ani nedovedl představit. Přitom si myslí, že bez buzerace a vymýšlení nesmyslů by nic nefungovalo. Mnohdy se divím, jak za podobných pitomin mohou mnohé podniky ještě vůbec fungovat. Kdyby se takto dělalo za komunistů, byli už na huntě před 40ti lety.
    Komunisti měli nějaká reálná čísla pro počet a uplatnění VŠ, dnes nic takového neexistuje a z každé venkovské střední školy se stala "univerzita" chrlící tisíce nepotřebných aabsolventů, pro která se pak pracně uměle vymýšlí nové pozice. Pak se nedivme, že vyrábíme tak draho. Pokud bychom měli platy přiblížit vyspělým zemím, zjistíme, že jakýkoliv výrobek od nás bude nekonkurenceschopný, bude drahý. Na druhou stranu je dnes problém zavadit o šikovného řemeslníka, nikdo nechce dělat rukama. Takže v budoucnu bude muset dojít k degradaci VŠ, kteří budou muset jít dělat rukama (např. oprava aut už je mnohdy tak složitá, že učňák stačit nebude). A nebo omezit počet VŠ. Stále budou profese, kde bude zbytečností či luxusem mít VŠ vzdělání, nehledě na to, že ani každý člověk nemá mozek na VŠ vzdělání.
  • 3. 9. 2008 15:11

    Paly (neregistrovaný)
    Souhlasim ze mozna 90% lidi v CR dela co je nebavi, souhlasim ze jsou absolventi VS kteri nemaji uplatneni, souhlasim ze na vystudovani VS nemaji vsichni hlavu, souhlasim i s tim ze uroven skolstvi (nejen VS) sla dolu.
    Nesouhlasim uz s tim ze manazeri vymysli jen buzeraci a nesmysly ... ono to tak z pohledu delniku vypada, ale manazer ktery bere mesicne 50ooo si tech 50ooo musi vydelat (nejakym ''nesmyslem'' ktery bude delat delnik). To ovsem znamena buzerovat a vymyslet ''nesmysly''. To delnici v CR nechteji pochopit. Znate nekoho kdo Vam da 50ooo za vymysleni nesmyslu?

    Dalsi s cim nesouhlasim - Znate umele vymyslene pracovni mista - kam by se dostal nepotrebny vysokoskolak? Mista se vymyslela za komunisty - aby byla nulova nezamestnanost. Dnes si clovek uplatneni najde nebo taky ne (v oboru nebo mimo obor - ja treba sel pracovat mimo obor, to ale neznamena ze by mi VS byla k nicemu) - zalezi na tom jak je kdo dobry.

    Dalsi vec kterou bych rad vedel ... Znate nejakou vesnickou univerzitu? - v CR je 13 univerzitnich mest jestli se nepletu(hledal jsem to, ale nemusim najit vse) - Praha, Brno, Ceske Budejovice, Hradec Kralove, Liberec, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzen, Usti n. Labem, Zlin, Cheb ... mozna je jeste par dalsich kde ma nektera velka UNI pobocku.
    Kdyz jsem nastupoval na ZCU, tak nas bylo pres 300 u statnic nas v oboru bylo 8 - oboru bylo 5. Moje mala namyslenost, kdyz jsem si troufl studovat 2 fakulty najdenou - tak na obor pedagogika pro ss M+F nas nastupovalo 9 - zustal 1.
    Vite o tisicich nepotrebnych absolventu VS? - podle mpsv bylo k 30.4.2008 v CR v evidenci uradu prace 536 absolventu R (bakalarske vzdelani), 914 T (vysokoskolske vzdelani) a 39 V (doktorske vzdelani) - ostatni zrejme praci maji nebo ji nehledaji.

    Ale co uz vubec nehodlam prijmout je ze bych mel byt se svym pravopisem maximalne vyucen. Ja delam to co mne bavi a verim, ze to delam dobre... taky jsem se musel dost snazit. Neumim sice slusne psat ani cesky, sle domluvim se cesky, anglicky i nemecky, z technicke VS mam titul + jedny statnice navic, mam praxi z CR, mam praxi ze zahranici ... ze je 90% cechu linych - to neni muj problem, at si tedy delaji co je nebavi. Ja nemusim, ja dostanu dobre zaplaceno za to co mne bavi - ja muzu vymyslet ''nesmysly'' aby mi delnici mohli nadavat.
    Za komunisty bych mozna delal co mne nebavi ... nebo bych dneska byl vyuceny a sedel bych na ''kryplkare'' (omlouvam se vozickarum) - protoze bych nemel potrebne leky (jsou ze zapadu a dost drahe - jeste by to povazovali za drogy).
    Byl zivot za komunisty spravedlivejsi a lepsi?

    Nasleduji vykopirovane otazky z textu - podle mne je na kazdou z nich odpoved NE, podle vseho prispevku je na kazdou odpoved ANO nebo se snat pletu - my si nemuzeme rozumnet.
    1) Znate nekoho kdo Vam da 50ooo za vymysleni nesmyslu?
    2) Znate umele vymyslene pracovni mista - kam by se dostal nepotrebny vysokoskolak?
    3) Znate nejakou vesnickou univerzitu?
    4) Vite o tisicich nepotrebnych absolventu VS?
    5) Byl zivot za komunisty spravedlivejsi a lepsi?

    PS: omlouvam se za pravopis - uz se to asi nikdy nenaucim.
  • 28. 8. 2008 14:56

    jezevec (neregistrovaný)
    no nevim, já jsem popsal výpočet, nikoliv názor.
    je aritmetika machistická?

    Jako zaměstnavatel prostě zohledňuji riziko. Dokud mi berňák neodloží termín pro přiznání daní, protože průkazně zaměstnávám ženskou s dětma, a ty jsou zrovna nemocný - nemůže po mně nikdo chtít, aby ženská účetní měla stejný plat jako chlap, protože si na ten potenciální výpadek musim vytvořit rezervu. A praděpodobnost, že ženská se třema dětma bude potřebovat s nima pobejt doma - je prostě vyšší, než že se mi chlap zabije cestou do práce v autě. A vovovotomtoje. Reflexe zkušenosti neni diskriminace, to je číslo.
  • 28. 8. 2008 20:45

    Lesi (neregistrovaný)
    Nj, jenže ženská se třema dětma bude při nemoci doma, protože pokud má nižší mzdu, než manžel, tak logicky rodinu míň bolí její ošetřovačka. Mezi mými známými tam, kde je mají rodiče oba plus mínus stejnou mzdu, se v ošetřování nemocných dětí střídají dle aktuální potřeby. Takže ono to jde jedno s druhým ;o)
  • 28. 8. 2008 14:52

    anonymní
    Věta "Ve ale skutečnosti stejná PRACOVNÍ POZICE neznamená že je vykonávána STEJNÁ PRÁCE." je dost úsměvná. Člověče, tobě chybí základní znalosti psychologie.
    Víš, proč řada pozic není obsazena ženami, třebaže tyto by onu práci vykonávaly minimálně stejně dobře jako muži? Protože by to ti chlapi nesnesli, kdyby jim partnerem měla být žena. Je to stejný případ, jako když musí manažer (majitel firmy) jezdit na obchodní jednání luxusním vozem, protože jinak by se s ním obchodní partneři jaksi nebavili. Ačkoli by ho na jednání spolehlivě dopravil i daleko levnější model.
  • 28. 8. 2008 14:59

    HNF (neregistrovaný)
    Ja nevim, psychologii neznam, ale takovy reditel jezdi luxusnim vozem protoze chce prepravit nejenom spolehlive (to by jel tramvaji) ale i luxusne, pohodlne, nebo jak tomu chcete rikat.
    Sefova kolektivu chlapu nevadi, zejmena pokud je predevsim kvalitni sefova a ne predevsim zena ktera ma na to misto genderove pravo, nebo pokud je hezka a ma velka nadra.
  • 28. 8. 2008 15:04

    jezevec (neregistrovaný)
    To ale nevysvětluje mou otázku - proč se tedy ženy nezaměstnávají navzájem za 90% platu mužů (dopravujíce se přitom MHD), a už dávno neovládly trh práce ve svůj prospěch??? Pak by jednaly jen ženy se ženami, a esoterické city mužů jim mohou být ukradené.
  • 29. 8. 2008 11:47

    anonymní
    Přesně! Trh je naprosto neúprosný a antidiskriminační! Nezajímá ho barva kůže, pohlaví ani věk! Kdyby tady existoval určitý segment skvělých pracovníků s velkým potenciálem a obrovským finančním podhodnocením, tak by se už trh postaral o vyrovnání tohoto výkyvu!

    Příklad č. 1:
    Jsi ženská a máš 70%tní plat mužů? Vykašli se na to a VYBUDUJ firmu! Naber jen samý ženský a dej jim 90%tní plat místo těch směšnejch 70%. Pokud bude výkon 100%, tak ta firma musí do roka a do dne převálcovat všecky ty machistický firmy! Ovšem vzhledem k výše uvedeným příspěvkům mi přijde, že ženy podávají výkon okolo 120%! Tudíž by se machistické firmy musely položit na lopatky už do půl roku! Jsi-li ženská, nepiš píčoviny a krávoviny, nestěžuj si a blbě nepindej! Postav se a udělej to! Vytři mužům zrak a rozdrť je, vždyť ty máš pravdu a zlí uzurpující muži lžou!

    Příklad č. 2:
    Jsi cikán a nikde tě nechtějí zaměstnat? Zaměstnej se sám! Makej denně 16 hodin a zbývající hodiny studuj lékařskou fakultu nebo práva! Zaměstnávej jen další pracovité, poctivé a uctivé cikány, kteří jsou pronásledováni a diskriminováni hnusnými bílými gádži! Vytvoř nadnárodní společnost řízenou a vlastněnou pouze cikány! Všichni pracujte za polovinu platů a vzájemně se zkoušejte z jaderné chemie nebo kosmonautiky! Své děti posílejte do soukromých cikánských škol, kde se budou učit 12 jazyků a připravovat na vysokoškolská studia! Nestěžujte si, neremcejte, nečekejte na podporu a všem bílým, zeleným i oranžovým to natřete na celé čáře! A až budou bílí u vašich nadnárodních koncernů žebrat o práci, vysmějte se jim do ksichtu, protože jen blázen by dal přednost potenciálnímu bílému zloději před čestným a poctivým rómem, jehož kvality prozrazuje již jen barva jeho kůže!
  • 29. 8. 2008 18:54

    Ondrasz (neregistrovaný)
    Myslím, že tato odpověď je naprosto vystihující podstatu problému, který údajně dle jezevce neexistuje:)
  • 29. 8. 2008 22:24

    anonymní
    Jste úplně mimo, synku - tento příspěvek dával totiž panu Jezevci za pravdu. Ach jo.....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).