Hlavní navigace

Názor k článku Maďarské ponaučení pro český lid od Patrik Chrz - Ty nižší mzdy jsou to, co sem zahraniční...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 9. 2009 6:58

    Patrik Chrz
    Ty nižší mzdy jsou to, co sem zahraniční investory láká a to co nám pomáhá zboží prodat. Jak jsem uvedl, veškeré suroviny dovážíme a tedy nakupujeme za úplně stejné ceny jako podniky na západ od našich hranic a jediná naše výhoda jsou právě ty nižší mzdy. Jenže rostou a to velmi rychle - rychleji než např. v Německu. Ten problém totiž ani tak není jejich absolutní výše, jako ten růst.

    Snížení kurzu je skutečně jen řešení dočasné a je otázkou jen pár měsíců, než je "dorovnáno" místní inflací. To by už bylo jednodušší snížit právě ty mzdy (na které jako jediné toto působí), bohužel to není možné. Inflace navíc způsobí zvýšení úrokových sazeb a tedy snížení dostupnosti úvěrů pro podniky.

    USA jako velká země jsou v úplně jiné situaci. Jsou totiž daleko méně závislí na dovozu surovin (dokonce i když jsou největšími dovozci ropy na světě, tak si třetinu těží sami a když na to přijde mají k dispozici ještě další naleziště, kde mohou těžbu zahájit - např. na Aljašce) a naopak jsou vývozci různých technologií.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).