Hlavní navigace

Názor k článku Má v dnešní době finanční poradenství smysl? A jak zajistit jeho kvalitu? od anonym - Pozor, nákladovost stávajících penzijních fondů ani zdaleka není...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2012 7:42

    bez přezdívky

    Pozor, nákladovost stávajících penzijních fondů ani zdaleka není nízká, jen není vidět, jen se odečte z výsledného zhodnocení. Data např. na http://www.penize.cz/zajisteni-na-duchod/210915-penzijni-fondy-srovnani-2011 , náklady jsou vysoce nad 1% p.a.

    Třetí pilíř po reformě má zákonem omezenou výši poplatků tak, že by to mělo u podobného portfolia vycházet výrazně levněji, tj. s větším čistým výnosem. Třetí pilíř vůbec je poplatkově nastaven výrazně levněji než na českém trhu dostupné podílové fondy.

    Ano, jednooký králem, takže na penzi radši transformované penzijní připojištění než IŽP, ale výhledově radši konzervativní fond v reformovaném 3. pilíři než transformovaný fond - a pro mnohé stojí za zvážení i některé dynamičtější portfolio.

    A co se pojištění týče - pojistit jde pár lidí v záložnách, ale jakékoli pojištění investic na důchod několika generací je naprosto iluzorní - kdo by ho vyplácel a z jakých peněz? Žádné takové pojištění fakticky nemůže existovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).