Hlavní navigace

Názor k článku Má stát více chránit občany před finančními žraloky? od Klára - Dovolila bych si s Vámi, Maaartine, nesouhlasit. Spousta věcí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2008 11:22

    Klára (neregistrovaný)
    Dovolila bych si s Vámi, Maaartine, nesouhlasit.
    Spousta věcí je u nás tajena, či přetvářena k obrazu vládnoucí strany. Jen se podívejte na dění kolem radru, co je nám zamlčováno, a co naopak přikrášleno. A proč vláda neudělá referendum, jediný skutečný nástroj demokracie? O nás bez nás - to tu už bylo. A prohlášení p. Kocába "už nikdy cizí vojska na území našeho státu" při vyhnání sovětských vojsk bez možnosti vrátit vše do původního stavu a následné asanaci za miliardy z kapes daňových poplatníků ? Styděl bych se s takových prohlášením a vytunelovaným Trendem ucházet se o místo politika. Ale jak se říká, politika je jedna celká špína.
    Jak někdo neovládá angličtinu či němčinu, tak někdo zase nedokáže opravit kapající kohoutek v koupelně, vyměnit píchlé kolo na autě nebo na webkách v ruštině najít crack na nějaký prográmek. Všichni nemusíme znát vše, někdo preferuje jazyky, někdo manuální zručnost. A že se tu za sociaslismu jazyky tolik neučily - nebylo třeba. Byli překladatelé. Zrovna tuhle jsem někde četla, že se všichni vrhli na AJ či NJ, ale není toho tolik třeba, protože západ s námi už více než je nyní nutné, neobchoduje, ale že budeme stále více obchodovat se zeměmi bývalé Sovětského svazu a že tolik zatracovaná ruština je v kurzu.

    Srovnávat povodeň se zdravotními problémy není moc příkladné. Nehledě na to, že i při té povodni vám obec nějaké bydlení zajistí, nečekáte na pojišťovnu, až vám začne plnit. Ale povinné ručení u aut je vlastně něco podobného. Kdybychom jej neplatili, řada lidí by jistě neměla na náhrady škod, které by provozem svého vozidla způsobila. A asi by byla vyčůranost 20-30ti letých, relativně zdravých, se zdravotně pojistit málo, a s přibývajícím věkem a vyšší možnosti závažně onemocnět, pak pojistné navyšovat.

    Jestliže nyní nemáte konkrétní smlouvu se zdravotní pojišťovnou, co vám bude hradit a aco ne - bojím se, že po nějaké "liberizaci" bychom se dočkali toho, že za stejný peníz pojistného by plnění ze stran pojišťoven (které tu budou pro tvorbu zisku a ne pro ulehčení života obyčejným lidem) by značně klesl objem hrazené péče, většina výkonů by byla považována za nadstandard. Pamatuji si např. jak po převratu byly odsuzovány amalgánové plomby jako komunisticky jedovatý výtvor. A ejhle, bude-li ODS ještě chvíli u korty,a budeme si platit i tyto jedovaté, odsuzované plomby.
    To samé bylo s paneláky-kralíkárnámi tvrdě odsouzenými p. Havlem. Dnes se za tyto historické stavby platí majlant, za novou výstavbu o ještě menších výměrách ještě větší majlant.

    Kam to Německo dopracovalo s dluhem a HP: je mi to celkem jedno, důležitá je pro (nejen) mne životní úroveň. A té se přes různé "odrazy ode dna" stále většina lidí nepřibližuje, spíše se mi mnohdy jeví, že se vzdaluje. Máme tu sice boháče, vzniklé za příliš krátkou dobu, ale to není ta masová vrstva, ten průměr. Ostatně, vyspělý svět nás dost kritizuje za rychlozbohatlíky, že ani v Německu či jiném kapitalistiskcém státě lidé tak brzy nezbohatli. Přirovnávají nás k bývalým zemích Sovětského bloku, kde jedněm nestačí dodávat luxusní auta, kaviár a šampaňské a na druhou stranu tam většina obyvatel nemá co do úst a chová slepice v paneláku na balkoně, aby aspoň v neděli měli kus masa, protože nemají na to koupit si maso v obchodě. A tak v cizině např. bežné ekologické topení plynem si u nás řada občanů přes plynofikační kampaň uskutečněnou po převratu nemůže nyní opět dovolit, odstavuje plynové kotle a víkend co víkend chodí do lesa na dříví a na dvorcích drčí cirkulárky, aby v zimě nezmrzli. Nebo si pořizují krbová kamna na přitápění. Do aut nemají co lít a v obchodech si kupují nekvalitní potraviny plné éček a náhražek, jen ne vyrobené z toho, podle čeho nesou název - tedy párky z masa, mléko a sýry z mléka ...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).