Hlavní navigace

Má Erste Bank problémy se zátěžovými testy ECB? Akcie už reagují

23. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V tisku se objevily zprávy, že Erste Bank by mohla být jedna z 11 evropských bank, která by nemusela projít zátěžovými testy ECB. Ačkoli se může jednat o spekulaci, akcie společnosti včera odepsaly 2,4 %.

Hlavní události

Dnes je poslední den, kdy je možné obchodovat akcie O2 Czech Republic s nárokem na dividendu ve výši 18 Kč na akcii.

Erste popírá problémy se splněním testů ECB.

Evropské akcie by dnešní seanci měly zahájit poklesem.

Dnes se bude pozornost investorů soustředit především na předstihové indexy PMI v Evropě. Podobný ukazatel pak bude vedle žádostí o podporu v nezaměstnanosti také publikován v USA.

Mezi reportujícími ve Spojených státech dnes budou například General Motors, Caterpillar nebo Microsoft. Na evropském kontinentu se mezi jinými bude pozornost soustředit na Daimler, Credit Suisse nebo Tesco.

Obchodování na zámořských trzích

Přestože americké burzy do včerejší seance vstoupily se zisky, během dne je postupně ztrácely a nakonec zavřely v červených číslech. S&P 500 klesl o 0,7 %, když hlavní vinu na tomto výsledku měl energetický sektor. Toho tížilo především oznámené navýšení zásob ropy za uplynulý týden, ceny černého zlata tak v reakci na zprávu klesly na nejnižší úroveň za více než dva roky. V plusu nakonec skončily pouze dva sektory, a to síťová odvětví a maloobchodní prodejci. I tak ale probíhající výsledková sezóna spíše nahrává rostoucím akciovým trhům. Z doposud reportujících firem 80 % předčilo očekávání ohledně zisku a 61 % překonalo odhady tržeb.

Asijské burzy se během čtvrtka vyvíjejí smíšeně. Přestože čínský PMI index oproti očekávané stagnaci mírně vzrostl, tamější akcie se nacházejí ve ztrátě okolo 0,8 %. Nedaří se ani japonské burze, která odepisuje 0,5 %. Slábnoucí jen v reakci na negativní výnos 3měsíčních pokladničních poukázek indexu podporu nedodal. Zisky si z dnešního obchodování odnáší například indická nebo novozélandská burza.  

skoleni_15_5

Erste Group

V tisku se objevily zprávy, že Erste Bank by mohla být jedna z 11 evropských bank, která by nemusela projít zátěžovými testy ECB. Akcie společnosti včera odepsaly 2,4 %. Nicméně banka ústy svého mluvčího problémy s testy popírá. „Z dialogu s orgány dohledu nemáme náznaky, že bychom neprošli,“ cituje dnes deník E15.

Španělská agentura EFE včera informovala, že 11 z celkem 130 testovaných bank by nemělo vyhovět probíhajícím testům ECB. Mělo by se jednat o tři řecké banky, tři italské, dvě rakouské, jednu belgickou, portugalskou a kyperskou. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).