Hlavní navigace

Lyžaři jsou pro pojišťovny nebezpeční

4. 3. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chystáte se na lyžařskou dovolenou do zahraničí? O tom, že je důležité sjednat si cestovní pojištění, určitě nepochybujete. Ale bude stačit jen základní pojistka? Nebo vaše pojišťovna považuje lyžování za nebezpečný sport a vy si tak budete muset připlatit?

České kopce jsou náruživým lyžařům často málo. Zasněžené sjezdovky v zahraničí tak brázdí stále více českých turistů. Podle odhadů si dopřeje dovolenou na zahraničních horách ročně téměř půl milionu lyžařů z Česka.

Stačí však jen chvilka nepozornosti a z alpského svahu vás čeká cesta do nemocnice se zlomenou nohou nebo rukou. A v případě špatně zvoleného pojištění handrkování s pojišťovnou. Většina pojišťovacích ústavů totiž lyžování nezahrnuje do základního cestovního pojištění.

Před každou zahraniční cestou, na které se chystáte sportovat, se musíte přeptat na svůj konkrétní případ. Není totiž sport jako sport. Nelze tak spoléhat na vlastní odhad, že rekreační lyžování na vyznačené sjezdovce nemůže být považováno za extrémně rizikovou aktivitu. Pokaždé je nutné přečíst si všeobecné pojistné podmínky, nebo alespoň část o výlukách z pojistného plnění.

Cestovní pojištění pro lyžaře
Pojišťovna Celková cena v Kč*
Allianz 180**/ 40
Česká poj. 60
ČPP 70
ČSOB poj. 35
Evropská poj. 490***
Generali 56****
Komerční poj. 49
Kooperativa 60
Uniqa 28

Poznámky:
* celková cena zahrnuje pojištění léčebných výloh, odpovědnosti za škodu, úrazu a krádeže zavazadel při lyžařském výletu do Francie na osobu a den
** první tři dny celkem 180 Kč, každý další den 40 Kč
*** pojištění na 5 – 10 dní
**** z toho lyžařské připojištění 25 Kč se platí jen za dny, kdy se skutečně lyžuje

Obecně pojišťovny sporty dělí na rekreační, rizikové a extrémní. Navíc existuje určitá kategorie sportů, při kterých vás pojištovna nepokryje vůbec. Pokud se chystáte jet do New Yorku a tam slézat mrakodrapy, u klasické české pojišťovny nepochodíte. Těžko pojistitelný bývá také paragliding, skok na gumovém laně nebo jízda na U-rampě. Některé pojišťovny jsou ochotné u obvykle nepojistitelných sportů nabídnout za příslušný příplatek individuální pojistku.

Obvykle mají pojišťovny vytvořena pásma rizikovosti sportů. Například u Kooperativy spadají méně nebezpečné sporty (lyžování) do první rizikové skupiny. Pokud se chystáte na sjíždění divokých řek nebo slézání skal, je zde pro vaše zdraví, a tím i pro pojišťovnu rizikovost vyšší. To znamená, že vám pojišťovna stanoví vyšší cenu pojistky.

Zájem našich klientů o nebezpečné sporty stále roste. V současné době lze říci, že zhruba 5 % klientů cestovního pojištění má sjednáno připojištění na pojistnou událost rizika nebezpečného sportu, říká Kateřina HamerskáČSOB pojišťovny.

Pokud se extrémním sportům věnujete pravidelně, vyplatí se poradit se v cestovních kancelářích, které se na rizikovou turistiku zaměřují. Speciální celoroční pojištění pro vodáky a horolezce zajišťuje například rakouský horský svaz Öesterreichischer Alpenverein (OEAV).

Ale zpátky k lyžování. Mezi pojišťovny, které rekreační lyžování zahrnují do základní sazby pojištění, patří Allianz pojišťovna, ČSOB pojišťovna a Uniqa pojišťovna. Ostatní ústavy považují sjezdové lyžování za natolik rizikovou aktivitu, že na něj uplatňují vyšší sazbu pojistného. Navýšení přitom není nijak malé, ve většině případů je dvojnásobné oproti základu.

Minol Bohdan, Česká pojišťovna
Proč pojišťovny považují rekreační lyžování za nebezpečný sport? Zeptejte se v Poradně Cestovního pojištění Ing. Bohdana Minola – ředitele odboru pojištění speciálních majetkových a finančních rizik a cestovního pojištění České pojišťovny, největšího tuzemského pojišťovacího ústavu, který klientům nabízí široké a moderní portfolio všech druhů pojištění.

Například u Generali pojišťovny jsou ze základního pojištění vyňaty téměř všechny sporty. Speciální pojištění Sportovec u této pojišťovny potřebujete vždy, když se chystáte jezdit na lyžích či snowboardu, provozovat turistiku ve výšce od 3000 metrů nad mořem, sjíždět náročné terény na kole či potápět se s dýchacím přístrojem. Výhodou je, že pojištění Sportovec si můžete sjednat jen na ty dny, kdy budete skutečně sportovat.

skoleni_15_4

Většina pojišťoven umožňuje zvolit si pojištění léčebných výloh jako základ, a k tomu si zvlášť podle libosti připojistit riziko úrazu, odpovědnosti za škodu či krádeže zavazadel. Než se pro pojistku rozhodnete, uvědomte si, že riziko zranění sebe (kryje úrazové pojištění) či poranění někoho druhého (odpovědnost za škodu) je při lyžování opravdu vyšší, proto se vyplatí zvolit kompletní pojištění. Důležité je zvolit pojistku s vyšším limitem plnění, protože například sazby za převoz vrtulníkem do nemocnice ve Švýcarsku se pohybují kolem dvou tisíc Kč za minutu letu.

U všech pojišťoven se i v případě zvláštního tarifu pro lyžování musíte pohybovat pouze na vyznačených sjezdovkách. Několik pojišťoven nabízí speciální tarif pro lyžaře mimo prostor sjezdovky. Pojištění v těchto případech ovšem přesahuje 100 Kč na den. Využít lze také pojištění rakouského horského svazu.

Sjednáváte si na lyžování v zahraničí zvláštní pojistku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).