Hlavní navigace

Listopadový týden fondů provázely nejistoty, vkladní knížky se vracejí

9. 11. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Další týden byl nejednoznačný jak na trzích, tak v prodejních výsledcích fondů. Přinesl jim sice alespoň čtvrtmiliardu, ale to stále ještě zdaleka nepotvrzuje dokonání obratu nálad na investičním písečku.

Celý objem přílivu totiž opět pohltily fondy peněžního trhu a zajištěné prostým součtem 190 + 70. Navíc kdybychom připočetli přes 40 milionů zajištěného ČSOB Peněžní trh k peněžákům, byl by součet ještě vychýlenější. Akciové fondy se svými 50 miliony sice snažily alespoň „napůl“, ale nestačilo to ani na náhradu 60milionových odkupů z dluhopisových a smíšených fondů.

dluhopisových fondů zřejmě také vidíme efekt: něco vydělaly, tak domů se ziskem! Jejich výnos se totiž uklidnil a na roce už vidíme skutečně i hezká čísla, kdy například náš velikán ISČS Sporobond dosahuje 7,5 % a všechny ostatní dluhopisové fondy dávají přes 4 %. Možná tedy, že jde jen o krátkodobý výkyv přízně, protože se dluhopisové fondy v minulých týdnech začaly už postupně obracet ke kladným prodejům.

Oblibu však stále marně hledají smíšené fondy, i když první vlaštovky prodejů již také přilétají. Snad i jim pomůže roční „optický výnos“, kdy v porovnání s loňskou bídou je nyní jejich výkonnost dost lákavá. A – nebudeme si nalhávat – přestože se investor nemá řídit historickou výkonností, většina z nich to dělá… Dokonce i když zazpytujeme svědomí, řekněme si biblické: kdo je bez viny?

Tak či onak, asi nejzajímavější obrázek vidíme jako vždy v akciových fondech. Zmíněných 50 milionů korun vzniklo v uplynulém týdnu hlavně jako výsledek „přetahované“ mezi našimi dvěma největšími – a ten největší nakonec o chlup vyhrál. Odkup 70 milionů z ISČS Sporotrendu naštěstí převážilo 72 milionů prodejů ING Českého akciového. Je to zajímavý protisměrný efekt a můžeme si jen domýšlet důvody. Není dokonce ani vyloučeno, že část investorů se již „namlsala“ na ruských, kazašských a tureckých trzích a „přeřadila“ na středoevropské akcie. Další okolností může být, že ISČS Sporotrend přece jen poslední tři týdny ztrácí (celkem už k 10 %), což se mohlo stát signálem pro inkaso pěkných 150 % (od začátku roku) zisků. Taková historie se hned tak opakovat nebude – otázka jen následuje: kam s těmi zisky? A ne jako inspirace, spíš pro legraci: Víte, že nejpopulárnější finanční nástrojem v Rakousku je opět vkladní knížka? To je rána, co? Zpátky na stromy, nebo alespoň do C. K. mocnářství! K čemu internet, k čemu celé 20. století, zapomeňme sprosté slovo investice.

dan_z_prijmu

Podílové fondy ve 45. týdnu

Podílové fondy ve 45. týdnu
Podílové fondy V mil. Kč
peněžního trhu 189
dluhopisové  –21
smíšené  –37
akciové 47
zajištěné 69
celkem 247

Nu tak zle snad nebude, ale akciové trhy nám nepředvádějí nijak příjemné divadlo a diskuse kolem „východu z krize“ nekončí, naopak US nezaměstnanost stále straší jako naposled v recesi po 2. ropném šoku z roku 1979. Akciové indexy se plácají na úrovni před čtvrt rokem (náš PX dokonce přesně), ty americké udivují volatilitou a poskakují jako na jedné noze. Kdo „prošvihl“ jarně-letní rally, jakoby nebyl. Kdo neinvestuje pravidelně, jakoby nebude.

Celý týden byl jako na houpačce – sice bohatý na zprávy včetně nákupů mašinfíry Warrena Buffeta, ale s nejasným vyzněním.

Prodělal/a jste s podílovými fondy?

  • Ano.
    44 %
  • Někdy.
    14 %
  • Ne.
    18 %
  • Neinvestuji do podílových fondů.
    24 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).