Hlavní navigace

Názor k článku Lidé si ze spořicích účtů vyzvedli přes 6 miliard. Poprvé za osm let od Pavel - Když si asi ta „rozumná pravidla“ představuje každý...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2010 8:55

    Pavel (neregistrovaný)

    Když si asi ta „rozumná pravidla“ představuje každý jinak.
    Co je asi příčinou toho, že u nás ukrajinci zakládají eseróčka, zatímco dřepí doma na sociálních dávkách?
    1. Pokud zaměstnavatel někoho zaměstná, je to pro něj nákladné a rizikové. Nákladné, protože mu musí dát spoň minmální mszdu a odvádět za něj příspěvky na sociální a zdravotní „pojištění“, rizikové proto, že v případě, že pro toho člověka přestane mít práci, nemůže ho rychle propustit ale musí ho ještě dlouho platit za nic (všetně všech odvodů).
    2. Toto ovšem neplatí pro lidi, co dělají na vlastní triko – tedy fyzické osoby či podílníky s.r.o., atd. Ti žádnou „minimální mzdu“ zaručenou nemají. Nicméně fyzické osoby mají fikci minimálního zisku pro výpočet daní a dalších odvodů, proto se zakládají ta eseróčka.
    3. Ukrajinci do toho jdou, protože našinci se to nevyplatí, je pro něj výhodnější válet se doma na sociálních dávkách (kdyby to tak nebylo, tak si najde zaměstnání nebo si založí to eseróčko, problém evidentně není v nedostatku práce, ale v příliš velkých požadavcích našinců hýčkaných sociálními dávkami).
    4. A tím se uzavírá kruh – příliš velké odvody na příliš velké sociální dávky snižují jak motivaci firem zaměstnávat našince, tak i motivaci našinců něco dělat. Pak už jen můžeme nadávat v hospodách, že tady pracují načerno ukrajici krytí jako podílníci eseróček.
    A co jsou tedy „rozumná pravidla“, která tento kruh prorazí?
    1. Zrušit minimální mzdu.
    2. Zrušit fikci minimálního zisku pro fyzické osoby.
    3. Snížit sociální dávky na úroveň jednoho teplého jídla denně a pryčny v ubytovně poskytované výhradně v naturáliích.
    4. Což umožní snížit odvody státu a snížit cenu práce a tím i zvýší motivaci zaměstnávat.
    5. Umožnit zaměstnavatelům dávat výpověď bez udání důvodu, aby se nebáli zaměstnávat lidi v době, kdy pro ně mají práci.
    Nicméně z vašich příspěvku mám dojem, že podle vás jsou rozumná pravidla přesně opačná a doplněná pěti policajty za zadkem každého, aby stihli kontrolovat, jestli nepodvádí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).