Hlavní navigace

Názor k článku Lidé registrovaní na úřadu práce si mohou od roku 2021 přivydělat více od ViR - To není až tak úplně pravda, repektive platí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 12. 2020 2:05

    ViR

    To není až tak úplně pravda, repektive platí to tehdy, pokud nejste osobou, za kterou zdravotní pojištění platí i stát, případně pokud nejste osobou, , za níž je odvedeno zdravotní pojištění i z jiné výdělečné činnosti v celkové výši odpovídající pojistnému z minimální mzdy.

    Takové skutečnosti však musíte mzdové účtárně sdělit a doložit je, protože tam jaksi nemají křišťálovou kouli, aby to zjistili.

    Takže ve vztahu k tomuto článku, který se týká přivýdělku z nekolidujícího zaměstnání při evidenci na ÚP, je potřeba mzdové účtárně zaměstnavatele tu evidenci na ÚP nahlásit a doložit, neb jste právě z titulu této evidence na ÚP zdravotně pojištěn (více viz § 3 odst. (8) písm. e) ZPZP). A je též rozumné (jde-li o jedinou DPČ) podepsat tzv. "růžový papír", tedy prohlášení o tom, že nemáte jiného zaměstnavatele, u něhož uplatňujete slevu na poplatníka, případně na děti (formulář MFin 5457 v aktuální verzi).

    V takovém případě vám z oněch diskutovaných 3000 Kč hrubé mzdy srazí zdravotní pojištění ve výši 4,5 % (=>135 Kč), sociální pojištění ve výši 6,5 % (=> 195 Kč) a zálohu na daň nebudete u tohoto zaměstnavatele platit žádnou (byla by 615 Kč, což je však méně než sleva 2070 Kč, takže je daň 0).

    Čili suma sumárum máte čistou mzdu 2670 Kč z hrubé 3000 Kč. A pokud se týká vztahu nekolidujícího zaměstnání a evidence na ÚP, jistý význam může mít to, že pro účely důchodové je i nekolidující zaměstnání na DPČ, je-li z něj odváděno sociální pojištění, stále zaměstnáním, tedy nikoli náhradní dobou krácenou na 80 % a s omezeným maximálním rozsahem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).