Hlavní navigace

Názor k článku Lidé přestávaji spořit, peníze spíše vybírají od Soříněk - Stříbro se daleko masivněji než zlato spotřebovává v průmyslu....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2010 12:55

    Soříněk (neregistrovaný)

    Stříbro se daleko masivněji než zlato spotřebovává v průmyslu. A to často bez možnosti recyklace.

    S tou rostoucí těžbou bych to neviděl tak růžově.
    A hlavně: důležitý je poměr mezi těžbou a spotřebou, důležité jsou existující zásoby. Kde v jakých sejfech leží tuny stříbra jako v případě zlata? Prakticky nikde, průmysl je vysál svojí poptávkou.

    A hlavně zde je pravděpodobnost toho, že opět převezme roli peněz. V USA již jsou silně rozšířené bartery založené na stříbrných mincích, jejich totálnímu rozšíření brání pouze kriminalizace a násilné potlačování ze strany státní moci. Taková umělá bariéra ale nevydrží věčně. Už i některé státy Unie chtějí zavést stříbrné peníze.
    I když se stříbro dá těžit, je to neskonale náročnější, než natisknout bankovky s mnoha nulami, což (obrazně řečeno) FED dělá a ECB taky (a kvůli Řecku, Portugalsku, Španělsku bude dělat velmi masivně). Proto plni funkci peněz (uchovatel hodnoty) lépe, než potištěný papír a proto tuto funkci dříve či později převezme. Až místo bilionů natištěných dolarů, eur, korun, atd.. budeme platit existujícím stříbrem, jaká bude jeho kupní síla?

    Stříbrné mince jsou dobře připraveny rychle převzít roli měny, protože jsou mezi lidmi masivně rozšířeny, v USA, Německu, atd… je lidí nakupují po bednách. V případě vysoké inflace, státní bankrotů a snížené schopnosti států násilím si vynucovat monopol na tisk/padělání peněz stříbrné mince tuto roli mohou převzít relativně rychle a relativně bezbolestně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).