Hlavní navigace

Lidé hledají finanční zázraky. Ve stavebním spoření a jednorázových pojistkách

31. 1. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Slovo „investice“ je pro mnoho lidí strašidelným pojmem nebo téměř sprostým slovem. Proto hledají zázračná řešení ve finančních produktech, které jim alespoň špetkou naděje slíbí pár procent.

Ani leden nedopadl pro podílové fondy příliš úspěšně, přestože se zdálo, že se první vlaštovky na nebi už objevily. Jasně je totiž převálcovali kormoráni, kteří se houfně vrhli na rybníky peněžního trhu a jako moučník si pochutnali i na zajištěných. Celkem si za leden lidé z těchto fondů vyzvedli 900 a 200 milionů korun, tedy celkem 1,1 miliardy korun. Ale naopak do některých fondů lidé své úspory nosili – zejména 300 milionů do akciových fondů a skoro čtvrt miliardy do smíšených fondů, takže celkový odliv z fondů za leden jen trochu přesáhl půl miliardy. Takže možná se nakonec i blýská na trochu lepší časy, že alespoň menšina lidí si uvědomuje, chce-li své peníze zhodnotit, musí vydělat nad inflaci a už v prosinci byla 2,3 %.

Vývoj v obchodech podílových fondů za leden 2011

Podílové fondy V mil. Kč
Peněžního trhu –881
Dluhopisové 31
Smíšené 229
Akciové 299
Zajištěné –212
Celkem –534

Stavební spoření přežije i chystané změny

Dluhopisové fondy se totiž již postupně propadají a na třech i šesti měsících najdeme kladný výnos jen u korporátních dluhopisů. Překvapivá tak není ani láska ke stavebnímu spoření přetrvávající i drsný pokles státní podpory. Nic bezpečnějšího a výhodnějšího není ani v dohledu, a tak lidé dokonce uzavírali i ke konci roku další smlouvy. A uložených peněz v něm bude zřejmě rekordní suma – odhadem 440 miliard korun, tedy meziročně o dalších cca 25 miliard víc. Zřejmě přežije i další chystané omezení, které by znamenalo, že státní podporu by dostal jen ten, kdo naspořené peníze použije skutečně na bydlení.

Ještě větší úspěch mělo loni jen jednorázové pojištění, do kterého lidé dali 29 miliard korun. To není přitom žádné velké pojištění, jen se tak jmenuje. Ale lidé na to slyší a banky jim to cpou horem dolem (taky jim uteklo přes 30 miliard z termínovaných vkladů). Banky jsou rády, že prodají aspoň něco a pojišťovny jsou spokojené, protože jinak jim byznys skomírá – neživotní pojištění kleslo a to běžně placené životní reálně (po započtení inflace) stagnovalo. Jinak je to obrázek zoufalé naivní snahy lidí najít finanční zázrak, když ho nenašli v zajištěných fondech.

Investice je pro lidi strašidelné slovo

Další obrázek naší mentality poskytla ČSOB, která ve svém privat bankingu spravuje největší díl našich bohatých (přes 10 milionů korun) – jen necelých 15 % jejich majetku je v dynamičtějších strategiích, většina vyžaduje jen a jen ochranu a bezpečí. Faktem ovšem je, že si část svých peněz zřejmě alespoň někteří investují na různých trzích sami.  Pro většinový retail se ovšem samo slovo investice evidentně stalo opět slovem ne-li sprostým, tak jistě strašidelným.

O tom, že období silné volatility neslábne, ale naopak možná dál sílí, přesvědčují v posledních dnech i akciové trhy. Laškování amerických indexů na 29měsíčních maximech s psychologickými výšinami (1300 bodů na S&P500 a 12000 bodů na Dow Jones) dopadlo v pátek nepěkně – navíc na denních minimech – takže sen o lednovém efektu vyprchal jak pára nad hrncem. Tyto hodnoty jsou zřejmě velmi silné rezistence, přestože ocenění je stále poměrně příznivé (DJIA 12,6 a S&P 13,5 P/E na očekávané zisky 2011). Na trzích navíc hledají přístav obrovské sumy peněz a že žádný Safe Haven neexistuje (zejména v těch tradičních amerických bondech, které od listopadu tratily z ceny 7 %), ví už snad každý.

Akcie, podílové fondy a zahraniční trhy na jednom místě

Spása v českých akciích?

Měli bychom lidem denně opakovat, že za posledních 10 let pražský index PX vynesl ročně průměrně 12 %. Navíc k tomu jsou asi 3 až 4 % dividend, takže při jejich reinvestici zisk z pražské burzy vychází přes 15 % ročně. Každý tisíc korun investovaných do akcií indexu PX v lednu 2000 by tak teď dal více než 4 tisíce korun. Jen protože jsme po té nejošklivější krizi za poslední dobu (takže pokles ke konci období byl tvrdší), měli bychom ve skutečnosti jen něco přes 3,5 tisíce. Ale to snad stačí – jen lidé neumějí počítat – kam se hrabe stavebko.

Navíc jsme se po letech snad konečně dočkali efektivního investičního nástroje do českých akcií. Díky rakouské Volksbank Investments vznikl běžný podílový fond přesně kopírující pražský index PX, takže v něm budou zastoupeny všechny tituly a jakákoli změna bude denně promítnuta do struktury majetku fondu. Hlavní výhodou PX-Index Fond je plná reinvestice dividend, což by mělo přinést až 3% nadvýkonnost nad indexem. Dividendový výnos indexu PX dosahuje cca 4 %, ale na druhou stranu z něj poplatek za správu ukousne 1,2 % p.a. (bude strháván formou 0,1 % měsíčně).

dan_z_prijmu

Výše vstupního poplatku není určena – bude záviset na distributorovi. Z čeho však můžeme mít ještě větší radost, je plán ve spolupráci s naší burzou snad již brzo nabídnout i ETF na tento index – ten bude poplatkově ještě výhodnější. ETF (exchange traded funds) jsou vlastně nejefektivnější nástroje investic do indexu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).