Hlavní navigace

Licitace mezi novou řeckou vládou a věřiteli pokračuje až do poslední možné chvíle

30. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Návštěva z Athén v Bruselu ani tentokrát nepředložila reformy, za které by mezinárodní věřitelé uvolnili nové peníze. Ty přitom Řekové potřebují zoufale rychle.

Tvrdohlavost řeckých politiků pomohla vyřešit řadě evropských úředníků otázku, co s uplynulým víkendem… Návštěva z Athén ale v Bruselu ani tentokrát (po maratonu více než deseti-hodinových jednání) nepředložila reformy, za které by mezinárodní věřitelé uvolnili nové peníze. Ty přitom Řekové potřebují zoufale rychle. Řecká státní pokladna se definitivně vyprázdní na začátku dubna a Athény bez dohody (o uvolnění pomoci) budou příští týden složitě shánět peníze na pravidelnou splátku MMF.

skoleni_15_4

Athény i pod eskalujícím tlakem ale stále řadu požadovaných reforem odmítají zavést a zbytek reformního seznamu zůstává hodně obecný. Řekové udělali dva ústupky. Počítají se zvýšením DPH na řeckých ostrovech a také se zachováním nepopulární pozemkové daně. Současně ale stále ignorují požadavky zahraničních věřitelů na reformu penzijního systému, pracovního trhu a na privatizaci státních podniků.Pro extrémně levicovou Syrizu pravděpodobně bude do poslední chvíle složité kývnout na snižování penzí nebo omezení moci odborů.

Takto neúplný seznam ale pravděpodobně u ministrů financí eurozóny neuspěje a tento týden další uvolnění pomoci očekávat nelze. Poslední šancí na smysluplnou dohodu tak může být velikonoční víkend. Pro uvolnění pomoci ale nestačí dohoda na seznamu, ale jeho schválení (alespoň částečné) v řeckém parlamentu. To se řecké straně stávajícím tempem může podařit jen těžko a další splátka MMF (9. dubna) tedy pravděpodobně bude adrenalinovým cvičením. Athény to vědí. A proto jejich vyjednávači podle Financial Times většinu energie věnují přesvědčování ECB, která relativně nejjednodušeji může zemi zajistit nová eura (například skrze navýšení limitu pro pokladniční poukázky v bilancích řeckých bank).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).