Hlavní navigace

Levnější mobilní volání na obzoru?

7. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přecházet mezi nejvýhodnějšími nabídkami mobilních operátorů a mít přitom stále stejné telefonní číslo? Této vymoženosti se dočkáme snad už příští rok. Co nám přenositelnost mobilních čísel přinese? Zmatek v tarifech, nebo nižší ceny?

Mobilní telefon má dnes v České republice téměř každý. Není zde tedy mnoho zákazníků, o které by mohli mobilní operátoři bojovat. Zřejmě proto mezi operátory nepanuje zuřivá konkurence, která by zákazníkům přinesla nižší ceny.

Možná se ale blýská na lepší časy. V příštím roce by měla začít platit přenositelnost čísel mobilních telefonů. Co tato změna zákazníkům přinese?

Nižší ceny?

Zákazník bude moci přecházet mezi jednotlivými mobilními operátory a přitom mu zůstane stále stejné telefonní číslo. Právě změna čísla, resp. nutnost o jeho změně informovat klienty a známé, je v současné době největší překážkou, která lidem brání v odchodu ke konkurenční nabídce.

Zkušenosti ze zahraničí mluví jasně. Po povinnosti umožnit přechodu k jinému operátorovi bez nutnosti změnit si telefonní číslo se snížily ceny volání. Dočkáme se však poklesu cen za mobilní služby i my?

Zpoždění, zpoždění

Zatím se zdá, že je to mírně předčasná otázka. Nejdřív se totiž musí vyřešit, kdy vůbec vstoupí přenositelnost mobilních čísel v platnost. Na tuto službu Češi získali nárok už po květnovém vstupu do Evropské unie.

Jak už ale bývá zvykem, přijetí zákona umožňujícího přenositelnost nabralo poměrně velké zpoždění. Teď se zdá, že se věci daly do pohybu. Na začátku září vláda schválila návrh zákona, který s přenositelností mobilních telefonních čísel počítá od začátku roku 2005. Zákon musí ještě projednat parlament, což bude zřejmě dost zdlouhavý proces. Vládní návrh navíc počítá s půlročním přechodným obdobím, aby měli operátoři čas se konkrétním podmínkám zákona přizpůsobit.

Podle vyjádření mobilních operátorů není reálné, aby začala tato služba v polovině příštího roku fungovat. O povinnosti se na tuto situaci připravit přitom všichni vědí už několik let. V Evropské unii začala příslušná směrnice, která je nyní platná i po nás, platit v roce 1998. Námitky mobilních operátorů, že se změně zákona nestihnou rychle přizpůsobit, jsou tedy poněkud zarážející.

Jednotné ceny za volání

Předpokládejme, že se nakonec celý zákon v parlamentu schválí, svůj podpis připojí i prezident a mobilní operátoři začnou svým zákazníkům přenositelnost čísel umožňovat. Co potom majitele mobilních telefonů čeká?

Zatím není jasné, jak bude konkrétní podoba zákona vypadat a jak budou upraveny nezbytné technické náležitosti. Je ale zřejmé, že jednou z podmínek fungování přenositelnosti bude sjednocení tarifních cen při volání do vlastní a cizí sítě. Po zavedení přenositelnosti totiž nebude možné poznat podle předčíslí aktuálního operátora volajícího. To by se za současných rozdílných cen mohlo volajícím řádně prodražit.

Jako první přišel se sjednocením tarifů Oskar. Během prázdnin pro své klienty připravil nové tarify, které mimo jiné přinesly právě jednotné ceny za volání bez ohledu na síť. Na začátku září se částečně připojil i T-Mobile, ten však zatím sjednotil ceny jen u tarifů vyšší třídy.

dan_z_prijmu

Spuštění přenositelnosti může rozpoutat cenové přetlačování mezi mobilními operátory. Zákazník, který nebude stát před nutností nechat si po změně operátora přetisknout všechny vizitky, si může v nabídce operátorů konečně vybírat.

Nalákali jste mě na nižší ceny a teď chcete zdražit? Nevadí, přejdu jinam! Tak by mohlo rozhodování zákazníků příští rok vypadat. A riziko, že mohou přijít o zákazníky, snad mobilní operátory dotlačí ke snižování cen. Snad….

Změnili byste svého operátora, kdyby vám zůstalo stejné číslo?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).