Hlavní navigace

Letošní cíle Fortuny pod očekáváním trhu

8. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Fortuna oznámila cíl pro letošní EBITDA, který je pod odhadem analytiků i konsenzem trhu. Čím management postoj zdůvodnil?

Hlavní události

Letošní zisky Fortuny ovlivní jednorázové náklady na rozvoj, v roce 2014 by však zisk mohl růst výrazněji.

Dividenda Fortuny by při vyplacení nerozděleného zisku minulých let mohla teoreticky dosáhnout až 12 CZK na akcii

Evropské akcie by dnes měly otevřít růstem

Z makroekonomických dat dnes bude zajímavá průmyslová výroba v Německu, v USA pak odpoledne počet pracovních míst (trh čeká mírný růst na 163 tisíc) a míra nezaměstnanosti za únor (čeká se stagnace na 7,9 %)

Obchodování na zámořských trzích

Americké indexy i včera pokračovaly v růstu a index Dow Jones znovu vylepšil svůj historický rekord. Očekávání analytiků překonala data z trhu práce, když počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl na nejnižší hodnotu za posledních 6 týdnů.

Asijské trhy v nočním obchodování také rostly, když investory mimo jiné potěšily lepší než očekávané údaje o čínském vývozu. Nejvíce se dařilo japonským indexům, které se tak dostaly na nejvyšší úroveň od pádu banky Lehman Brother v září 2008.

Fortuna

Včerejší setkání managementu Fortuny s analytiky přineslo několik zajímavých informací. Firma ráno oznámila cíl pro letošní EBITDA ve výši 23,1 mil. EUR, což bylo pod naším odhadem i konsensem trhu. Management to vysvětlil jednorázovými náklady během letošního roku na rozvoj produktů (internetové stránky apod.), zřejmě okolo 3 mil. EUR.

Budeme tedy muset snížit náš odhad výsledků za rok 2013, které by ale i tak měly přinést mírný růst čistého zisku. Výraznější růst zisku by pak Fortuna mohla zaznamenat v roce 2014,  kdy by se kromě absence zmiňovaných jednorázových nákladů měl projevit i efekt významných sportovních událostí (zimní olympijské hry, mistrovství světa ve fotbale).

skoleni_15_4

Management Fortuny dále včera ráno navrhl výplatu dividendy ve výši 100 % z loňského zisku (12,3 mil. EUR) a uvažuje i o výplatě nerozděleného zisku minulých let. Maximální kapacita pro dividendu by tak mohla být okolo 25 mil. EUR.

Loňský zisk činí přibližně 0,24 EUR na akcii (6 CZK na akcii), nerozdělené zisky z minulých let tak představují dalších zhruba 6 CZK na akcii. Zatím není jasné, zda by Fortuna vyplatila nerozdělené zisky jednorázově nebo postupně, současné informace však naznačují, že dividendový výnos by mohl být letos velmi atraktivní (z případě jednorázové výplaty teoreticky až 13 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).