Hlavní navigace

"Letní výplach" na burzách slabší povahy nezvládly a prodávaly. Kam s penězi?

12. 9. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podílové fondy si prožily velmi zlé šestinedělí. Lidé si z nich odnesli zpět své peníze. Dobře, fondy nic moc nedávají, kam tedy s penězi, aby neprodělávaly?

Srpen se chutě chopil standarty (zatím) nejhoršího měsíce roku. Prázdniny sice tradičně nebývají žádnou sezónní žní, ale 2,5 + další půl miliardy za první zářijový týden odcházet nemusely. No, nemusely… jak to lépe napsat? Celé léto vlastně můžeme vidět bez skrupulí jako investiční pogrom.
Fondy dostaly nakládačku bez rozdílu zaměření. Nejvíc plakaly zajištěné fondy, které přišly o víc než miliardu, téměř miliardu proplakaly fondy peněžního trhu. Bezmála 600 milionů opustilo smíšené fondy a do další miliardy je doplnily dluhopisové fondy.

Nákupy ve výprodeji

Možná překvapivě jste zatím nepostřehli zmínku o akciových fondech. Jejich investoři jsou skutečně nesporně ti „nejostřílenější“, takže nejen nepanikaří, ale občas i dokupují. Což dělali ve všech týdnech sledovaného šestinedělí kromě druhého týdne v srpnu, tedy těsně po „velkém letním výplachu“. Tam nevydržely slabší povahy, prodaly za 400 milionů, a není se jim co divit. Teď ostatní postupně tuto jámu zvesela zasypávají a jen za první zářijový týden nahradili přes 100 milionů korun. Možná se vracejí i některé zbloudilé ovečky po marném hledání Aladinovy lampy.

Jen za srpen klesly trhy o cca 15 % – například náš PX z 1200 bodů pod 1000 bodů. To už skutečně připomíná výprodejové ceny, i když nikdo nezaručí ještě další pokles.

Vývoj podílových fondů za posledních 6 týdnů
Podílové fondy Úbytek v milionech korun
Peněžní –809
Dluhopisové –365
Smíšené –589
Akciové –63
Zajištěné –1126
CELKEM -2952

Konečně dostupný index PX

A co novinky? Jen postupně po pár milionech zatím nabírá penízky novinka – ČSOB Český Akciový – konečně indexáč-tuzemák, tedy fond profilovaný indexem Burzy cenných papírů Praha. Dalším důležitou výhodou fondu je, že dividendy získané ze 14 akcií v portfoliu jsou reinvestovány, a proto lze s vysokou pravděpodobností očekávat, že se fondu může podařit výkonností překonat samotný index. Potenciál je nesporně vysoký: Vždyť současná hodnota indexu leží na 75 % letošního maxima a dokonce na polovině historického maxima pražské burzy, uvedl Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. Samotná investice do akcií pražské burzy je lákavá i tím, že akcie obsažené v indexu PX aktuálně nabízejí jeden z nejlepších dividendových výnosů v Evropě, dodal Jan Barta.

Kurzy, akcie, fondy, trhy. Jednoduše a přehledně.

Zajištěné fondy bojují o přízeň

ČSOB v září také posiluje svojí širokou nabídku fondů o 6 nových produktů. V nabídce jsou fondy všech tradičních délek a jeden fond s neomezeným trváním. Nabízené produkty využívají všech způsobů investování, včetně oblíbené struktury Click. Do prodeje jde i nová tranše jednorázového investičního životního pojištění Maximal Invest. Klienti budou mít možnost podílet se na vývoji evropského i českého akciového indexu, budou moci investovat jak v dolarech, tak také v eurech.

Od začátku roku se o celkem 8miliardový odliv z fondů postaraly víc než 6 miliardami fondy peněžního trhu – to je racionální a logické (vynášejí necelé procento). Dalším o víc než 2 miliardy krvácejícím segmentem jsou právě zajištěné fondy – ostatní segmenty jsou zatím stále v plusu!

Kudy kam s penězi?

Co s naspořenými penězi, jak naložit s úsporami? Lidé se ptají a odpovědí se jen málokdy dočkají. Jistoty v nedohlednu, ani perspektivy nejsou růžové – zejména pro konzervativnější klienty či kratší horizonty.

Banky jako housky na krámě a ve velkém prodávají jednorázové životní pojistky (ten slavný produkt „vítězství marketingu nad rozumem“) – ale přestože si z peněz klienta „uškubnou“, jde o určitý přijatelný kompromis. Některé banky také začaly zvyšovat úročení vkladů, ale ani tam si nikdo moc nepomůže.

dan_z_prijmu

Dluhopisové fondy sice nakupují hodně korporátních dluhopisů, ale třeba výnos amerických 10letých bondů klesl pod 2 % – poprvé od roku 1950!

Takže se obloukem vracíme zpátky k dividendovým titulům. Takový ČEZ s 6% dividendovým výnosem – kde dostanete víc? A po zrušení zdanění dividend (již prý schváleno koalicí) to u nás bude ještě lepší. Nebo pravidelné investování třeba jen 500 korun měsíčně do výše zmíněného fondu na náš index PX. Ten tvoří z 80 % akcie čtyř společností, vyplácejících dividendy (Komerční banka, Erste Bank, ČEZ a Telefónica O2). Nu a právě pravidelné investice, na rozdíl od jednorázových, do značné míry neutralizují dopady kolísání trhů. Dokonce čím je index nižší, tím víc podílových listů se nakupuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).