Hlavní navigace

Letenka za 350 korun!

4. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cestování je dneska v módě. Cestuje se po rodné hroudě, cestuje se do zahraničí, cestuje se všude. Volba dopravního prostředku leckdy vychází z finančních možností cestovatele. Kdo by nedal přednost letadlu před nepohodlným autobusem! Zvlášť když ho vyjde letadlo levněji!

Konečně je možné už i v Čechách pořídit levné letenky do zahraničí. Dokonce tak levné, že cestování autobusem se může stát rozmarem zbohatlé aristokracie. Letadlo totiž již umí být levnější než autobus!

Využijete-li služeb levných aerolinek (tj. aerolinek specializujících se na nabídku nízkorozpočtových letů), máte možnost létat po Evropě již v cenových relacích od 10 eur. A taková nabídka už vůbec není k zahození. Jak se ale k takové letence dostat?

Rezervace/koupě letenky
Rezervace těchto letenek zpravidla probíhá na internetových stránkách konkrétní letecké společnosti. Uživatelské prostředí je obvykle velmi přátelské a navíc, a to je zvlášť sympatické, je u všech společností takřka identické. Naučíte-li se tedy jednou zakoupit letenku u GermanWings, budete jí umět zakoupit i u ostatních nízkonákladových aerolinek.

Platba se provádí platební kartou, přičemž letecké společnosti zpravidla akceptují karty Visa, EC/MC nebo American Express. Kromě toho jednotlivé společnosti umožňují platit dalšími typy karet, které se ovšem v ČR příliš nevyskytují (např. Switch nebo Delta). Naopak ti, kteří si chválí své karty s logem Cirrus Maestro, mají smůlu. Stejně jako ti, kteří mají kartu VISA Electron a myslí si, že jde o standardní VISA kartu.

Zajímavým specifikem nízkonákladových aerolinek je skutečnost, že svým klientů nedávají papírové letenky. Létá se totiž s letenkami virtuálními a jediným papírem, se kterým se může klient na letišti ohánět, je potvrzující email od letecké společnosti.

Nízká cena zaručena?
Některé aerolinky nabízejí nejlevnější lety od 10 eur, některé od 19 eur, některé jdou s cenou ještě výše. Aby ale letuchtivý klient opravdu takovou letenku dostal, musí si ji zakoupit již několik měsíců před odletem (jde sice o „rezervaci“, ale v případě storna letu si letecká společnost zpravidla strhává 100 % ceny).

V některých společnostech říkají, že pro získání nejnižších tarifů je třeba provádět rezervaci dva měsíce před odletem. Z vlastní zkušenosti doporučuji rezervovat ještě dříve. Zvlášť když se chystáte do Německa nebo do Londýna. I když ani při pozdní rezervaci nebývají ceny nijak závratně vysoké (chcete-li letět zítra, celková cena bude přibližně třikrát vyšší).

Drobná zrada se skrývá i v nabízené ceně. Ta totiž nezahrnuje letištní taxu a některé další poplatky. Výsledná cena (u nejlevnějších letenek) tedy bývá často dvojnásobná oproti té, která je vám nabídnuta. Všechny tyto poplatky je ale možné velmi snadno nalézt na stránkách zmíněných dopravců.

Př.: Dvě osoby cestují do Benátek. Zarezervují si tři měsíce dopředu let Praha-Benátky za 631,20 Kč a o několik dní později let Benátky-Praha za 314,44 Kč. Celková cena vyjde podle následujícího výpočtu 4055,38 Kč.

Praha-Benátky
Letenky: 2×631,20 Kč = 1262,40 Kč
Poplatky: 2×568,36 Kč = 1136,72 Kč

Benátky-Praha
Letenky: 2×315,44 Kč = 630,88 Kč
Poplatky: 2×412,69 Kč = 825,38 Kč

+ poplatek za použití platební karty (obvykle 200 Kč)

Celkem: 4055,38 Kč

Kam lze letět
Výběr destinací nízkorozpočtových aerolinek není nijak bohatý. V současnosti je možné létat pouze do Velké Británie, Německa a Itálie. V Anglii se nabízí destinace Londýn (Stansted), Bristol, Newcastle a East Midlands. V Německu lze letět pouze do Kolína nebo do Bonnu (mají společné letiště) a v Itálii do Benátek.

Jelikož v Praze zatím žádná nízkorozpočtová letecká společnost neoperuje, mohou naši turisté létat z českých letišť pouze do měst, ve kterých takovéto aerolinky sídlí. V případě zájmu ale není problém zarezervovat let z Bonnu do Madridu a do Bonnu se dostat po vlastní ose (nebo tam také doletět).

S kým letět
Jak tedy nalézt příslušné letecké společnosti? Do Německa vás dopraví GermanWings (www.germanwings.com), do Itálie VolareAirlines (www.volareweb.com) a do Anglie EasyJet (www.easyjet.com).

dan_z_prijmu

Po celé Evropě existují i další nízkonákladoví dopravci, ti ale do Prahy zatím nelétají. Nemusí ale být příliš velký problém jednotlivé aerolinky kombinovat (neexistují zde slevy na zakoupení zpáteční letenky) a v okamžiku, kdy doletíte s EasyJet do Londýna, můžete pokračovat s jinou leteckou společností za obdobných podmínek třeba do Švédska.

Závěrem
Cestování s nízkonákladovými aerolinkami již není tak pohodlné jako létání s běžnými leteckými společnostmi. Za jídlo a pití se musí platit a zpravidla se také nelétá na příliš frekventovaná letiště (např. v Londýně vás místo na Heathrow dovezou na Stansted). Bezpečnost je ale údajně stejné úrovni a za tu cenu to jistě stojí.

Zaujala vás nabídka nízkorozpočtových letenek?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).