Hlavní navigace

Názor k článku Offsetovou hypotéku mBank zrušila, byla totiž příliš výhodná pro některé klienty od VlK - Neříkal jsem pro či proti, jen že je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2011 2:06

    VlK

    Neříkal jsem pro či proti, jen že je to nepřesnost. Ale sice se snižuji možnost odpočtu, ale platím vyšší úroky než u klasické, tedy ef. úrok klesá - z hlavy neposoudím jak moc se co víc projeví u jaké výše offsetu.

    Doba převodu ovlivní jakou sumu si člověk drží na běžném účtě a jak rychle mimořádné příjmy přesouvá na spořící/offset. Poplatky za převod ze spořícího účtu jsou stále realitou někde.

    Zmínil jste jednorázovou půjčku od rodiny, offset ale umožnuje i jakkoliv krátkodobé půjčky s jakoukoliv částkou. Typicky zrušené stavebko na začátku roku do konce roku leží na spořícím účtě - může ležet na offsetu. Ale i kratší doby, nachystané peníze na koupi auta.

    Postupné čerpání umožnují sice i běžné hypotéky, ale typicky dva roky a neumožnují flexibilitu, např. opětovné vracení. Navíc byrokracie, mnohy účtenky. Koupit za 10, rekon. 100 - nesplníte účel, nejdříve musíte vyčerpat celou částku, aby se aktivoval offsetový režim (RB podmínky). Ale typicky koupíte za 2, přitom 1M máte v hotovosti, na rekonstrukci plánujete 0,5. Můžete to být i 1MKč, když nebude máte KTK s 5% p.a. na 500kKč...

    KTK je fin. rezerva pro ty, co si neumí či nejsou schopni vybudovat fin. rezervu na spořícím účtě. Popř. efektivní nástroj při cestě jak se zbavit postupně úvěrů. Žádné "nečekané" výdaje neexistují, jen neschopnost plánovat. (Asi si tu nerozumíme)

    Nemůžete je utratit, nemůžete je využít, nemůžete je použít ani na "odložení" splácení. Typicky jste za možnsot mimořádné splátky mimo dobu fixaci zaplatili poplatek při splátce nebo jste si tuto možnost předplatili at už ve vyšší úrokové sazbě nebo poplatku - pak samozřejmě se porovnání zas o něco posouvá.

    PP a SS často? Pokud započítám likviditu je těch případů minimum... Prakticky jen PP s příspěvkem zaměstnavatele.

    Opravdu se to nezdá, ale psychologie a jednoduchost způsobí, že původní odhady využití offsetu jsou snad pokaždé překročeny. A to že splátka poklesne hned příští měsíc, je úžasně motivační pro šetření/odkládání. A když něco odloží, dost často zjistí, že to vlastně nepotřebují.

    Poslat mim. splátku při klasické hypotéce? často byrokracie, zvažování jestli ano, kolik, odečtení peněz pro strýčka příhody - mimořádné splátky nakonec využíje tuším necelé procento klientů, i když si za tuto možnost dopředu zaplatili. U offsetu, JAKMILE mám nějaké peníze navíc na účtu, HNED je mohu poslat všechny na offset, protože je kdykoliv mohu vzít zpět...

    Navíc (Fio jsem do včerejška neznal, mbank neposkytuje) RB má výrazné slevy na úrokové sazbě pro příjmy 45kKč a více (a pak tuším ještě pro 100kKč a více), pak je offset jasnou volbu téměř vždy.

    V diskuzi můžeme pokračovat zde, popř. emailem na vladimir.kutalek at abcdfinance.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).