Hlavní navigace

Názor k článku Lesk a bída bankovních poplatků od Mex - A je taky třeba si uvědomit, že tohle...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2008 11:56

    Mex (neregistrovaný)
    A je taky třeba si uvědomit, že tohle není zdaleka celá pravda, ale vypadá to tak krásně a populisticky, že se toho každý, kdo se neorientuje přesně v bankovním světě, rád chytne.

    Měl bych jiný příklad, který by stejně jednoduše mohl poplatky ospravedlnit, ale který je ve své jednoduchosti samozřejmě chybný.

    Dnes vložíte peníze do banky, aby ona s nimi mohla operovat na finančních trzích. Neřeknete jí, jestli je budete chtít vybrat zítra nebo až za týden, ani jí neřeknete, kde je budete chtít vybrat.
    Co může a co musí udělat banka? Zajistit bezpečnost vámi vložených peněz na místě, kam jste je vložil (náklad) a samozřejmě se také pojistit (náklad), v případě, že těch vkladů bude hodně, je třeba zajistit také bezpečnou přepravu peněz někam, kde je to ještě bezpečnější (náklad). Nachystat pro vás peníze na co největším počtu míst (stejné náklady jako výše). No a mezitím vším může banka vaše peníze zobchodovat a zhodnotit. Samozřejmě právě proto, že jsou to peníze na viděnou, nelze využít nějakých dlouhodobějších nástrojů, které mohou přinášet vyšší zisky, ale striktně jen O/N nástrojů, abyste měl svoje peníze každý den k dispozici. A to by musely být sakra výhodné podmínky, aby se bance vyplatilo poskytnout vám zadarmo tu svou službu – vložte si k nám peníze a potom si je vyberte kde chcete a kdy chcete.

    Že je to hloupý příklad. Je. Ve své jednoduchosti sice vypadá logicky, ale naprosto ignoruje asi tak tisíc dalších relevantních souvislostí, které jsou pro pochopení zákonitostí panujících v tomto odvětní.

    Čímž netvrdím, že zdejší místně obvyklé poplatky jsou tím správným řešením, ale jak uvádím už jinde, náklady bank a celkové výnosy z provizí a poplatků se tak moc neliší ani v zahraničí.

    Banka bude
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).