Hlavní navigace

Názor k článku Lékaři: Když neplatí pojišťovna, půjčí vám banka... od MuDr pUdR - No, to je bankovní etika! Půjčit za "výhodných"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2006 7:59

    MuDr pUdR (neregistrovaný)
    No, to je bankovní etika! Půjčit za "výhodných" 6 - 8 %, když z vkladu je půl procenta. O co menší jsou úroky, o to více banky naženou na dalších poplatcích. Je to stále lichva. Nevím, zda to již nějaká zákonná úprava neřeší, ale dřívejc docházelo také k tomu, že při vystavení úvěru byly další poplatky nulové, ale během úvěru byly nově zavedeny, a klient zaplatil bance daleko více, než s čímž počítal původně (cena úvěru= splátka x počet splátek). Na druhou stranu, když jsou lékaři-podnikatelé na tom tak "bídně", že mají na hypotéku? I když zvýhodněnou... On na tom podnikatel může být "bídně", protože platí svému známému přemrštěný nájem za ordinaci, protože má hlavně pro svoji osobní potřebu luxusní auto, protože si stanovil "osobní plat" jaký nemá ani ministr, no prostě dá se podnikat levně nebo draze. Jste-li běžný zaměstnanec, taky vám podnikatel, zaměstanavatel nedá víc než musí, o to víc mu zbyde na sebe a na svoji rodinu.
    Znám v okolí pár podnikatelů - doktorů. Ale že by si žili nějak špatně? Nové domy nebo byty, i když někdy částečně na hypotéku. Perfektně zařízené, minimálně dvě auta v rodině. Mají ordinovat od 8, přijdou v půl devátý. Kafíčko, svačinka, do toho dealeři. Po obědě "návštěvy" u pacientů. Když se ale o návštěvě zmíníte, tak není sanitka /přece nepojede svým "podnikatelským" autem, nemá čas /pokud nejde o život/ atp. Čekáte před ordinací v průvanu na chodbě, bostraním vchodem jsou přednostně odbavováni různí známí, někdy se na vás ani nedostane. Že byste se mohli objednat, to už vůbec ne. Někde vás sice objednají, ale plus mínus dvě tři hoďky čekání nehrají žádnou roli. Já vím, že chtějí mít postavení a majetky jak na západě, ale tomu by musela odpovídat i naše zhuntovaná ekonomika. Žít jako lidé 21. století však chtějí i běžní občané - zdravotní sestřičky, úředníci, kominíci, uklízečky, zemědělci, pokladní v hyper a supermarketech ... Za ty se nikdo nerve, že by měli mít taky světové platy.
    Že VZP dluží - nechci se ji zastávat (dle mého selského rozumu, pokud je rozsah standardní zdravotní u všech pojišťoven stejný, stačila by na jednu republiku jedna zdravotní pojišťovna) - ale jí zase také někdo dluží. A kdo to je? Podnikatelé ... Zaměstanci strhnou ze mzdy zdravotní a sociální, a nikdo se s ním nebaví. Tudíž zaměstananec přímo dlužit nemůže. Navíc znám mnoho případů, kdy zaměstnanec sice má strženo, ale pán podnikatel peníze nepošle dál, protože je použije na něco jiného.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).