Hlavní navigace

Leasing nemovitostí - pro soukromé osoby zavřeno

14. 4. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Leasing nemovitostí zaznamenal v loňském roce růst - rostl objem nově uzavřených smluv, nikoli však jejich počet. "Hlavní roli" v něm hrají velké společnosti. Soukromým osobám vstup na tento trh zakázán není, přesto ho nevyužívají. Komu a proč se vyplatí?

V loňském roce zaznamenaly leasingové společnosti mírný pokles obchodů. Stalo se tak poprvé po třinácti letech od roku 1991. K růstu došlo v roce 2004 pouze u leasingu nemovitostí. Objem leasingu nemovitostí vzrostl oproti roku 2003 o 25 procent, a činil tak 11,8 mld. Kč. U leasingu nemovitostí se převážně jedná o smlouvy uzavřené na částky pohybujících se v desítkách milionů až miliardách korun. Růst objemu leasingu o čtvrtinu tak nutně neznamená také růst uzavřených smluv.

Podle Asociace leasingových společností uzavřely členské společnosti asociace 120 nových smluv (v roce 20003 jich bylo 176 smluv a v roce 2002 pak 133).

Hledáte úvěrové možnosti pro vaši firmu? Vedle leasingu můžete využít i další produkty. Vše o úvěrech pro firmy naleznete v příloze Firemní bankovnictví.

Komu a proč se leasing nemovitostí vyplatí

Teoreticky mohou na tento trh vstoupit i soukromé osoby, ovšem nejedná se o způsob financování nemovitosti, který by pro ně mohl být výhodný. Hypotéka je pro soukromé osoby výhodnější. Velkou nevýhodou leasingu je především jeho dvojí zdanění. Leasing se daní na začátku i na konci. Na začátku, když se majitelem nemovitosti stává leasingová společnost a nakupuje nemovitost, a také na konci, když se stává majitelem zákazník. Hypotéka je cenově konkurenceschpnější a pro malé nemovitosti tak leasing zůstává skutečně pouze teorií a nelze ho doporučit. Pro fyzické osoby a neplátce DPH tento způsob financování přitažlivý není.

Jinak tomu může být pro větší společnosti. Výhodu leasingu spatřují leasingové společnosti v rychlém a jednoduchém vyřízení a výhodou také je, že pokud podnikáte, jsou vaše leasingové splátky daňově uznatelným nákladem. Můžete tak nemovitosti vložit do nákladů mnohem rychleji než při klasickém odpisování. Na leasing jsou nejčastěji pořizovány prodejny a průmyslové budovy, jak ukazuje tabulka.

Leasing nemovitostí – podle typu budovy
majetek nabytý pro leasing a poskytnutý do leasingového užívání v r. 2004 pořizovací ceny v mil. Kč
průmyslové budovy 3 452
prodejny 4 055
úřední budovy 1 412
hotely, turistická a zábavní zařízení 1 756
veřejné služby 58
ostatní 1 045
celkem 11 778

Zdroj: Asociace leasingových společností

Objem leasingu nemovitostí činil 11,8 mld. Kč a tvoří tak v současné době méně než 10 procent leasingového trhu.

Leasing nemovitostí je dlouhodobou záležitostí, smlouvy jsou uzavírány na dobu minimálně 8 let, horní hranice stanovena není. Většina smluv o leasingu nemovitostí byla vloni uzavřena na období 8 až 16 let. Smlouvy do 16 let tvořily 60,3 % uzavřených smluv.

Leasing nemovitostí – podle délky leasingové smlouvy
majetek nabytý pro leasing a poskytnutý do leasingového užívání v r. 2004 pořizovací ceny v mil. Kč
do 8 let (včetně) 234
do 16 let (včetně) 7 106
do 20 let (včetně) 3 319
nad 20 let 1 119
celkem 11 778

Zdroj: Asociace leasingových společností

Leasing nemovitiosti si podnikatel může vzít jak na budovy stávající, tak na budované objekty. Výrazně však převažuje druhý případ, jak je zřejmé z tabulky.

Leasing nemovitostí – podle charakteru leasované nemovitosti
majetek nabytý pro leasing a poskytnutý do leasingového užívání v r. 2004 pořizovací ceny v mil. Kč
leasing stávajících budov 1 429
leasing budovaných objektů 10 349
celkem 11 778

Zdroj: Asociace leasingových společností

dan_z_prijmu

Leasing nemovitostí není jednoduchý produkt. Jednoduchý není ani pro leasingové společnosti. Asociace leasingových společností považuje za jeden z problémů, který brzdí rozvoj leasingu nemovitostí, obtížnou odhadnutelnost kalkulace s ohledem na dlouhodobost leasingu nemovitostí. Leasing nemovitostí není tak rozšířený jako například leasing automobilů. Na našem trhu je pouze několik společností, které leasing nemovitostí nabízejí.

Pořadí největších členských společností asociace podle objemu leasingu nemovitostí
Leasingová společnost v mil. Kč
IMMORENT ČR, s.r.o. 6 500
Raiffeisen-Leasing, s.r.o. 1 999
Immoconsult Czechia s.r.o. 943
CAC Leasing, a.s. 887
Raiffeisen-IMPULS-Leasing, s.r.o. 568
DIL Immobilien-Leasing Praha Koncernová s.r.o. 456
ŠkoFIN, s.r.o. 170
ING Lease (C.R.), s.r.o. 132
S Morava Leasing, a.s. 112
Vltavín leas, a.s. 10

Zdroj: Asociace leasingových společností

Využívá vaše firma leasing nemovitostí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).