Hlavní navigace

Kypr odmítl uvalit daň na střadatele - bankovní prázdniny se zde asi protáhnou

20. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kyperský parlament včera jednomyslně odmítl diktát, který mu v podobě záchranného balíku pro rozkládající se bankovní sektor nabídl Mezinárodní měnový fond a eurozóna.

Připomeňme, že jeho součástí měla být bezprecedentní srážková daň z vkladů. Kyperští politici s věřiteli z eurozóny tak rozehráli partičku pokeru, přičemž obě strany se tváří, že ví, že druhá strana blufuje – neboli předstírá, že partii nedohraje až do hořkého konce.

A ten může být velmi trpký, zvláště pak pro Kypr. Již teď je jasné, že až nelikvidní kyperské banky po bankovních prázdninách otevřou, budou čelit runu vyděšených střádalů. A dnes je přitom již zcela irelevantní, zdali bankovní prázdniny naplánované původně do dneška, budou prodlouženy či nikoliv. Panika přijde a teď jde o to, kdo bude kyperskému bankovnímu sektoru krýt záda. Pokud si Kypr myslí, že to může být Rusko a jeho půjčky, pak se nepochybně plete.

dan_z_prijmu

Rusové sice mají na Kypru své strategické zájmy, avšak rozhodně se nebudou chtít sami pustit do finančního dobrodružství, kdy budou sanovat celý bankovní sektor na Kypru. Nechce-li tedy Kypr čelit bankovnímu rozvratu a tlaku na opuštění eura, musí se s věřiteli v eurozóně domluvit na kompromisu, který by mu umožnil trvalý přístup k likviditě ECB.

 Ústupky se dají v následujících hodinách čekat z obou stran, avšak je jasné, že vyjednávací pozice Kypru není dobrá. Je to dáno mimo jiné i proto, že Kypr s ohledem na svoji velikost (představuje 0,2 % HDP eurozóny) a relativní expozici vůči finančnímu systému eurozóny nepředstavuje v očích politiků tak nebezpečnou entitu. To nakonec vysvětluje i relativně klidné chování trhů, když nákaza spojená Kyprem je prozatím velmi utlumená. To se pochopitelně může změnit – vše bude záležet na tom, nakolik se mezi Kyprem a věřiteli z EMU bude hrát kooperativní hra.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).