Hlavní navigace

Kvantitativní uvolňování Fedu stále ve hře?

16. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Údaje o vývoji amerického trhu práce jsou jednou z nejvíce sledovaných statistik mezi investory. Předminulý pátek byla zveřejněna aktuální data za březen a optimismus na trzích rozhodně nepovzbudila.

Americká ekonomika vytvořila 120 tis. nových pracovních míst, což (1) výrazně zaostalo za průměrným očekáváním oslovených analytiků a (2) představuje nejslabší výsledek za posledních pět měsíců.

Pokles míry nezaměstnanosti je pak lichotivý pouze na první pohled. Přestože nezaměstnanost klesá od druhé poloviny loňského roku a v březnu se nacházela na 8,2 %, z velké části je to díky poklesu míry participace. Zjednodušeně se dá tento ukazatel popsat jako podíl ekonomicky aktivního obyvatelstva na dospělé populaci. Mezi ekonomicky aktivní zařazujeme zaměstnané a nezaměstnané, kteří aktivně vyhledávají práci. Nicméně se ukazuje, že počet těchto lidí klesá vlivem toho, že někteří jsou již tak dlouho nezaměstnaní, že ztrácejí motivaci práci dále vyhledávat, anebo odcházejí do předčasných důchodů. Nezaměstnanost je pak vyjádřena jako podíl nezaměstnaných, kteří hledají zaměstnání, vůči ekonomicky aktivnímu obyvatelstvu. Pokles této skupiny obyvatel se pak promítá nejen do nižší míry participace, ale také nižší míry nezaměstnanosti. Zavedená metodologie tak staví trh práce do lepšího světla.

dan_z_prijmu

Nicméně nejnovější data z trhu práce se zdají být více konzistentní s vývojem HDP. V minulých měsících se totiž ukázalo, že vývoj zaměstnanosti neodpovídá údajům z reálné ekonomiky. Vysoká tvorba pracovních míst, které jsme byli svědky během několika posledních měsíců, by totiž odpovídala vyššímu hospodářskému růstu. Tento rozdíl by se tak měl v budoucnu opět zmenšovat, a to díky nižšímu počtu nově vznikajících pracovních pozic než rychlejšímu růstu HDP.

Může se tak zdát, že třetí kolo kvantitativního uvolňování Fedu (QE3) je opět ve hře. Slabší statistiky jsou v souladu s nedávným komentářem Bena Bernankeho, ale k zavedení QE3 bude zapotřebí více takových impulsů. Pokud by k němu centrální banka přistoupila, tak jako nejpravděpodobnější datum oznámení se jeví termín červnového zasedání. Druhá polovina roku bude věnována přípravám na prezidentské volby a vzhledem k silné skupině odpůrců tohoto opatření nebude chtít Fed dělat z QE3 volební téma. Pokud by bylo zapotřebí, centrální banka by zřejmě vypálila ze svých zbraní až v příštím roce, v době nutné fiskální konsolidace. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).