Hlavní navigace

Kupte si nejdražší dovolenou!

22. 10. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Málokoho dnes překvapí zjištění, že dovolená bez uzavřeného cestovního pojištění se může pořádně prodražit. Prodražit se ale může i v tom případě, kdy pojištěni jste. Adekvátnímu pojištění je důležité věnovat více času, než se na první pohled může zdát.

Nelézt v dnešní době člověka, který se nepojistí před cestou do zahraničí, to není žádná legrace. V tomto směru je informovanost veřejnosti ohledně pojistných produktů na vcelku uspokojivé úrovni. Ne každý si je ale vědom rozdílů mezi jednotlivými produkty na trhu.

Základním kamenem každého cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh. V rámci cestovního pojištění pak lze zpravidla získat některá další připojištění, jako např. úrazové připojištění, pojištění storna zájezdu, pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti apod.

Některé pojišťovny nabízejí v rámci škály svých produktů cestovní pojištění pro lidi pěstující rekreační sporty – běžně se prodávají pojistky na lyžařské zájezdy. Některé pojišťovny dokonce nabízejí cestovní pojištění s plněním i v případě rizikových sportů.

Klasické cestovní pojištění pro turistické cesty obsahuje množství výluk z plnění. V praxi to znamená to, že koupí-li si nadšený sportovec nejlevnější cestovní pojištění na trhu a pak si zlomí nohu při lyžování, pojišťovna mu dost možná nezaplatí ani korunu.

V dnešní době není příliš zvykem, a to je škoda, aby lidé opravdu četli všeobecné pojistné podmínky, které dostanou v pojišťovně při koupi každé pojistky. A právě v těchto všeobecných pojistných podmínkách jsou často velmi cenné informace. Minimálně odstavec „Výluky z pojistných plnění“ by si měl přečíst každý.

Lyžování představuje již tradiční příklad. V leckterých pojistných podmínkách se ale dočteme, že pojišťovna neplní ani v případě amatérských soutěží a tréninků. Je tedy docela dobře možné, že nemusí proběhnout adekvátní odškodnění ani v okamžiku, kdy si skupina turistů přátelsky zahraje tenisový turnaj a jeden nešťastník si při té příležitosti vymkne kotník.

Očekává-li tedy klient pojišťovny, že se nějakému sportu bude během své cesty věnovat, měl by na tuto skutečnost upozornit zaměstnance pojišťovny a ověřit si, zda právě v případě jeho sportu neexistuje v rámci pojistné smlouvy nějaká výluka.

Za pojištění cesty, při které hodláte rekreačně sportovat, zaplatíte obvykle o něco vyšší částku. V závislosti na mnoha faktorech se navýšení nákladů v různých pojišťovnách pohybuje na úrovni několika desítek procent, výjimkou nejsou ani 100% přirážky k sazbám v případě rekreačních sportů.

Ani běžné pojistky zahrnující sportovní turistiku nemusí obsahovat krytí v případě rizikových sportů. Mezi ty se zpravidla řadí horolezení, rafting, potápění s dýchacím přístrojem, paragliding apod. Do stejné kategorie (tj. těžko pojistitelné) mohou spadat úrazy na volném moři nebo např. v džungli.

dan_z_prijmu

Pro rizikové sporty už není zdaleka jasné, že bude každá pojišťovna připravena podobnou pojistku nabídnout. Je tedy nutné hledat a ptát se na konkrétní podmínky. Pojistné bývá dosti vysoké a ne každý je ochoten takové částky platit. Šetřit právě na něm se ale opravdu nevyplácí.

Každý, kdo vyráží na vytouženou dovolenou, by měl věnovat náležitou pozornost volbě adekvátního cestovního pojištění. Těch několik minut strávených nad všeobecnými pojistnými podmínkami může později ušetřit statisíce.

Cestoval/a jste v zahraničí bez cestovního pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).