Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kupónová privatizace a Jaroslav Lizner, oběť či pachatel? od čaroprd - neřekl bych že kuponová privatizace byl neúspěšný pokus,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2011 22:29

    čaroprd (neregistrovaný)

    neřekl bych že kuponová privatizace byl neúspěšný pokus, jednak nešlo s těmi podniky nic jiného - rozumějšího vymyslet a kdo měl alespoň minimální ponětí o co jde, mohl si docela dobře "přilepšit" a to zcela dle zákonů i morálky.
    Bohužel většina "vepřoknedlo" se nechala zneužít Koženým apod.

  • 2. 5. 2011 15:38

    Honza (neregistrovaný)

    "s těmi podniky nic jiného - rozumějšího vymyslet"

    Prodat v dražbě tomu, kdo dá nejvíc? Myslím, že pak by bylo a něco víc případů typu Škoda MB a o něco míň případů typu Poldi Kladno.

  • 2. 5. 2011 16:20

    thr

    Tohle je hodně sporné - dá se najít i pěkných pár příkladů, kdy se posléze k podniku nějaký silný zahraniční partner dostal, ale zdaleka ne všechny tyto případy skončily úspěšně.
    Přiznejme si, že spoustě podniků by nepomohlo asi nic a zájem a utržené částky za ně by při dražbě nebyly nijak zajímavé, Navíc by se na ty nákupy braly úvěry a dost možná by to jen dále zvedlo ztráty bankovního sektoru a (už tak velké) náklady na jeho následnou sanaci. A v neposlední řadě by asi vše šlo pomaleji a u řady podniků by před privatizací stát spíš cpal peníze do nich.

    Já se s odstupem kloním k poměrně neutrálnímu hodnocení kupónové privatizace - sice se zdaleka vše nepovedlo, ale na druhé straně se obávám, že představy o tom, jak by při jiném způsobu privatizace bylo "vše krásné" jsou víc než naivní.

  • 21. 8. 2012 22:11

    wrah (neregistrovaný)

    Představa, že vše vyjde na 100% je hodně naivní. Na druhou stranu rozhodně nebylo nutné nechat tolik podniků hned zavřít a další převzít zahraničními "partnery" jen tak zadarmo. Ano, spousty těch fabrik bylo naprosto nekonkurences­chopných, ale spousty jich koupili šikulkové, kteří jen ukecali zaměstnance, aby jim svěřili svou kuponovou knížku, následně továrnu zavřeli a železo vyvezli se ziskem do sběru. 100% zaměstnanců šlo na dlažbu a pozor: NEBYL to trestný čin.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).