Hlavní navigace

Kuny a srny. Vtipná reklama ukazuje na problémy, které nechcete s autem zažít

20. 11. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Srážky se zvěří nebo poškození vozidel po zvířecí návštěvě. To jsou denní fakta na cestách. Srny míří na chladiče, zajíci útočí na mlhovky a kuny na kabelové rozvody. Na „zvířecí válku“ upozorňuje reklamní klip Generali. Ale vážnější jsou statistiky.

Jsou malí, hbití a mají ostré zuby. Čekají na příležitost, a když ji dostanou, rozhryžou všechno, na co přijdou. Připadá vám to jako začátek nepodařeného hororu? Máte pravdu. Jde o horor, který na vlastní kůži zažilo už 26 % českých řidičů. Skoro každý třetí majitel auta u nás má zkušenost s překousáním kabelů v motoru, 4 % se dokonce s řáděním zvěře v útrobách svého auta setkali opakovaně. A 55 % Čechů zná někoho, komu se to stalo. Pachatelem bývají nejčastěji hlodavci a kuny, kteří útočí nejčastěji podzim. Věděli jste, že kuna není hlodavec? Jde o lasicovitou šelmu, která už dávno není jen postrachem kurníků. Její schopnost vybílit hnízdo domácí drůbeži je sice pověstná, ale když se zakousne do kabelů, můžou jít škody na autě až do tisíců, říká Honza Marek mluvčí pojišťovny Generali.

Video: Nebezpečí hlodavců v podobě reklamy od Generali pojišťovny

Příliš zábavné ale není, že jen 35 % motoristů pozná, že vybavení jejich auta poškodily zuby nezvaných hostů. Skoro čtvrtině (24 %) to musí říct někdo jiný, 23 % řidičů se to dozví až v autoservisu, kam své auto dopraví, a 5 % motoristů raději rovnou zavolá do pojišťovny na asistenční službu, protože nevědí, co s jejich autem je. Většina rozkousaných kabelů a dalších součástek v prostoru motoru totiž končí nepojízdností auta. Stačí zavolat na asistenční linku, jejíž číslo máte na zelené kartě, a my jsme schopni vám říct, jestli v tomto případě máte na pomoc ze svého pojištění nárok. Pokud ano, vysíláme okamžitě na místo pomoc, která nepojízdný automobil odtáhne do nejbližšího servisu, popisuje běžnou praxi Jitka Ševčíková z Europ Assistance.

Škody způsobené přehryzanými kabely dosahují průměrně několika tisíc korun. V průzkumu, který si nechala Generali zpracovat, 16 % řidičů uvedlo, že zvířata na jejich autě způsobila škodu mezi dvěma až pěti tisíci Kč. U 5 % řidičů to bylo dokonce více než pět tisíc Kč. „Ročně u nás v pojišťovně řešíme zhruba čtyři stovky případů, kdy majitelům aut hradíme škody způsobené v motorovém prostoru právě zvířaty. Nejde přitom jen o kabely, ale také o části chladící a brzdové soustavy nebo o tlumicí hmoty,“ vysvětluje Patrik Nauš, ředitel likvidace pojistných událostí motorových vozidel pojišťovny Generali. Přestože má tolik lidí vlastní zkušenost s překousanými kabely, polovina českých motoristů nepoužívá žádné preventivní opatření.

Ta druhá polovina se poškození svého auta zuby hlodavců a jiných zvířat snaží předcházet různými formami prevence:

  • Sprej: nejoblíbenější je sprej, ten používá 23 % respondentů. Na našem trhu jsou k dostání ve sprejích speciální směsi na odpuzení kun a hlodavců.
  • Psí chlupy v motoru auta: poměrně hodně řidičů (až 19 %) spoléhá na babské rady. Pach psích chlupů má odradit kuny a hlodavce od nezvané návštěvy.
  • Elektronické rušičky: na moderní techniku spoléhá 12 % respondentů.
  • Pojištění: 15 % motoristů spolehá na to, že jim opravy následků řádění zvířat uhradí pojišťovna.

Kde zvířata nejčastěji útočí? 

V autě zaparkovaném na ulici ve městě. Vyhovuje jim zejména anonymita a dostatek potravy u kontejnerů na sídlištích. V bezpečí vaše auto není ani zaparkované u rodinného domu na zahradě. Hlavně v zimě hrozí, že zvířata budou chtít okusit teplo vaší garáže. Zaparkované auto se spoustou chutných kabelů, kterým v zimě až tak často nejezdíte, mohou brát jako pozvání k prostřenému stolu.

Jak kunám chutná vaše auto?


Autor: pojišťovna Generali

Čtvrtina (25 %) dotázaných v průzkumu uvedla, že jejich pojištění poškození auta zvířaty nekryje. Dalších 34 % motoristů vůbec nevědělo, jestli se jejich pojištění na poškození auta zvířaty vztahuje. Přitom tento typ pojištění vyjde na pár desítek korun ročně. 

Například pojišťovna Generali nabízí hned dvě řešení. Buď můžete uplatnit nárok na úhradu škody z allriskového havarijního pojištění, nebo speciálního připojištění. To si u nás mohou motoristé pořídit k povinnému ručení. Kryje škody způsobené nejen kunami nebo hlodavci. Připojištění se totiž vztahuje na poškození od jakéhokoliv zvířete, popisuje Miroslav Matějka, manažer pojištění motorových vozidel v Generali. Zmíněné připojištění stojí 89 Kč ročně a pokrývá škody do 30 000 Kč v jednom roce. Spoluúčast je přitom 1000 Kč.

Nebezpečné jsou i srážky se zvěří

Vaše auto samozřejmě neohrožují jen vetřelci ničící vnitřní vybavení vozidla. Tragickými následky může skončit také dopravní nehoda vyvolaná střetem se zvěří. Podle průzkumu Centra dopravního výzkumu (CDV) a pojišťovny Generali, který byl příznačně nazván SRNA Index, se počet blíží k osmi tisícům.

SRNA index na území ČR od roku 2010 do 2019

Počet srážek aut se zvěří roste.
Autor: Centrum dopravního výzkumu

Počet srážek aut se zvěří roste.

Počet srážek aut se zvěří neustále roste. Zvířetem, s nímž hrozí kolize nejčastěji, je prase divoké.

Počet srážek s vybranými živočišnými druhy za poslední rok

Počet srážek s vybranými živočišnými druhy za poslední rok
Autor: Centrum dopravního výzkumu

Počet srážek s vybranými živočišnými druhy za poslední rok

Index SRNA mapuje počet srážek se zvěří a výši takto vzniklých škod na jeden kilometr sledované silniční sítě v konkrétním kraji a okrese. Vycházíme ze srovnání délky silnic III. a vyšších tříd, počtu nehod a celkové výše škody, která kromě poničeného vozu počítá i se škodou na zdraví, životě a dalším majetku spočítané podle metodiky CDV, vysvětluje Michal Bíl, expert na problematiku střetů se zvěří Centra dopravního výzkumu. Index pracuje s daty Policie ČR a údajů CDV. Srážka nejčastěji hrozí v období podzimu. Nejfrekventovanějším obdobím, kdy dochází ke střetům jsou brzké ranní hodiny, nebo naopak hodiny krátce po západu slunce, kdy bývá srážek se zvěří nejvíce.  

skoleni_15_4

Celkový počet srážek za jednotlivé hodiny během dne

Celkový počet srážek za jednotlivé hodiny v týdnu: 1
Autor: Centrum dopravního výzkumu

Celkový počet srážek za jednotlivé hodiny

Průměrná výše škody vzniklé při srážce zvířete s automobilem se pohybuje kolem 40 000 Kč. Vzhledem k počtu těchto nehod (podle policejních statistik jich od dubna do září 2019 bylo 7872) se dá odvodit, že za půl roku čeští motoristé a jejich pojišťovny za opravu takto poškozených automobilů zaplatí více než čtvrt miliardy korun. V Generali v souvislosti se střety se zvěří řešíme kolem tří tisíc pojistných událostí ročně. Jde přitom o případy jak z připojištění u povinného ručení, tak z havarijního pojištění. Jen na těchto škodách tak ročně vyplatíme přes sto milionů korun. V roce 2017 jsme vyplatili 111 milionů, loni už 116,3 milionu korun, říká Patrik Nauš.

Počet srážek se zvěří podle krajů rok 2019

Počet srážek se zvěří podle krajů.
Autor: Centrum dopravního výzkumu

Počet srážek se zvěří podle krajů.

Největší škoda způsobená srážkou se zvěří v přepočtu na jeden kilometr komunikací připadá na hlavní město Prahu s částkou 31 202 Kč. Následuje Moravskoslezský kraj se škodou 11 009 Kč a Ústecký kraj s částkou 10 601 Kč. Pokud bychom se podívali na jednotlivé okresy, pak nelichotivé prvenství obsadila opět Praha (31 202 Kč), následovaný okresem Sokolov (27 101 Kč) a Praha-západ (18 980 Kč). Nejvíce dopravních nehod se stalo ve Středočeském kraji. Za půl roku na zdejších silnicích došlo k 1816 srážkám se zvěří. Následují Ústecký kraj s 951 nahlášenými nehodami a kraj Vysočina, kde řidiči ke srážce se zvěří během půl roku volali policii v 915 případech.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).