Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Které zaměstnání přežije krizi? od tomas - Vazeni, prosim, uprimne se pokuste porovnat Vasi soucasnou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 3. 2009 16:31

    tomas (neregistrovaný)
    Vazeni, prosim, uprimne se pokuste porovnat Vasi soucasnou spotrebu s tou, ktera byla pred rokem 1989.

    Kolik jidla mate v lednici dnes? Kolik jste si ho museli vypestovat sami?
    Kolik elektroniky mate doma?
    Jak casto jezdite autem?
    Muzete koupit Vasemu diteti kopacak? Nebo na nej nemate?

    U me je to jednoduche - vseho mam alespon 5x vic - kupni sila je lepsi a lide si uz na to zvykli. Nikdy jsme se nemeli lepe - celorepublikova kvalita zivota je na historickych maximech.

    Jediny problem vidim ve schopnosti lidi hospodarit a ochote pracovat:
    nekteri si proste nedokazi zpocitat kolik vydelaji a kolik utrati. A diky moznosti si pujcit na cokoliv bez schopnosti splacet se lide vlastni vinou dostavaji do problemu a potom nadavaji na system. A maji pravdu, nekteri lide nejsou pripraveni se sami rozhodovat a system jim ji nemel poskytnout.
    kazdy kdo chce pracovat, tak muze a dobre. Mel by byt trochu flexibilni a ochotny. V Praze na kazdou pozici chybi lide, prace tu je ohodnocena dobre, ale lide radsi sedi v Usti a nadavaji na system.

    nektere veci proste nechapu? proc nereknou, ze jsou pohodlni a nechcou si (i svym blizkym) veci komplikovat. neni to slabost?
  • 25. 3. 2009 9:00

    anonymní
    Jde o to, jestli onu spotřebu mají 5x vyšší všichni /že 2/3 populace nedosáhnou na průměrný výdělek - snad o nečem hovoří/. Je sice hezký pohled na super hyper plné koše, ale tam jezdí jen část obyvatel. Navíc v minulosti ženská musela každý den letět po práci do obchodu, a přitáhla dvě plné tašky čerstvého zboží. Sečteme-li ony jednotlivé nákupy do jednoho týdenního, vychází to objemově podobně. Jen s tím zásadním rozdílem, že za minulého režimu byly potraviny naváženy do obchodu denně, čerstvé, bez přídatných chemikálií vyvolávajích rakovinu. Na druhé straně třeba v zimě nebylo v obchodech tolik čerstvé zeleniny a ovoce /pamatuji si tak na venkově, ovšem když jsem přijel do Prahy, tam měli třeba Státní statky hl.m. Prahy skleníky, ve kterých pěstovali v zimě okurky, což jinde na venkově bylo nevídané sehnat v obchodě čertsvou okurku/. U řezníka se muselo stát už od 5 od rána, aby mi pak k hezkému masu vnutil i kus bůčku nebo pajšlu. Ale opět jen na venkově, v Praze na Václaváku bylo několik řezníků, kde výlohy přetékaly krásným masem,

    Jídlo jsem si za minulého režimu žádné nepěstoval, i když možnost tu byla. Ale potraviny byly tak levné, že se to zkrátka nevyplatilo. Ale co sleduji v poslední době, tak se kolchozničení a chov drobného zvířectva opět rapidne rozrůstá.

    Elektroniku máme: barevnou TV, mrazák, ledničku, žehličku, vysavač, video, počítač, mobily. Kromě posledně dvou jmenovaných jsme měli vše i za socialismu.

    Autem jezdím cca o 2 tisíce km ročně víc než kdysi. Ale že bych si mohl dovolit vedle bytu držet ještě nějaké rekreační stavení a na něj týden co týden jezdit desítky km, jak je to běžné u Pražáků, tak na to opravdu nemáme.

    Co je to "kopacak" - nevím ...

    Domnívám se, že éra, kdy lidi nechtěli pracovat, je už dávno za námi. Dnes nemohou pracovat, i když chtějí. Většina lidí si dovede spočítat, kolik vydělá a kolik utratí. Pominu "chlebíčkáře a zákuskáře", kteří se uvedeným cpou týden po výplatě, aby pak do další výplaty chodili odvezdávat prázdné lahve a brali králíkům starý chleba, aby nechcípli hlady. Ale u mnoha lidí dochází k nesouladu mezi příjmy a výdaji. Opět pominu ty, co si půjčí na vánoce nebo na dovolenou, ale pokud občan domů přinese 12 tisíc čistého a jen náklady na bydlení tvoří 10 tisíc, tak jak má počítat, aby vyšel? Má jít bydlet pod most nebo chodit nahý? Ono už stačí to, co lidí nakupuje u Vietnamců zdravotně závadné oděvy zkrátka jen pro to, že na lepší zkrátka nemá. Právě tady lidi počítají, a aby si zachovali jakýs takýs životní standard, tak šetří i takto.
    Ono donedávna spousta hypotéčníků byla Jura. Nepočítali s tím, že mohou přijít o práci, že přijde nemoc či úraz a najednou není z čeho splácet. Velké množství rizikových úvěrů a exekucí /ke kterým před 89 vlastně nemohlo pomalu ani dojít/ snad hovoří za vše. Neměli si tedy úvěry brát? Pak by ekonomika pošla už daleko dříve, protože velká část obyvateli utracených peněz šla bohužel z úvěrů, nikoliv z úspor, jak bylo běžné před 89. A banky v kriti přestaly půjčovat, lidé šetří a odkládají nákupy, což vede k dalšímu prohlubování krize, protože podniky nevyrábí, protože nemají odbyt. Je to začarovaná spirála.

    »kazdy kdo chce pracovat, tak muze a dobre« - jestli jste se někdy zajímal, o jaké pracovní nabídky jde - sám byste asi žádný z nabízených fleků nepřijal. Velká odpovědnost, odměna vzhledem k výši životních nákladů nízká, práce o víkendech, v noci, za nelidských podmínek, vysoké náklady na dojíždění z "vlastních" peněz .... Každý normální člověk chce nějaké soukromí, a ne si nechat neustále srá* na hlavu /po vašem »Mel by byt trochu flexibilni a ochotny«. Pokud máte rodinu, určitě byste taky nechtěl být od ní odloučený a makat někde v Praze. Někomu nevyhovuje tamní ovzduší. A dojíždění přináší další náklady, rovněž tak nějaké přechodné ubytování. Bavíme-li se o běžných, ne VIP a nedostatkových pozicích, tak taková pokladní v tescu bere prd jestli dělá v Praze nebo Nepraze. A uznejte, že třeba za 10 hrubého byste takovou práci nedělal ani vy. A pokud lidé musí přijímat hůře placenou práci, jde o pokles jejich životní úrovně. Nejde tedy o pohodlnost, slabost ale o důležité důvody, o lidskou důstojnost, o právo na spravedlivou odměnu za vykonanou práci.
    Ne všichni lidi
  • 25. 3. 2009 9:13

    anonymní
    Omlouvám se, že jsem odklepl omylem nedokončený příspěvek, takže dokončuji:

    Ne všichni lidi jsou workoholici či ještě v 35letech svobodní a proto své návyky nemohou vyžadovat i po ostatních, víceméně normálních lidí. Ti si chtějí odmáknout svých 8,5 hoďky, víkendy volné a mít klid, za který si ovšem pořídí bez problémů věci běžné v 21. století (auto, elektroniku, dovolenou ...). Kdo se bude chtít mí nadstandardně a chtít letět třeba na Měsíc, tak ten může jít dělat do tesca za kasu o víkendu, a za tuto nadstandardní práci, kdy všichni ostatní jsou doma s rodinou, u telky nebo jezdí po nákupech, dostat i nadstandardní odměnu.
  • 29. 3. 2009 15:03

    anonymní
    A vy zase svoji blbost. Třeba na to někdo opravdu nemá zdraví, sílu, musí se starat o rodinu, nebydlí ve "správné lokalitě" (pomiňme teď flákače atd.)... Ale sytý stejně hladovému nevěří, tak co tady zase řešíme, že...
  • 25. 3. 2009 10:43

    Jimmy (neregistrovaný)
    Že 2/3 populace nedosáhnou na průměrnou mzdu hovoří pouze o tom, že matematika funguje. V situaci kdy mzda zdola je omezená a shora nikoliv tomu nemůže být jinak, nezávisle výši průměrné mzdy. Aby 1/2 dosáhla populace dosáhla na průměrnou mzdu museli by být nařízené 3 možné situace.

    1. Minimální mzda by byla nula a maximální dvojnásobek průměru. - To si nedovolili nařídit ani komunisti.
    2. Minimální mzda by musela být i záporná a to v neomezené výši a maximální mzda by mohl být jako dnes neomezená.
    Toto je zjevný nesmysl, platit desetitisíce nebo statisíce za to, že pracuji nikdo nebude.
    3. Všichni budou mít stejně, máme přece stejné žaludky. Pak bude mít dokonce 100% populace průměrnou mzdu. Jen nevím kdo se při takovémto stavu bude o cokoliv snažit.
  • 8. 4. 2009 7:39

    Pupicek Starostlivy (neregistrovaný)
    hazis perly svinim, tohle je mimo moznosti pochopeni vetsiny diskutujicich. Je to smutny pribeh, ale fakt je to pro vetsinu lidi nepochopitelny. Mel by se vic propagovat median, cili hranicni mzda kde 50% pracujucich ma min a 50% vic. Aby clovek vedel, jestli je v hornich nebo dolnich 5 milionech :). Pripadne jsou pekny tabulky na webu statistickyhoi uradu, kde se muze clovek snadno presvedcit jak moc je vylucny (resp.kolik lidi je na tom lip).

    Doporucuji PT diskutujicim nastudovat si vyznam Gaussovy krivky.
  • 8. 4. 2009 9:09

    anonymní
    Statistickým tabulkám moc nevěřím. Není co tak dlouho, se udělali chyba v desetinné čárce a nikdo na to málem nepřišel.
    A oficiální údaje o inflaci - vždyť je to výsměch všem lidem používající hlavu i k jiným účelům, než aby jim nepršelo do krku.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).