Hlavní navigace

Názor k článku Které náklady jsou daňově uznatelné a které naopak ne? od vera - I fyzická osoba, která podniká nebo má příjmy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2019 9:17

    vera (neregistrovaný)

    I fyzická osoba, která podniká nebo má příjmy podle § 8 až 10 zákona o daních z příjmů, může dosáhnout tak vysokých příjmů, že je potom povinna vést podvojné účetnictví a pak uplatňuje náklady ve skutečné výši. Podnikatelé - právnické osoby, ty musí vést pdvojné účetnictví od svého vzniku. V té větě je napsáné "OSVČ nebo podnikatel". Pisatel tedy zřejmě mínil OSVČ tak, jak zní její plný název - osoba samostatně výdělečně činná a jako podnikatele měl na mysli právnické osoby. Právnickou osobou je např. s.r.o. o jednom účastníkovi. Někteří OSVČ zakládají společnosti s ručením omezeným o jednom účastníkovi se základním vkladem např. 100,--.
    Naopak vy máte v té své druhé větě chybu - "OSVČ podnikatel" - ne každý podnikatel je OSVČ. OSVČ podle mne nejsou podnikatelé, jsou to živnostníci. A další chyba je "protože většina používá paušál". Ta většina nepoužívá, ta většina uplatňuje. A není to paušál, je to uplatnění výdaje procentem stanoveným zákonem pro každou činnost v jiné výši. Slovo paušál je nesprávné, i když na těchto stránkách toto slovo používá i autor článků.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).