Hlavní navigace

Která banka vám při refixaci umožní navýšit hypotéku bez doložení příjmu?

3. 7. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Při změně úrokové sazby vás banky nechají navýšit úvěr, často ale musíte znovu dokládat potvrzení o příjmech. Kde ho naopak potřebovat nebudete?

Poté, co minulý prosinec vešel v účinnost nový zákon o spotřebitelském úvěru, banky jsou v posuzování úvěruschopnosti obezřetnější. Může za to ustanovení, podle kterého, pokud nebude před poskytnutím úvěru řádně posouzena vaše úvěruschopnost (jestli jste ze svých příjmů schopni úvěr splácet), je smlouva o úvěru neplatná (můžete namítnout do tří let od uzavření smlouvy). V takovém případě nemusíte platit žádný úrok z úvěru a ty, které už jste uhradili, vám musí věřitel vrátit. Jistinu pak budete splácet podle svých možností. To není cesta, kterou by se banky chtěly vydávat, a proto většinou upustily od poskytování hypoték bez dokládání příjmů.

Trochu jiná situace nastává v případě refinancování, kdy za sebou máte dobrou úvěrovou historii, tedy poctivě a včas splácíte. Pak můžete dosáhnout toho, že pokud se u vás nezměnila finanční a rodinná situace, umožní vám některé banky refinancovat hypotéku bez dokládání příjmů.

Dnes se zaměříme na situaci, kdy se vám blíží konec platnosti úrokové sazby (tzv. refixace) a vy byste si rádi navýšili úvěr. Které banky vám to umožní bez dokládání příjmů, které budou trvat na příslušném potvrzení a které neumožňují navyšovat hypotéku během změny úrokové sazby vůbec?

Místo refixace nové refinancování

Navýšení hypotéky v průběhu splácení neumožňuje například Air Bank. Ta zatím neposkytuje hypoteční úvěry jako takové, ale pouze hypotéky na refinancování. V tomto případě je ale nutné dodat, že přecházíte-li k Air Bank s hypotékou od konkurence, můžete v tomto okamžiku (později už nikoli) původní hypotéku navýšit maximálně o 700 tis. Kč. Reálně budete navyšovat o částku, kterou vám dovolí vaše příjmy, protože Air Bank trvá u poskytování hypotéky vždy na doložení příjmů.

Navyšovat stávající úvěr neumožňuje ani Česká spořitelna. I zde je ale možné refinancovat stávající úvěr s navýšením o další účel. Banka v takovém případě ale vyžaduje doložení příjmů.

Expobank a mBank navyšování hypotéky během splácení bez doložení příjmů neumožňují. Standardně to nedělá ani Fio banka. Zdeněk Kovář ale připustil, že by to bylo možné na základě individuálního posouzení a pak by k tomu banka přistupovala jako k nové hypotéce.

Hypotéku navýšíte, ale jen s potvrzením o příjmech

U Equa bank hypotéku během jejího trvání navýšit umí, ale vždy znovu vyhodnocují úvěruschopnost klienta. S sebou tedy budete potřebovat i potvrzení o příjmech od zaměstnavatele nebo daňové přiznání, pokud podnikáte. Banka v tomto případě nemá žádná omezující pravidla co se týče např. limitu navýšení splátky či výše úvěru. Limitem je v tomto případě váš příjem. Podobně musíte doložit příjem i u Komerční banky, Monety Money Bank, Oberbank a UniCredit Bank. Možnost navýšení bude v těchto případech omezena vaší schopností splácet a výší zástavní hodnoty nemovitosti.

Kde navýšíte úvěr i bez doložení příjmů

Hypoteční banka, ČSOB a Poštovní spořitelna umožňují klientům navýšit úvěr bez dokládání příjmů podle následujícího klíče:

  • navýšení původní splátky o 10 % (max 1000 Kč) v případě nových klientů,
  • navýšení původní splátky o 15 % (max 1500 Kč) v případě stávajících klientů banky.

Klientům tyto banky umožní navýšení hypotéky jen za předpokladu, že se zásadně nezmění jejich úvěrová situace, tedy například nesplácí další nový úvěr, který by přesáhl svou částkou půl milionu korun.

Podobně umožňuje navýšit hypotéku během refixace také Raiffeisenbank, a to maximálně o 10 % a nejvýše o 200 000 Kč nad původní jistinu.

skoleni_15_4

Hypoteční úvěr navýšíte během změny úrokové sazby i u Sberbank, opět maximálně o 200 tis. Kč s tím, že splátka se může navýšit max. o 10 %. V případě, že máte řádně zaplaceno 12 anuitních splátek, jde to s pouhým deklarováním příjmu. To znamená, že nemusíte nosit potvrzení o příjmu, jen v žádosti uvedete výši vašeho příjmu a banka si jen ověří váš platný pracovní poměr nebo živnostenské oprávnění.

Jak jsou na tom banky s ochotou vás nechat refinancovat úvěr bez možnosti dokládání příjmů (tedy jen s deklarováním příjmů), shrnuje následující tabulka:

Možnost refinancování bez dokládání příjmu
Banka Podmínky refinancování bez klasického dokládání příjmů
Air Bank
Česká spořitelna individuálně (podmínky blíže nespecifikovány)
ČSOB – dva doklady totožnosti,
- doložit původní smlouvu o úvěru,
- doložit novou žádost, v níž vyplníte výši příjmů
- min. 12 řádně uhrazených splátek
Equa bank Doložit jeden výpis z hlavního běžného účtu každého z žadatelů.
Expobank
Fio banka Podmínky:
- čisté bankovní i nebankovní registry,
- o refinancování musí žádat stejní žadatelé jako u původního úvěru,
- splátka musí být nižší nebo stejná jako u původního věřitele,
- alespoň 12 řádně uhrazených splátek.
Hypoteční banka – dva doklady totožnosti,
- doložit původní smlouvu o úvěru,
- doložit novou žádost, v níž vyplníte výši příjmů,
- alespoň 12 řádně uhrazených splátek
Komerční banka – doložit dostatečný příjem (nespecifikováno),
- alespoň 12 řádně uhrazených splátek,
- původní smlouva o úvěru musí být starší 34 měsíců,
- nedochází k navýšení úvěru
mBank – doložit příjem čestným prohlášením a výpisem z běžného účtu za 1 měsíc (pokud jde o zrychlené refinancování nebo LTV do 50 %),
- min. 24 řádně uhrazených splátek,
- v případě živnostníků čestné prohlášení o výši příjmu + 3 výpisy z běžného účtu
Moneta Money Bank
Oberbank
Poštovní spořitelna Doložit:
- dva doklady totožnosti,
- původní smlouvu o úvěru,
- alespoň 12 řádně uhrazených splátek,
- novou žádost, v níž vyplníte výši příjmů.
Raiffeisenbank – min. 12 řádně uhrazených splátek,
- nesmí dojít k navýšení měsíční splátky,
- u úvěru musí být stejní žadatelé jako u úvěru původního
Sberbank – min. 12 řádně uhrazených splátek,
- žadatel jen příjmy uvede v žádosti, banka ověřuje pouze platný pracovní poměr nebo živnostenské oprávnění,
- nezměněná finanční a rodinná situace
UniCredit Bank – min. 18 řádně uhrazených splátek,
- nezměněná finanční a rodinná situace
Wüstenrot hypoteční banka – min. 12 řádně uhrazených splátek,
- nezměněná finanční a rodinná situace

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).