Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kryptokarty se štědrým cashbackem. Která je lepší? Binance Card nebo Crypto.com? od anonym - Článek dobrý. Ale půlka pravdy uniká. Připisují ti to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 10. 2021 14:14

    bez přezdívky

    Článek dobrý. Ale půlka pravdy uniká.
    Připisují ti to v kryptoměnách. A krypto musíš to zdanit. tedy daníš to co ti připíšou a daníš, když za to něco kupuješ, když kartou platíš.
    Tedy minimálně 15% daň. Každý nákup za krypto se také daní.
    Je to jako kdybys obchodoval. Chtěl bych vidět jak z toto počtu transakcí dáváš dohromady podklad pro FÚ.
    A že na to nepřijdou? Zatím možná. Ale do pár let na to budou mít soft a dopočítají zpětně.
    Za ty starosti to fakt nestojí.

  • 7. 10. 2021 14:46

    empty2

    Kolega to píše přesně. Na jednu stranu spousta výhod, na druhou stranu neuvěřitelný opruz ohledně daní. Jako fandu krypta by mě taková karta z principu lákala, ale jako praktika, který chce být před FÚ čistý, mě danění každého použití karty děsí.

    Danění cashbaků je relativně jednoduché, do ostatních příjmů se započítá aktuální hodnota cashbacku (proti fiatu, eur) a v případě útraty se takto přiznaná hodnota použije jako náklad.

    Dokážu si i každou transakci konverze krypta na fiat představit jako příjem. Ale pro každou transakci řešit náklady na pořízení daného krypta mi přijde jako psycho. Možná to nějaká ze společností vymyslí a vimplementuje. Ale v dané situaci mi přijde používat takovou kartu a děsit se, jak se to zaúčtuje a dodaní, jako obrovský strašák.....

  • 7. 10. 2021 15:38

    Tom

    Popsané komplikace nastávají pokud utrácím krypto, ale to je pak úplně to samé, jako když krypto prodám na burze. Jen tady to bude místo jedné větší položky mraky malých. Ale to asi není nic, co by účetní nezvládl.

    Pokud mě krypto nezajímá a chci jen cashback, vyberu si Crypto.com a nabíjím si ji eurem = s kryptem nepřijdu do styku. Resp. jen získávám v kryptu cashback v CRO a můžu to třeba řešit tak, že ho překlápím do BTC a zdaním někdy později, když budu chtít BTC prodat.

    Netvrdím, že je to jednoduché, ale zejména u Crypto.com ty benefity podle mě převažují.

    BTW: cashback u českých karet se nedaní, ne? Jak je to řešené tam?

  • 7. 10. 2021 17:23

    empty2

    Souhlasím s Vámi, fakticky je platba kryptem totéž, co jednorázový prodej. Akorát těch položek může být opravdu hodně. Primárně mi šlo o to, upozornit na to daňové úskalí. Je dost lidí, kteří daňovou stránku neřeší a pak se diví.

    Dovolím si Vás opravit, i konverze krypta do jiného krypta by se měla dle českých úřadů danit, ne jen výstup do fiatu.
    Logicky i trejdování třeba BTC proti USDT je vlastně konverze krypta za krypto, ale každá taková transakce by se měla přiznat a zdanit.

    Jasně že jsou borci, kteří tvrdí, že trejdování proti stablecoinu jsou vlastně jen čísílka na burze a zisk vzniká až výstupem do fiatu. Ale hádejte se a suďte se s FÚ, kdo na to má?

    Ohledně cashbacků v Čechách by měl odpovědět nejlépe nejaký bankéř nebo daňař, který to ví určitě. Já bych očekával obdobnou situaci jako u úroků, u privátních účtů daní za klienta banka srážkou, u podnikatelského účtu se úroky berou jako příjmy z kapitálového majetku...

  • 7. 10. 2021 19:28

    PřezdíFka

    Stahnete si na konci roku od nich CSVcko, natahnete do Excelu a za 5min mate podklad pro danove priznani.

    Ale jednodussi samozrejme je zajit si anonymne do bitcoinmatu pro hotovost :-)

  • 8. 10. 2021 7:45

    empty2

    Jasně, vytvořit si v excelu na základě vynerovaného CSV přehled všech transakcí je skutečně otázka minut. Ale hlavní problém je ocenění prodaného nebo utraceného krypta.

    Ono o tom moc lidí neví a koluje dost zastaralých informací. Loni se Generální finanční ředitelství rozhodlo, že jediným způsobem pro ocenění krypta je FIFO. Žádný vážený průměr, o kterém mluví zákon o dani příjmů.

    Představte si, že máte nějaké hodl portfolio, které pomalu rozšiřujete, do toho trejdujete a používáte zmíněnou kartu.
    To už je opravdu na účetního, jde to i v excelu, ale člověk do toho už musí vidět. Jde o to, že se vám mixuje několik typů transakcí a FIFO je zvlášť pro hodlery, kteř si občas zatrejdují pěkně nepřátelské.

  • 8. 10. 2021 9:20

    Tom

    To s tím daněním tradování proti stablecoinům je asi složitější. Taky jsem slyšel názor, že i směna krypto -> jiné krypto se má danit, ale mně se zdá, že ten názor je v menšině a spíše i odborníci razí to, že dokud nevystoupím do fiatu, nedaní se.

    Ale to samozřejmě není mé finanční doporučení a každý ať se pro jistotu poradí se svým daňařem :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).