Hlavní navigace

Názor k článku Kreditní karty - splňte podmínky a možná ji dostanete od Koudelka - V kreditní kartě nevidím žádný přínos. Zadlužovat se při...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2007 8:11

    Koudelka (neregistrovaný)
    V kreditní kartě nevidím žádný přínos.
    Zadlužovat se při běžných nákupech?
    Když už, tak je dle mého selského rozumu výhodnější mít kontokorent k účtu, kde nejsou tak vysoké úroky. Ale zas tam není 45 dnů bezúročného období.
    Kdysi mi v České spořitelně doslova vnutili kontokorent ke sporožiru. Sice jsem jej nikdy nepotřeboval, ale když to bylo zdarma, tak snad v rámci pamatování na zadní kolečka jsem si jej nechal zřídit, jakož i spousta dalších klientů (asi měli nějakou reklamně-náborovou akcí s plánem prodeje a tučnými odměnami za udolávání klientů). Po nějaké době však ČS zavedla poplatek za vedení KTK, aniž bych ho ovšem využíval. Chápal bych to tak ještě při čerpání KTK (obdobně jako o půjček jim nestačí úroky, ale ještě platíte za schválení, vedení či splátku), ale i tak to logiku moc nemá. Jelikož v rámci hrabivosti spořitelna dělala podobné prasárny i jinde, účet jsem zrušil a odešel jinam. Tam mi krátce po otevření účtu rovněž nabídli KTK, který jsem s díky odmítl. Sdělil jsem jim, jaké mám negativní zkušenosti s ČS a že takové nabízeníse nemám rád. Oni tvrdili, že takovéto praktiky jim jsou cizí a je fakt že mi nic nevnucují, a za ta léta, co u nich jsem, žádný poplatek z KTK (kromě % z čerpání) tam stále dle platných sazenmíků stále nemají. A % měli nižší než ČS. No, možná až si moji kladnou zkušenost přečte nějaký hrabivý kapitalista z mé banky, bouchne do stolu a nařídí taky svým ovečkám vnucování produktů, o k teré se klienti z vlastní iniciativy sami nepřihlásí.

    A jeden praktický postřeh: kreditní karta je velice ošemetná věc: pár lidí, co znám a má ji, se takhle dostalo do pro banku jistě příhodné roztočené spirály zadlužení se. Jak je naznačováno v článku, každý měsíc trochu přetáhli do mínusu. Zadlužení narůstalo. Sice to každou nově příchozí výplatou zaplácli, ale to zabředávání do dluhu neustále pokračovalo, pak přišla třeba nemoc, nebyly prémie či 13. plat a najednou tam lidi dlužili celou jednu výplatu a ten dluh nebylo z čeho zaplatit.

    Pokud si chci týden před výplatou dopřát chlebíčky nebo jiné věci ne zcela nutné k životu, tak na to je opravdu jak KTK, tak kreditky škoda.
    Mají-li však občané stále vyšší výdaje (rostou ceny všeho: energie, nájmy, potraviny, zdravotnictví, bydlení) a adekvátně k tomu se nezvedají jejich příjmy - půjde o nesoulad mezi příjmy a výdaji a měl by se tím někdo začít vážně zabývat. Sice máme průměrnou mzdu kolem 20, ale v hrubém a utrácíme v "čistém" a 2/3 populace na průměrnou mzdu nedosáhne, ale to je již jiné téma
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).