Hlavní navigace

Koupit Dluhopis Republiky? Vyrovná nejlepší termínované vklady, ale nestačí na inflaci

30. 11. 2018
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ministerstvo financí se vrací k prodeji dluhopisů pro občany. Vyplatí se být jako nadnárodní banka a koupit si ho? Analytici jsou skeptičtí. Srovnání ale ukazuje, že výnos by patřil u termínovaných vkladů k nejvyšším.

Ministerstvo financí oprášilo po čtyřech letech dluhopisy pro občany. Od pondělí 3. prosince tak budete moci opět půjčit peníze českému státu. Dostanete za to zhruba stejně jako velcí investoři, tedy banky nebo třeba penzijní společnosti. Za šest let to bude průměrný roční výnos před zdaněním ve výši 2,07 procenta. S Dluhopisem Republiky se tedy dostanete na zhodnocení nejvýnosnějších bankovních termínovaných vkladů a pod hranici inflace.

Se spořicími dluhopisy pro občany přišel poprvé v roce 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Tehdy zaujal bonusem pro občany, kterým dával výhodnější úrok než institucionálním investorům, a navíc se výnosy zpočátku nedanily. Současná nabídka je jiná. Výnosy už podléhají klasické 15% srážkové dani (ta má od roku 2020 vzrůst na 19 %) a navíc nabízený úrok se neliší od běžných tržních podmínek. Může naopak být ještě horší.

Výnos Dluhopisu Republiky podle nastavených podmínek odpovídá 2,07 procenta, to vše před sražením daně. Je tedy docela blízko výnosu státních dluhopisů s podobnou splatností. Jenže nový korunový dluhopis začne „běžet“ až za dva měsíce. A za tu dobu se výnosy současných dluhopisů pohnou a pravděpodobně zamíří vzhůru, napsal komentátor Hospodářských novin Luděk Vainert.

Analytici tak pochybují, zda o dluhopisy budou mít lidé zájem. Domnívám se, že Dluhopis Republiky není pro drobné investory/střadatele zajímavý, a tedy i zájem by měl být nižší než v minulých letech. Konkurentem mu je stavební spoření a také termínované vklady, které při stejném období nesou vyšší úrok, říká například Michal Valentík, člen investičního výboru společnosti Broker Trust.

Ministerstvo financí si vedle slíbených výnosů pomáhá i „brnkáním“ na vlasteneckou notu. Mám radost, že můžeme nabídnout občanům tuto investiční příležitost, díky které část nákladů spojených se státním dluhem nepoputuje nadnárodním bankovním domům, ale přímo českým domácnostem. … Pokud dluh drží nejen zahraniční investoři, ale i domácí občané, přináší to státu větší stabilitu. Čím více dluhopisů upíší české domácnosti, tím méně si bude stát půjčovat v zahraničí, uvedla ministryně financí Alena Schillerová. A ministerstvo si pomáhá i návazností na stoleté výročí republiky – proto ten velkolepý název.

Test na tři úpisy

Jaký to všechno vzbudí v lidech zájem, se dozvíme už brzy. Prodej dluhopisů v prvním úpisu začíná už v pondělí 3. prosince a možnost nákupu poběží až do 18. ledna roku 2019, emise dluhopisů bude následně vydána 1. února 2019, až od té doby se tedy začnou peníze zhodnocovat. Následovat budou další dva úpisy, a to od 21. ledna do 15. března 2019 a od 18. března do 14. června s následným vydáním dluhopisů 1. dubna 2019 a 1. července 2019. Celé toto období bude podle ministerstva financí testovací fází. O případném pokračování nabídky dluhopisů pro občany úřad rozhodne po vyhodnocení úspěšnosti projektu.

Výnosy prvního Dluhopisu Republiky (před zdaněním):

  • 1. 2. 2019 – 1. 2. 2020 0,50 %
  • 1. 2. 2020 – 1. 2. 2021 1,00 %
  • 1. 2. 2021 – 1. 2. 2022 1,50 %
  • 1. 2. 2022 – 1. 2. 2023 2,00 %
  • 1. 2. 2023 – 1. 2. 2024 3,00 %
  • 1. 2. 2024 – 1. 2. 2025 4,50 %

Dluhopisy budou pouze pro fyzické osoby. Minimálně půjde v jednom úpisu pořídit dluhopisy v hodnotě 1000 Kč a maximálně za jeden milion Kč. Kdo nakupoval státní spořicí dluhopisy již dříve a má zřízen elektronický přístup ke správě majetkového účtu, může nakupovat Dluhopisy Republiky online. Ostatní zájemci budou muset na jednu z 25 vybraných poboček ČSOB, která je v současné době jediným partnerem pro distribuci dluhopisů.

Dluhopis je na šest let a je takzvaně reinvestiční, výnosy tedy nejsou každý rok vypláceny, ale jsou zpět investovány do dluhopisů. První rok je s úrokem 0,5 procenta, poslední šestý pak za bonusových 4,5 procenta. Jak to v praxi vypadá s výnosem, ukazuje následující tabulka, která vypočítává výnosy po jednotlivých letech v absolutní částce při investovaných 100 tisících korun. U výnosů je již odečtena srážková daň.

Čistý výnos při uložení 100 tisíc korun po jednotlivých letech (výpočty serveru Měšec.cz)
Doba spoření Celkový výnos po zdanění
1. rok 425 Kč
2. rok 1279 Kč
3. rok 2570 Kč
4. rok 4313 Kč
5. rok 6973 Kč
6. rok 11 064 Kč

Po zdanění se průměrný roční výnos tohoto dluhopisu bude pohybovat okolo 1,7 procenta. S ohledem na to, že jen letos je inflace okolo 2,3 procenta, a s výhledem, že se nebude snižovat, tak výnos dluhopisu inflaci rozhodně neporazí, dává vysvědčení Dluhopisu Republiky Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting.

Pokud se budeme bavit o alternativě, tak již dnes jsou na trhu například pětileté termínované vklady s úročením okolo dvou procent ročně, dodává Novák. Z bank dává u sta tisíc korun na pět let momentálně nejvíce Banka CREDITAS. Roční úrok před zdaněním je 2,2 procenta a banka připisuje výnos na konci spoření. To dělá čistý výnos zhruba 9350 korun za pět let spoření.

Na druhou stranu je třeba dodat, že alespoň dvouprocentní úrok na 100 tisíc uložených na pět let nabízí jen dvě banky. Vedle zmíněné Creditas je to ještě Expobank s rovnými dvěma procenty. Například Komerční banka o takovéto vklady například vůbec nestojí a má u nich roční úrok 0,01 procenta. Čtěte podrobnosti: Kam uložit peníze? Na inflaci stačí jen tři termínované vklady, a to ještě ne vždy

Jak dluhopisy hodnotí analytici?

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Pokud hodnotím výhodnost ze strany investora, a nikoliv emitenta, předchozí emise korunových dluhopisů nabídla vyšší reálné zhodnocení. Nebylo to jen díky vyššímu výnosu oproti trhu, ale i díky daňové úlevě. Státní dluhopis v této podobě může být alternativou k jiným spořicím instrumentům, nicméně investiční příležitost jako takovou v něm nevidím. Při cílované dvouprocentní inflaci a po zaplacení daně z výnosu je sporné, zdali investor prostředky reálně zhodnotí. Obchodování na akciových trzích nemusí být nutně pro každého, ale i korporátní dluhopisy s vyšším ratingem mohou nabízet výnos, kterému dluhopis státní prostě nemůže konkurovat. Lze ho proto dnes zařadit do stejné kategorie jako spořicí účet nebo stavební spoření.

Martin Mašát, analytik společnosti Partners

Statní dluhopis je ideální nástroj pro konzervativní klienty na uložení jejich hotovosti. Riziko jeho nesplacení je mizivé, což ho silně odlišuje od spekulativních dluhopisů nabízených různými neznámými emitenty. Proto je i jeho výnos relativně nízký a sotva pokryje inflaci.

Půjde dluhopis předčasně prodat?

Ano, vlastník Dluhopisu Republiky má právo požádat o předčasné splacení od státu. Vložené prostředky lze v plné výši získat zpět bez sankcí a poplatků po 12 měsících držby jednou ročně ve stanovených termínech. A to zdarma prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu. Při předčasném splacení dluhopisů obdrží jejich majitel celou částku vč. celého výnosu za poslední rok držby, odpovídá Šárka Šmolíková z tiskového oddělení ministerstva financí.

Oproti předchozím emisím státních spořících dluhopisů je jeho výnos relativně blízko výnosu ostatních státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu. „Kalouskovy“ spořicí dluhopisy nabídly výrazný nadvýnos a ještě navíc daňovou úsporu u vyplácených úroků. Samotný výnos těsně nad dvěma procenty nezaručuje potenciálním investorům reálné zhodnocení peněz, protože ČNB prognózuje inflaci pro nejbližší dva roky nad svým cílem, tedy nad dvěma procenty. Investiční horizont šest let také není zrovna krátký a pro toto období lze uvažovat i o výnosnějších investicích. Navíc lze čekat, že centrální banka bude i v příštím roce zvedat svoji základní sazbu, a bude tedy vhodnější dluhopisy koupit později s ještě lepšími výnosy. 

Srovnávat tuto investici s jinými produkty je těžké, protože každý je určen k něčemu jinému. Se stavebním spoření má společného jen horizont investice, ale státní dluhopis je spíše jen jednorázová investice s výnosem cca dvě procenta. Stavební spoření má více cílů. Podobně je to se spořicími účty, které jsou velice likvidní. Jejich hodnota zásadně neklesá (na rozdíl od ceny dluhopisu), ale mají výnos blížící se nule.

Poptávku lze těžko odhadnout, protože dluhopisy nejsou zrovna v kurzu a jejich výnosy jsou extrémně nízko, což je způsobeno chybnou politikou levných peněz ze strany ČNB a slabším kurzem koruny. Ani vzletný název nemusí zaujmout příliš lidí.

Michal Valentík, člen investičního výboru společnosti Broker Trust

Dluhopisy Republika jsou určeny především pro drobné střadatele. V tomto slova smyslu nelze snad použít ani slovo investor, protože pravděpodobnost nesplacení vložených peněz je téměř nulová a investice se přeci jen s nějakým tím rizikem zpravidla pojí. Tomu také u státních dluhopisů odpovídá nízký výnos, který průměrně činí 2,07 procenta před zdaněním. Takto nízké zhodnocení nepokryje ani inflaci. Například inflace v roce 2017 činila 2,5 procenta a prognózy inflace ze strany ČNB na další roky jsou nad úrovní dvou procent. 

Dluhopis Republika není vhodný pro střadatele do úrovně cca 200 tisíc korun. Nechci dělat agitaci stavebním spořitelnám, ale má-li střadatel k dispozici takový obnos, je pro něho výhodnější stavební spoření. Vezmeme-li v úvahu příklad, kdy střadatel vloží do stavebního spoření 200 tisíc korun, tak získá ročně 2000 Kč státní podporu a k tomu je vložená jistina úročena přibližně 1,2 procenta, úroky navíc nejsou daněny. Tím se dostáváme na zhodnocení mírně nad dvě procenta čistého. Rizikovost stavebního spoření je v tomto případně minimálně na stejné úrovni jako státní dluhopis, protože stavební spoření je v tomto případě stoprocentně pojištěno.

skoleni_15_4

Stát zvolil průměrný výnos z Dluhopisu Republika přibližně na stejné úrovni, jako by se dokázal v současné době financovat na kapitálovém trhu. Výhodou pro stát je skutečnost, že ČNB bude v budoucnosti zvyšovat úrokové sazby, a je tedy předpoklad, že financování pro stát bude nákladnější a Dluhopisy Republika tak mohou snížit náklady na obsluhu státního dluhu. Pro představu, americký pětiletý státní dluhopis nese výnos 2,89 procenta, a to mají USA lepší úvěrové hodnocení než Česká republika. Krok ministerstva financí je tedy logický. 

Domnívám se, že Dluhopis Republiky není pro drobné investory/střadatele zajímavý, a tedy i zájem by měl být nižší než v minulých letech. Konkurentem mu je stavební spoření a také termínované vklady, které při stejném období nesou vyšší úrok.

Kde dostanete nejvíc?

Srovnávač spořicích účtů

Max. dosažitelná úroková sazba je 1,50 % p.a.

Srovnávač termínovaných vkladů

Max. dosažitelná sazba je 2,80 % p.a.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).