Hlavní navigace

Koruna zpět u hladiny kurzového závazku

1. 9. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po volatilnějším minulém týdnu byl vstup do nového pracovního týdne ve znamení klidného kurzového vývoje. Globální trhy uklidnila čínská centrální banka, která se svými zásahy snažila tamní akciový trh stabilizovat a ke klidu přispěly i bankovní prázdniny ve Velké Británii.

Zprávy a události

 ISM index průmyslové aktivity z Millwaukee zaznamenal v srpnu zlepšení na 47,67 bodu po červencových 47,12. Zaostal však za tržním očekáváním ve výši 50,00 bodu.

Chicagský PMI index průmyslové aktivity lehce zklamal poklesem z červencových 54,7 bodu na srpnových 54,4 bodu. Analytici čekali snížení na 54,5 bodu.

Srpnový Fed index průmyslové aktivity z Dallasu zklamal propadem na –15,8 bodu. Trh naopak čekal mírné zlepšení z červencových  4,6 bodu na –4,0 bodu.

    Spotřebitelské ceny v eurozóně v srpnu podle předběžného odhadu vzrostly o 0,2 % y/y a překonaly tak očekávání trhu ve výši 0,1 % y/y. Meziroční růst jádrových cen v srpnu stagnoval na červencových 1,0 %.

    Německé maloobchodní tržby překvapily za červenec silným vzestupem o 1,4 % m/m, když tržní konsensus počítal se zlepšením pouze o 1,1 %. Výrazně k lepšímu byl revidován i výsledek za předchozí měsíc.

    Česká peněžní zásoba zaznamenala (měřená agregátem M2) zrychlení meziročního růstu na červencových 6,5 % z 5,8 % y/y vykázaných za červen.

    Ceny průmyslových výrobců v Maďarsku vykázaly během července pokles o 0,7 %. V meziročním vyjádření došlo ke snížení růstu z červnových 1,5 % na červencových 0,3 % y/y.

Dolar ráno pod tlakem kvůli zklamání z čínského PMI

Kurzový vývoj eura vůči dolaru byl první pracovní den tohoto týdne klidný. Hlavním důvodem byly bankovní prázdniny ve Velké Británii. Kurz USD/EUR se tak po převážnou většinu včerejšího obchodního dne držel mezi 1,1200 a 1,1250. Z eurozóny jsme se včera dočkali silných dat německých maloobchodních tržeb a vyšší než očekávané srpnové inflace za eurozónu jako celek. Protože již dříve zveřejněná německá čísla též ukazovala tímto směrem, žádnou velkou reakci číslo na trhu nevyvolalo. Dolar v průběhu americké seance lehce ztrácel půdu pod nohama, když regionální indexy průmyslové aktivity optimismem rozhodně nehýřily.

Pád čínského PMI indexu průmyslové aktivity na tříleté dno pomohl euru k tomu, že se jeho kurz dnes ráno přiblížil hladině 1,1280 USD/EUR.  Srpnové číslo oficiálního PMI totiž víceméně v souladu s tržním očekáváním spadlo z červencových 50,0 bodu na 49,7 bodu. Číslo po 50,0 bodu přitom indikuje kontrakci aktivity v čínském průmyslovém sektoru.

Dnešní ekonomický kalendář bude hodně zajímavý. Za jednotlivé evropské země i eurozónu jako celek se dočkáme předběžných PMI indexů aktivity za srpen. Navzdory zhoršené situaci v Číně očekáváme hodnoty indexů zhruba na červencových úrovních. Všechny velké země eurozóny s výjimkou Francie by měly vykázat růst aktivity v průmyslovém sektoru. Srpnová čísla z německého trhu práce by měla potvrdit jeho dobrou kondici. Ze Spojených států se též dočkáme indexů aktivity. Tady jsme v očekáváních opatrnější ve světle turbulencí kolem Číny a propadu cen ropy, což se může negativně odrazit v horší náladě amerických těžařů. Vzhledem k tomu, že se euro v poslední době chová jako „měna bezpečného přístavu“, měla by společná evropská měna i nadále cítit na trhu vůči americkému dolaru spíše podporu.

Koruna zpět u hladiny kurzového závazku

Po volatilnějším minulém týdnu byl vstup do nového pracovního týdne ve znamení klidného kurzového vývoje. Na jedné straně globální trhy uklidnila v minulém týdnu čínská centrální banka, která se svými zásahy snažila tamní akciový trh stabilizovat, na straně druhé ke včerejšímu klidu bezesporu přispěly bankovní prázdniny ve Velké Británii a tedy zavřené londýnské trhy. Polský zlotý i maďarský forint se tak včera obchodovaly v podstatě na úrovni pátečních zavíracích kurzů. Česká koruna si polepšila, když se vrátila do samé blízkosti úrovně kurzového závazku. Kurz CZK/EUR se tak na mezibankovním trhu pohyboval v extrémně úzkém pásmu pouhých dvou haléřů kolem hodnoty 27,03.

Z domova jsme se včera dočkali červencového měnového přehledu a statistiky bankovního vývoje. Data potvrdila, že vstup do druhého pololetí byl pro českou ekonomiku úspěšný. Pozitivní trendy z první poloviny roku pokračují. Pohled na červencovou statistiku měnového vývoje totiž odhalil, že peněžní agregát M3 zaznamenal meziroční tempo růstu ve výši 7,5 %. To představuje nejvyšší číslo za posledních šest let. Domácnosti i firmy věří, že oživení má zdravé kořeny a je dlouhodobějšího charakteru. To se projevuje v jejich ochotě investovat za využití bankovních úvěrů. Jejich objem se v červenci meziročně zvedl o 7,5 %. Hlavní zásluhu na tom mají úvěry podnikatelskému sektoru. Z celkového objemu 915 mld. Kč jich více než polovina připadala na dlouhodobé úvěry. U úvěrů domácnostem se na celkovém objemu 1 287 mld. Kč téměř třemi čtvrtinami podílely úvěry na bydlení.

dan_z_prijmu

I dnešní statistiky by měly potvrdit, že růstová dynamika se v průběhu prázdninových měsíců udržela. Srpnový PMI index průmyslové aktivity by měl dle našeho odhadu zaznamenat hodnotu 57,1 bodu po červencových 57,5 bodu, což by byl výsledek nad tržním konsensem ve výši 56,8 bodu. I přes mírné snížení indexu se aktivita v průmyslovém sektoru rychle zvyšuje. Rostoucí ekonomika se pozitivně projevuje ve výkonnosti státního rozpočtu, což by mělo potvrdit i číslo o jeho hospodaření ke konci srpna.

Na domácím dluhopisovém trhu byl včera kvůli zavřenému londýnskému trhu klid. Výnosová křivka se v podstatě nepohnula. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).